logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1.5D – brak ładowania akumulatora, rola czarnego przekaźnika

guciu.p 09 Wrz 2009 21:44 3146 7
REKLAMA
  • #1 7000381
    guciu.p
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Mam problem z corsą. Rozładowuje akumulator przy zakładaniu klem, pyka czarny przekaźnik. Do czego on służy? Na mierniku po odpaleniu na naładowanym akumulatorze pokazuje 11,4V.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7000552
    guciu.p
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie wiem jaki alternator, za nim jest wspomaganie hamulcowe. Silnik isuzu, bez turbo, bez wspomagania kierownicy, rocznik 94.
  • REKLAMA
  • #5 7000601
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2158
    Oczywiście że Hitachi na forum temat rzeka.P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 7000827
    andiRT
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Alternator obfotografowałeś ale przekażników jest kilka.Pewnie mostek się spalił i włancza przekażnik od kontrolki.
  • Pomocny post
    #8 7001745
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2158
    guciu.p napisał:
    Sprawdzałem opisów nie widać jaki to alternator potrzebuje to wiedzieć dla siebie bo mam taki problem a nie na usługi dla kogoś

Napisałem jaki bo inne nie występują. Jeżeli nie miałeś do czynienia z takim alternatorem daj go naprawić lub kup sobie nowy. Czy to jest alternator uszkodzony łatwo sprawdzić wystarczy odpiąć wtyczki alternatora od instalacji a znajdują się na nadkolu.P

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Opla Corsy B 1,5D z 1994 roku z silnikiem Isuzu bez turbo i wspomagania kierownicy, gdzie akumulator się rozładowuje, a po uruchomieniu napięcie na mierniku wynosi 11,4 V, co wskazuje na brak ładowania. Przy zakładaniu klem słychać kliknięcie czarnego przekaźnika, którego funkcja nie jest jasna. Dyskusja koncentruje się na identyfikacji alternatora, który prawdopodobnie jest marki Hitachi. Sugeruje się, że problem może wynikać z uszkodzenia mostka prostowniczego alternatora, co powoduje załączanie przekaźnika kontrolki ładowania. Zaleca się sprawdzenie alternatora poprzez odłączenie jego wtyczek od instalacji elektrycznej, które znajdują się na nadkolu, oraz ewentualną naprawę lub wymianę alternatora na nowy. Brak dokładnej identyfikacji modelu alternatora utrudnia dalszą diagnostykę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA