logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy L1 to dławik? Czy mogę użyć 100uH/1,6A i zamienić BUZ73 na BUZ90AF?

spamer_pl 21 Maj 2006 22:49 2189 6
REKLAMA
  • #1 2650369
    spamer_pl
    Poziom 11  
    Witam
    Jestem nowy w temacie elektroniki i już mam pierwsze problemy a mianowicie odczytywanie schematów, w załączniku zamieściłem przetworniczkę do zasilania lampy nixie i nie wiem o co chodzi czy L1 na schemacie oznacza dławik, i czy mogę tam zastosować dławik 100uH/1,6A a dokładnie taki http://www.t-yuden.com/pdfs/LH.PDF (LH LHFP13BB101K)
    a zamiast BUZ73 BUZ90AF bo takie części mam.
    Pytania troszkę lamerskie ale w końcu od czegoś trzeba zacząć :)
  • REKLAMA
  • #2 2650926
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    spamer_pl napisał:
    Witam
    Jestem nowy w temacie elektroniki i już mam pierwsze problemy a mianowicie odczytywanie schematów, w załączniku zamieściłem przetworniczkę do zasilania lampy nixie i nie wiem o co chodzi czy L1 na schemacie oznacza dławik, i czy mogę tam zastosować dławik 100uH/1,6A a dokładnie taki http://www.t-yuden.com/pdfs/LH.PDF (LH LHFP13BB101K)
    a zamiast BUZ73 BUZ90AF bo takie części mam.
    Pytania troszkę lamerskie ale w końcu od czegoś trzeba zacząć :)

Ale nie widzę załącznika z przetworniczką.
  • REKLAMA
  • #3 2651041
    spamer_pl
    Poziom 11  
    Uups zapomniałem kliknąć dodaj załącznik :) oto i on.
    Załączniki:
    • nixie_supply.pdf (86.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2652307
    ed-ek
    Poziom 34  
    Istotną sprawą jest aby cewka miała 100uH. Prąd przez nią płynący zależy od obciążenia jakie dołączysz. Jeżeli będą to nixie,to 1.6A to duża przesada. Jeżeli dysponujesz miernikiem indukcyjności, możesz ją sam nawinąć.
  • REKLAMA
  • #5 2652808
    spamer_pl
    Poziom 11  
    niestety takiego miernika nie posiadam, ale może istnieje domowy sposób na mierzenie indukcyjności cewek?
  • #6 2654314
    ed-ek
    Poziom 34  
    Oczywiście istnieje metoda techniczna pomiaru. Nie jest ona zbyt dokładna, wymaga użycia woltomierza i amperomierza prądu zmiennego i posiadania generatora sinusoidy. Niestety pomiar małych wartości obarczony jest dużym błędem, do elementu mierzonego wchodzą pasożytnicze pojemności i indukcyjności przewodów pomiarowych. Ale jeżeli posiada się indukcyjność wzorcową, można dość dokładnie określić wartość indukcyjności metodą porównawczą.
  • #7 2693888
    spamer_pl
    Poziom 11  
    A może ktoś mi opisać jak się ma cewka do mocy użytecznej na wyjściu, np. jaka moc była by gdybym dał dławik 100uH/800mA a jaka gdy dam tam 100uH/1A?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono zagadnienie identyfikacji elementu L1 na schemacie przetwornicy do zasilania lamp nixie, potwierdzając, że L1 oznacza dławik. Zalecono stosowanie dławika o indukcyjności 100 µH, przy czym prąd znamionowy 1,6 A jest nadmierny dla obciążenia lampami nixie. Zaproponowano możliwość samodzielnego nawinięcia dławika, jeśli dysponuje się miernikiem indukcyjności. Omówiono również techniczną metodę pomiaru indukcyjności za pomocą generatora sinusoidy, woltomierza i amperomierza prądu zmiennego, podkreślając ograniczenia dokładności pomiaru małych wartości indukcyjności z powodu pasożytniczych pojemności i indukcyjności przewodów. Poruszono także pytanie o wpływ prądu znamionowego dławika (np. 800 mA vs 1 A) na moc użyteczną na wyjściu przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA