logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 2.5 TDI ACV 102 KM - Siwy dym na zimnym silniku, co sprawdzić?

qwertyuiop1000 14 Wrz 2009 23:51 10297 9
REKLAMA
  • #1 7018764
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    witam

wznawiam temat zwiazany z dymieniem mojego t-4 2.5 tdi ,bo niespodziewanie zniknoł z tego forum ?

raz jeszcze przypomne :

-byłem w dwóch serwisach VW i niby jest wszystko ok !! mimo ze z rury idzie siwy dym ,hmmmm bardzo ciekawa diagnoza za pare złoty..,

-wymieniłem wtryski na nowe zalecenie w serwisie VW

-zatkałem rurke recyrkulacji ,podpowiedz tu na forum ,i odrazu lepsza jazda mniej dymienia w czasie jazdy

-wyczysciłem kolektor ssacy z brudu i sadzy

-turbina nie leje bo sprawdzałem tylko gwizdze idealnie

-oleju mi nie bierze jedynie 200gr na 10000 km

a co sie dzieje:

dymienie nastepuje gdy na zimno odpale silnik jest to lekki dymek ,silnik na równe obroty około 800 obr/ ,gdy tylko lekko dodam gazu tzw przygazówka z rury idzie siwy dym poprostu smród bardzo duzo nie spalonego paliwa .takie dymienie trwa az do momentu gdy silnik sie nie nagrzeje do wysokiej temperatury czyli gdy jade to dymienie przy 2000 obr jest znikome i praktycznie nie widoczne ,moc przyspieszenie jest idealne zadnego szarpania silnik pracuje równiutko ,gdy zatrzymam sie i zrobie przygazówke to na nagrzanym silniku efektu dymienia siwego nie ma po za lekkim szarym dymkiem tak jak we wszystkich dobrych dieslach,

co mozna jeszcze sprawdzić ?,

czy to pompa wtryskowa ?,dzwoniłem do serwisu VW z pytaniem co z pompą ,to powiedziano mi ze w pompie sa podobno jakies czujniki temperatury które otwieraja dawke poliwa czy to prawda ??

pozdrawiam

jezeli ktos moze to prosze napiac na priva :bella-junior@tlen.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7018994
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Próbe palenia każdego z cylindrów robiłeś jak pisałem?
  • #3 7019268
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    witam

tak robiłem ,ta próbe czyli popuszczałem nakretke na wtryskach na kazdym pojedynczo i wynik był taki ze sinik od razu wchodził w drgania praktycznie nie było zadnej słyszalnej róznicy ,sprawdzałem to własnie przy 1250 obr w tedy gdy tak jak wczesniej pisałem nastepuja drgania ....acha jeszcze dodam ze to robiłem gdy zalozyłem nowe wtryski i gdy jeszcze nie miałem zatkanej rurki recyrkulacji ..,

chyba jeszcze raz to sprawdze ,tylko prosze mi powiedziec czy to zrobic na zimno czy juz na na nagrzanym siniku ???? i przy jakich obrotach ???

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7022403
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Czyli odpada niepalenie jednego z cylindrów ale dobrze byłoby zmierzyc kompresje. A w pompie jest czujnik temperatury paliwa jak i przestawiacz wtrysku i tu może leży przyczyna. Trzeba by sprawdzic kompem jak to tam idzie czy czasem czujnik temperatury płynu nie przekłamuje (od tego zależy też początek wtrysku)
  • #5 7022469
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7023632
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    witam

wtryskiwacze są obecnie z nowymi koncówkami były regulowane na odpowiednie cisnienie 190 baR ,czy mozliwe jest zeby podczas regulacji i wymiany koncówk moza przeoczyc peknieta sprezyne :idea::idea::?::?:,

powtarzam na goracym silniku podczas przygazówek nie ma juz siwego dymu taki efekt jet teraz gdy zatkałem rurke i erg ,oraz gdy jade to tez nie ma ...:?::idea:

próbowałem tu dodac filmik by pokazac jak dymi na zimno i jak nie dymi po nagrzaniu ale w zaden sposób nie mozna te filmiki dodac :?::cry:

jezeli ktos by chciał to obejzec to zostawiam ,meila :bella-junior@tlen.pl ,wysle te filmiki na priva w celach naukowych do analizy.:D
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 7028014
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    witam

dodaje linka który pokazuje jak silnik dymi po uruchomieniu i podczas nagrzewania ,
    http://odsiebie.com/pokaz/5575211---70f1.html

dzwoniłem do serwisu VW i powiedzieli ze pompy wtryskowej nie sa w stanie z diagnozowac dotyczy to nawet czujnika temperratury który jest tam w pompie ..,czy ktos wie gdzie to da sie zrobić ? lub jak praktycznie ?

dzieki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 8814915
    bastek869
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Kolego mam takie autko jak Ty.
    Jestem również kierowcą zawodowym.
    Jeździłem wieloma samochodami w diesel-u jak i w benzynie.
    Wg. mnie jeśli silnik równomiernie pracuje, jeśli niema jakiś dziwnych stuków i nie bierze żadnych płynów eksploatacyjnych to jest to normalne zachowanie się silnika.
    Podstawa oczywiście wg. mnie to dobre smarowanie a żeby je zapewnic to musi byc dostateczna temperatura.
    w przypadku odpalenia pompa podaje automatycznie więcej paliwa żeby zapewnic silnikowi łatwiejszy rozruch i co za tym idzie nagrzewanie się.
    Ja zawsze zimą robię tak: 20 min przed wyjazdem ide sprawdzic płyny a w tym czasie kawa stygnie, odpalam i zostawiam autko.
    idę dopic kawę mija około 7 - 15 minut i dopiero wyjazd to jest najzdrowsze dla silnika po paru chwilach dymek znika. Pozdrawiam
  • #10 8815703
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Witam

Istotnie ma kolega bastek869 racje z moim autkiem postepuje identycznie ,silnik 2,5 tdi wręcz uwielbia ciepło zwłaszcza w takie mrożne dni ,znaczy ,że ten typ tak ma i musi dymić ,jeżdze nim dalej i nic złego się nie dzieje równiutko pracuje na zimno i na gorąco po nagrzaniu ,a jak jest nagrzany nic juz nie kopci ma normalną moc ,turbina tylko gwiżdze ,pali mało , oleju nie bierze ,no i ma już 500000 km przejechane .

kolega T-5 sądzi ,że temat jest zamknięty mylne stwierdzenie ,dalej czekam na teoretyczne rozwiazanie zagadki dymienia na zimnym silniku przy obrotach 1500 :idea::?:.
    Powtórzę raz jeszcze dymi mi jedynie w przedziale obrotów 1200 do 1700 ale tylko gdy silnik odpalę rano gdy jest zimny ,tzn wiosną latem jesienią i obecnie zimą .Dym jest koloru siwego i czuć nie spalone paliwo :!:,na wolnych obrotach gdy jest zimny nie dymi .
    Pewnie to musi być jakaś mechaniczna wada bo komputer niczego nie wykrywa .
    :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel VW T4 2.5 TDI ACV 102 KM zgłasza problem z siwym dymem wydobywającym się z rury wydechowej podczas rozruchu zimnego silnika i przy lekkim dodaniu gazu, który ustępuje po nagrzaniu jednostki. Pomimo wymiany wtryskiwaczy na nowe i zatkania rurki recyrkulacji spalin (EGR), problem nadal występuje. Silnik pracuje równo, turbina nie wykazuje wycieków oleju, a zużycie oleju jest minimalne. Próba palenia cylindrów nie wykazała nieprawidłowości, a różnice w pracy silnika przy luzowaniu nakrętek wtrysków były minimalne. Sugerowano pomiar kompresji oraz sprawdzenie czujnika temperatury paliwa i przestawiacza wtrysku w pompie wtryskowej, które mogą wpływać na czas wtrysku i mieszankę paliwową. Diagnostyka komputerowa w serwisie VW nie wykryła usterek, a serwis twierdzi, że pompy wtryskowe nie są w stanie diagnozować czujnika temperatury paliwa. Użytkownik zauważa, że dymienie występuje tylko na zimnym silniku w zakresie obrotów 1200-1700 rpm i jest związane z niecałkowitym spalaniem paliwa. Inny uczestnik dyskusji wskazuje, że takie zachowanie może być normalne dla tego silnika, zwłaszcza przy niskich temperaturach, gdy pompa podaje więcej paliwa na rozruch i nagrzewanie. Problem nie wpływa na moc silnika ani na jego pracę po nagrzaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA