logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja urządzenia 28V 30A 2600obr/min – silnik DC czy prądnica?

mak_u 19 Wrz 2009 12:39 2745 12
REKLAMA
  • #1 7034311
    mak_u
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!
    Zamierzam zbudować motor elektryczny. W tym celu udałem się na skup złomu aby zobaczyć czy nie mają tam przypadkiem silników prądu stałego. Znalazłem silnik na którym były dane 28V 30A max 40A 2600 obr/min. Przynajmniej tak mi się wydawało, że to silnik. Kiedy go rozebrałem okazało się, że posiada 2 uzwojenia. Na stojanie i na rotorze. Przy czym to na rotorze pokryte jest warstwą grubych naprzemiennie poukładanych trójkątów. Końce uzwojeń wirnika i statora są połączone i wyprowadzone na zewnątrz obudowy. Natomiast Początki uzwojeń są wyprowadzone osobno. Tak więc są wyprowadzone 3 styki. Nie wiem już sam czy to prądnica czy silnik. Proszę o pomoc i o ewentualne pomysły co z tym można zrobić.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7034354
    zwierzak13
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To jest alternator(prądnica trójfazowa)jako napęd do motora się nie nada
  • REKLAMA
  • #3 7034547
    mak_u
    Poziom 11  
    Co to za prądnica skoro potrzebuje aż 2600 obr/min? Gdzie sie ją stosuje? Czy jest to prądnica obco-wzbudna ? Jak ją uruchomić ?
  • #4 7034765
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Normalny alternator z auta ciężarowego, 2600 to obroty pełnej mocy. Teoretycznie da się wprowadzić go w obroty ale sterowanie elektroniczne jest dośc skomplikowane.
  • REKLAMA
  • #5 7035517
    mak_u
    Poziom 11  
    Czy mogę na rotorze zamocować np. magnesy neodymowe i zrobić z tego jakąś prądnice? Mogę ja w jakiś sposób wykorzystać? Jak ją wzbudzić ?
  • #6 7035532
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Przede wszystkim, bez zdjęć, to jest raczej zgadywanie. Choć słusznie chyba trafione, że to alternator. Więc poczytaj sobie o budowie rzeczonego, a potem zadawaj pytania o to, czy możesz to przerobić na silnik poprzez wklejanie magnesów.
    Mała podpowiedź: sprawdź, czy ma komutator na wirniku i ile ma działek, to się wyjaśni.
  • #7 7036379
    mak_u
    Poziom 11  
    Nie ma komutatora. Ma jedynie 2 szczotki i 2 pierścienie na rotorze. Nimi idzie 1 biegun. Drugi jest bezpośrednio puszczony przez łożysko po wale.
  • #8 7036690
    Błażej
    Cytat:
    Nie ma komutatora. Ma jedynie 2 szczotki i 2 pierścienie na rotorze. Nimi idzie 1 biegun. Drugi jest bezpośrednio puszczony przez łożysko po wale.

CO???
  • #9 7036878
    kortyleski
    Poziom 43  
    Nie masz racji kolego, ponieważ nie chcesz sam poszukać co to alternator więc sam ci w skrócie wyjaśnię: Te dwa pierścienie zasilają elektromagnes na wirniku który generuje pole magnetyczne, pole to wirując razem z wirnikiem indukuje napięcie w trójfazowym uzwojeniu stojana. żeby urządzenie przerobić na silnik trzeba na stałe zasilić wirnik (stanie się magnesem) a na stojan podać trójfazowy prąd z falownika.
  • #10 7038080
    mak_u
    Poziom 11  
    Te 2 szczotki są połączone ze sobą i doprowadzone do jednego zacisku. Powtarzam, że nie ma tam komutatora! Są tylko 2 pierścienie i jest do nich doprowadzony 1 biegun.
  • #11 7038101
    Błażej
    Wklej zdjęcia. Bo jakoś strasznie osobliwe wydają się być te wyjaśnienia.
  • REKLAMA
  • #12 7038431
    kortyleski
    Poziom 43  
    A te pierścienie to co jak nie komutator???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urządzenia znalezionego na złomowisku, które początkowo zostało zidentyfikowane jako silnik prądu stałego, jednak po rozebraniu okazało się, że posiada dwa uzwojenia – na stojanie i rotorze – oraz trzy wyprowadzenia. Urządzenie to jest alternatorem (prądnicą trójfazową) z samochodu ciężarowego, pracującym przy 2600 obr/min, co jest typową prędkością znamionową pełnej mocy. Rotor posiada dwa pierścienie ślizgowe i dwie szczotki, które zasilają elektromagnes wirnika, generujący pole magnetyczne indukujące napięcie w trójfazowym uzwojeniu stojana. Brak komutatora potwierdza, że nie jest to silnik prądu stałego. Aby użyć tego alternatora jako silnika elektrycznego, należy na stałe zasilić wirnik (wzbudzenie elektromagnesu) oraz podać trójfazowy prąd z falownika na stojan. Próby przeróbki na silnik z magnesami neodymowymi wymagają dalszej analizy i zdjęć urządzenia. Dyskusja podkreśla konieczność zrozumienia budowy alternatora i jego zasad działania przed próbą adaptacji do innych zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA