logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały edukacyjne do sterowników Allen Bradley - gdzie szukać?

peace_maker 27 Wrz 2007 11:18 20153 33
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie szukać materiałów edukacyjnych i dokumentacji do sterowników Allen-Bradley?

Materiały do Allen-Bradley najlepiej szukać na oficjalnej stronie Rockwell Automation/AB oraz u polskiego dystrybutora RAControls, który ma w dziale dokumentacja polskie materiały i kontakt do wsparcia [#4327410][#4332985] Do konkretnych instrukcji i manuali warto korzystać z biblioteki literatury Rockwell Automation; np. manual do Add-On Instructions ma numer 1756-PM010B-EN i jest dostępny przez wyszukiwarkę na stronie literaturowej [#5658338][#5657365] Do nauki podstaw MicroLogix, komunikacji PC–PLC oraz pracy z RSLinx i RSLogix500 przyda się też przykład konfiguracji MicroLogix 1000/1500 oraz opis kroków upload/download w RSLogix500 [#5603573][#5602691][#5605350] Jeśli chcesz kurs praktyczny, RAControls w Katowicach prowadzi szkolenia z Logix, DeviceNet, napędów i wizualizacji, a Elmark organizuje wyjazdowe szkolenia ze sprzętem w zakładzie [#5608246][#5608869]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4324228
    peace_maker
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Ma ktoś do polecenia jakieś materiały, linki itp. do sterowników Allan Bradley.

Z góry dzięki
  • #2 4326370
    Marcin13736
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    fajna sprawa ale jedynie co moge zaoferowac to tel do gościa, który był kiedyś w mojej firmie do wgrania programika. Po co ci to? Przecież to już zabytek muzealny
  • #3 4327410
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Allen Bradley to muzealny zabytek ?? może nie jestem specem od sterowników ale firma Rockwell Automation Allen-Bradley jest w czołówce światowej.

peace_maker zerknij tutaj po więcej informacji http://www.ab.com i zapytaj wujka Google on prawdę Ci powie :)
  • #4 4327712
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Programowanie Sterowników Allena-Bradley jest dużo przyjemniejsze i łatwiejsze dla użytkownika niż chociażby Siemensa, Omrona czy Mitsubishi. Mają przejrzysty i czytelny interfejs. Poza tym potężne narzędzie jakim jest RSLogix 5000 daje niegoraniczne możliwości sterowania serwo napędami co stawia je na najwyższej półce w lidze światowej. Być może w Polsce Bradley nie jest zbyt popularny, jednakże Stany Zjednoczone zdominował.
  • #5 4332985
    Arek.Szojer
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Troszke materiałów w języku polskim znajdziesz na stronie autoryzowanego dystrybutora AB w Polsce
    http://racontrols.com.pl/
    w dziale dokumentacja.
    W dziale serwis znajdziesz telefony do osób z którymi możesz się kontaktować w przypadku jakichkolwiek problemów.
  • #7 5576486
    marekch2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    FrankAB napisał:
    Myślisz o jakimś konkretnym sterowniku ?

Witam
    Czy ktoś ma doświadczenie ze sterownikiem Micro Logix 1500 z firmy AB?
  • #8 5577263
    emilgaw
    Poziom 13  
    A co potrzebujesz?
  • #9 5577297
    marekch2
    Poziom 12  
    emilgaw napisał:
    A co potrzebujesz?

potrzebuję nauczyć się podstawowej obsługi tego sterownika a materiały są po angielsku, interesuje mnie komunikacja PC z PLC za pomocą RSlinkx500, pobieranie softu itp
  • #10 5602691
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Przecież to już zabytek muzealny

A skąd takie ciekawe wnioski?

Cytat:

potrzebuję nauczyć się podstawowej obsługi tego sterownika a materiały są po angielsku, interesuje mnie komunikacja PC z PLC za pomocą RSlinkx500, pobieranie softu itp

Podstawowa obsługa to umiejętność programowania w drabince.
    Komunikacja PC -> PLC odbywa się za pomocą specjalnego programu RsLinx. Ustawiasz w nim parametry komunikacji.
    Programy piszesz w RSLogix 500. Jeśli skomunikowałeś się z PLC w RsLinxie musisz pokazać w RsLogix gdzie jest sterownik.

Napisz z czym masz ew. problem to rozwinę.
  • #13 5605350
    emilgaw
    Poziom 13  
    Póżniej uruchamiasz RSLogix500. Klikasz Comms -> system comms-> zaznaczasz dany sterwonik wykonujesz np:upload zawartosci sterownika, download do sterownika.

Ogólnie Bradley, ma bardzo przyjemny i przejrzysty interfejs. Programowanie jest prostsze niż konkurencyjnych sterownikach.
  • #14 5605434
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Jak już tak zachwalamy:
    Ale niestety nie ma programowania w jakimś niższym języku, brakuje troche możliwości pisania f-cji...
    Z drugiej strony są dedykowane obszary danych na różne zmienne, łatwo ocenić co już "zużyliśmy" - a co za tym idzie nie używać tych samych zmiennych kilka razy (co powoduje przeważnie katastrofe). No i można zabezpieczyć program przed niepowołanym dostępem (czego nie umożliwia niestety Siemens). Długo by pisać.

Proponuje żeby kolega popróbował komunikacji / programowania. Jak z czymś będzie problem napewno coś pomożemy.
  • #15 5607490
    xinef
    Poziom 11  
    Jeśli mnie pamięć nie myli to od rewizji 16 można pisać tzw. Add-on-y. Są to odpowiedniki funkcji. Co ciekawe, można wywoływać funkcję wielokrotnie i każdą instancję podglądać niezależnie.
  • #16 5607996
    marekch2
    Poziom 12  
    emilgaw napisał:
    Póżniej uruchamiasz RSLogix500. Klikasz Comms -> system comms-> zaznaczasz dany sterwonik wykonujesz np:upload zawartosci sterownika, download do sterownika.

Ogólnie Bradley, ma bardzo przyjemny i przejrzysty interfejs. Programowanie jest prostsze niż konkurencyjnych sterownikach.

Zastanawia mnie czy jest możliwość zmiany czy aktualizacji oprogramowania bez zmiany daty aktualizacji. Tzn. żeby zatrzeć ślady że sie grzebało w programie. Oczywiście programista i tak to wykryje bo wystarczy że porówna orginał z tym co jest w sterowniku i znajdzie zmiany.
    A czy podłączenie się online do programu i tylko obserwacja i ewentualnie zgranie programu pozostawia jakiś ślad ingerencji w sterowniku?
    pozdrawiam
  • #17 5608074
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Zastanawia mnie czy jest możliwość zmiany czy aktualizacji oprogramowania bez zmiany daty aktualizacji. Tzn. żeby zatrzeć ślady że sie grzebało w programie. Oczywiście programista i tak to wykryje bo wystarczy że porówna orginał z tym co jest w sterowniku i znajdzie zmiany.

Jasne. Trzeba tylko zobaczyć skąd jest pobierany ten zapisywany czas (albo z RTC sterownika, albo z kompa).
    Jedno i drugie jest łatwo modyfikowalne.

Cytat:

A czy podłączenie się online do programu i tylko obserwacja i ewentualnie zgranie programu pozostawia jakiś ślad ingerencji w sterowniku?
    pozdrawiam

O żadnych takich śladach nie wiem.
  • #18 5608084
    marekch2
    Poziom 12  
    A w zasadzie poszukam jakiegoś kursu na temat obsługi sterowników.
    Może koledzy mogą coś polecić w rejonie śląska. Kurs który nauczyłby podstawowej obsługi sterowników dla pracowników utrzymania ruchu. Trochę podstaw drabinki, diagnozowanie sterownika, odczyt błędów itp.
    Sterowniki, które mnie interesują to AB Micrologix 1500 i z Schneider Electric TSX Compact i Modicon Quantum.
    Spróbuję przekonać szefów o konieczności takiego kursu.
    pozdrawiam
  • #19 5608246
    xinef
    Poziom 11  
    Na Śląsku jest autoryzowany przedstawiciel AB na Polskę. Firma nazywa się RAControls, siedziba w Katowicach przy ul. Kościuszki.

Prowadzą szkolenia Logix-a, DeviceNet-u, napędów, visu. Szkolenia są dosyć ciekawe, jest dużo sprzętu, chyba jeśli chodzi o AB to trudno będzie znaleźć coś lepszego.
  • #20 5608275
    marekch2
    Poziom 12  
    xinef napisał:
    Na Śląsku jest autoryzowany przedstawiciel AB na Polskę. Firma nazywa się RAControls, siedziba w Katowicach przy ul. Kościuszki.

Prowadzą szkolenia Logix-a, DeviceNet-u, napędów, visu. Szkolenia są dosyć ciekawe, jest dużo sprzętu, chyba jeśli chodzi o AB to trudno będzie znaleźć coś lepszego.

A z firmy Schneider Electric na programie Unity Pro to chyba tylko Warszawa prowadzi. A z AB mam do obsługi RSLogix500, więc trzeba się bedzie sie z nimi skontaktować.
  • #21 5608869
    emilgaw
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o RSlogix 500, RSlogix 5000, Devicenet, Sercos, . Ja korzystałem ze szkolenia z firmy Elmark.
    http://www.elmark.com.pl/

Przyjechali na miejsce ze sprzętem i kilkudniowe szkolenie odbyło się w zakładzie.
  • #22 5609405
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ja korzystałem w zeszłym roku z usług RAcontrols. Szkolenie w Wiśle - z dala od wszelkich problemów :) Dobrze prowadzone przez odpowiednio przygotowanych ludzi. Naprawdę coś z tego wyniosłem. Ze szkoleniem w zakładzie jest taka lipa że ciągle ktoś może potrzebować Twojej pomocy itp.
  • #23 5613197
    rjkaja1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    w sprawie szkoleń TSX Compact i TSX Quantum napisz na helpdesk
    Schneidera (PL). Wyjazdowe sesje są rzeczywiście atrakcyjne...
    pozdrawiam
  • #24 5614041
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Jeśli mnie pamięć nie myli to od rewizji 16 można pisać tzw. Add-on-y. Są to odpowiedniki funkcji. Co ciekawe, można wywoływać funkcję wielokrotnie i każdą instancję podglądać niezależnie.

A ma kolega jakiekolwiek materiały na ten temat? Bo albo źle szukam, albo w sieci nie ma za dużo.
  • #25 5653525
    Arek.Szojer
    Poziom 12  
    Add-Ony można pisać owszem w rewizji 16 oprogramowania RSLogix 5000 czyli softu dla sterowników ControlLogix, CompactLogix, FlexLogix, DriveLogix i SoftLogix.
    RSlogix500 takiej funkcjonalności nie posiada.
  • #26 5657365
    xinef
    Poziom 11  
    @mrrudzin

Link
    Od strony 37.

Ogolnie na strone Link znajdziesz dużo manuali.
  • #27 5658338
    Arek.Szojer
    Poziom 12  
    Dokładny manual do programowania instrukcji Add-On jest dostepny pod numerem katalogowym
    1756-PM010B-EN .
    Wystarczy wpisać w wyszukiwarce na stronie
    http://www.ab.com/literature/
  • #28 5659190
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Dziękuje kolegom za wskazówki.
    W RSLogix500 jest opcja Add-On (nie pamiętam w której zakładce). Poczytam, popróbuje.

Od jakiegoś czasu próbuje opanować wyszukiwarkę w literature.rockwellautomation. Niestety przeważnie ratuje mnie google, bo ta na stronie znajduje jakby wszystko oprócz tego o co pytałem :P
  • #29 5661349
    marekch2
    Poziom 12  
    A co mam zrobić aby skonfigurować MicroLogix 1100 do pracy z falownikiem PowerFlex 4/40 za pomocą RSLogix500 ?
    Brak jest tego sterownika w bazie RSLogixa.
    Są ML1000, ML1200, ML1500 a ML1100 nie ma.
    Brak jest modułu LCD.
    Pewnie trzeba załadować jakąś bibliotekę do RS, tylko jaką i skąd ją wziąść?
    pozdrawiam
  • #30 5662563
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Żeby obsłużyć Micrologix-a 1100 musisz mieć:
    - RSLogix w wersji conajmniej 7.0
    - RSLinx w wersji conajmniej LITE i 2.50

Nie wiem czy są upgrade-y, ale zawsze warto napisać do wsparcia technicznego Rockwell-a i zapytać. Ewentualnie "poszukać" nowszej wersjii programu żeby sprawdzić czy w niej napewno będzie działać.

Popatrz tutaj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania materiałów edukacyjnych i kursów do programowania sterowników Allen-Bradley (AB), ze szczególnym uwzględnieniem modeli MicroLogix 1500 i 1100. Uczestnicy podkreślają, że sterowniki AB są cenione za przejrzysty interfejs i potężne narzędzia programistyczne, takie jak RSLogix 500 i RSLogix 5000, które umożliwiają m.in. programowanie w drabince oraz zaawansowane sterowanie serwonapędami. Wskazano oficjalną stronę producenta (http://www.ab.com) oraz polskiego autoryzowanego dystrybutora RAControls (http://racontrols.com.pl/) jako źródła dokumentacji i wsparcia technicznego. Poruszono temat komunikacji PC-PLC za pomocą oprogramowania RSLinx oraz konfiguracji portów RS232. Omówiono także dostępność i funkcjonalność dodatków programistycznych (Add-On) w RSLogix 5000 od rewizji 16 oraz ograniczenia RSLogix 500. Wskazano na możliwość szkoleń organizowanych przez RAControls, Elmark oraz Schneider Electric (Unity Pro) w Polsce, w tym na Śląsku. Poruszono kwestie kosztów oprogramowania i licencji, z informacją o możliwych rabatach i dołączaniu softu do urządzenia przy zakupie. Dodatkowo podano linki do manuali i aktualizacji oprogramowania RSLogix i RSLinx. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych marek sterowników, takich jak Siemens, Omron, Mitsubishi, Schneider Electric i LS, z uwzględnieniem ich popularności i kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA