logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić preamp gitarowy ECC83 12V z przetwornicą dla stylu Fender/Marshall?

Tremolo 11 Wrz 2009 12:13 2364 6
REKLAMA
  • #1 7005454
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja zastanawiam się nad tym aspektem - potrzebowałbym zrobić preamp gitarowy a la fender black face albo marshall plexi - miało by to coś być małe i dość lekkie. Zasilane powiedzmy z małego zasilacza ok 12 V. Na 1 lub 2 ECC83. Cześć napięcia szło by na żarzenie reszta przez "mnożnik napięcia" na Anody. W przypadku diodowych ustrojstw obciażalnosć jest małą... Wiec wypada na jakąś przetwornice z małym transformatorkiem.

W przypadku wzmacniacza audio nie widziałem już praktycznie żadnych szumów działając na tranzystorowcach do kilkudziesięciu Wat zasilanych z zasilacza ATX, w przypadku wyższych napięć szumów będzie więcej pewnie - oczywiście względnie - bo napięcia będą wyższe. Lepszym rozwiązaniem od standardowego ATX byłby zasilacz MINIATX kilkusetwatowy - i jeden z transformatorków przewinać - żeby uzyskać wyższe napięcie.

Niestety nie miałem otwartych ustrojstw typu DIGITECH 2112 lub preampów mikrofonowych behringera żeby podejrzeć co w trawie piszczy jak tam to jest rozwiazane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 7005479
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    O zasilaczach impulsowych się nie wypowiadam, ale może rozważ dużo prostsze rozwiązanie:

- preamp zasilany 12VAC z zasialcza wtyczkowego AC (praktycznie sam transformatorek we wtyczce)
    - w preampie drugi transformatorek 12V podpięty odwrotnie
    - reszta jak we wszystkich wzmacniaczach lampowych ;-)

Ewentualnie dwa trafka w preampie podłączone "plecami" i zasilanie z 230VAC. Jeśli zrobisz to na toroidach, to dużo miejsca nie zajmą i siać w środku nie będą.

Pozdr, Marvel
  • REKLAMA
  • #3 7005886
    Tremolo
    Poziom 43  
    A jak taka opcja wyglądała by w większych mocach? Przetwornica na Mosfetach dająca 400..450V jak takie napięcie współpracowało by z lampami, które potrafią przycisnąć napięcie i je obniżyć na starcie, czy taki półscalony ustrój da radę to zrobić? Czytałem o takim połączeniu na triodzie w przypadku słabego wzmacniacza, a co w przypadku 100Watowców?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 7006016
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Tremolo napisał:
    potrzebowałbym zrobić preamp gitarowy a la fender black face albo marshall plexi - miało by to coś być małe i dość lekkie.

Tremolo napisał:
    A jak taka opcja wyglądała by w większych mocach? [...] a co w przypadku 100Watowców?

Najpierw musisz się zdecydować, czy to ma być sam preamp na 2x ECC83 z 2,5mA/350V na anodach i 600mA/6,3V na żarzeniu, czy 100-watowa końcówka mocy potrzebująca nawet do 500VA czasami... :D

Pozdr, Marvel
  • REKLAMA
  • #5 7013048
    Tremolo
    Poziom 43  
    Powiedzmy jedno zagadnienie załatwione przy małych mocach moge sobie po prostu dobrać dwa transformatorki. Czyli w sumie w zasadzie zmniejsze półap jaki chcę osiagnać powiedzmy 50 W 2x EL34. To mi te ze 300W powinno starczyć z zasilacza komputerowego po przezwojeniu wewnętrznych transformatorków z rdzeniami proszkowymi. Tylko czy to będzie dobrze grało - czy darować sobie pomysł i wstawić po prostu klaszyczny transformator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 7013197
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Przetwornice impulsowe są stosowane w najtańszych wzmacniaczach gitarowych, made in China. Te lepsze zawierają transformatory sieciowe. Ciekawe, czemu? :D

Do zasilania malutkich lampek polecam układ z załącznika.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic515490.html#2651041
    Składany, testowany, sprawdzony.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #7 7016002
    Tremolo
    Poziom 43  
    W sumie racja te zmniejszające się napięcie przysiadające przy starcie daje wiele brzmieniu wzmacniacza gitarowego. Czyli szłoby sobie darować impulsówki. No chyba, ze ktoś coś wymyśli coś co by ten efekt imitowało. Ale w tą stronę to szłoby sobie pół wzmacniacza na procesorze Audio ustawić...
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilania preampu gitarowego opartego na lampach ECC83 (12V żarzenie) w stylu Fender Black Face lub Marshall Plexi, zasilanego z małego zasilacza 12V. Proponowane rozwiązania obejmują użycie prostego zasilacza AC 12V z wtyczkowym transformatorem oraz dodatkowym transformatorem w preampie do podniesienia napięcia anodowego, co jest klasycznym podejściem lampowym. Rozważano także zastosowanie przetwornic impulsowych na tranzystorach MOSFET do uzyskania wysokich napięć (400-450V) dla lamp, jednak pojawiły się wątpliwości co do wpływu szumów i charakterystyki napięcia na brzmienie, zwłaszcza przy większych mocach (np. 100W). Wskazano, że w małych mocach (np. preamp na 2x ECC83) można zastosować dwa transformatory, natomiast dla większych mocy (np. 50W z 2x EL34) lepszym rozwiązaniem może być klasyczny transformator sieciowy, ewentualnie z przetworzeniem rdzeni transformatorów zasilacza komputerowego. Zauważono, że tanie wzmacniacze gitarowe często stosują przetwornice impulsowe, ale lepsze konstrukcje używają transformatorów sieciowych, co wpływa na charakterystykę brzmienia, zwłaszcza efekt "przysiadającego" napięcia anodowego przy starcie lampy. Podkreślono, że impulsowe zasilanie może nie oddawać tego efektu, co jest istotne dla klasycznego brzmienia lampowego wzmacniacza gitarowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA