Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPixelx napisał:Witam.
Znalazłem silnik ma silne magnesy na wirniku oraz ucięte przewody i brak tabliczki. Czy da radę dobrać jakiś sterownik do niego oraz z jakiego napięcia go sterować? Z tyłu elektronika jest więc zapewne ma enkoder? Tylko jaki?
Pixelx napisał:Tak jeśli przetworzysz napięcie na właściwe, rozpędzisz i zsynchronizujesz silnik przed włączeniem.Czy taki silnik można zasilić z sieci 3 fazowej sinusoidalnej?
Pixelx napisał:Bo taki drvier pewnie ma 6 IGBT tak jak zwykły falownik do silnika indukcyjnego klatkowego różnica pewnie taka ze BLDC posiada enkoder.
Pixelx napisał:W takim silniku BLDC też powstaje wirujące pole magnetyczne? Różnica taka, że nie posiada klatki na wirniku a stale magnesy?
W sumie falownika zasilanego 1 fazowo gdzie na wyjściu mam 3 fazy też powinien się obracać? Jedynie będzie ,,sensor less"?
Chyba, że wymaga 3x400V?
Cytat:Silnik z magnesami nazywa się silnikiem synchronicznym.
Pixelx napisał:Niektórzy nazywają to elektronicznym komutatorem, na podstawie sygnałów z czujników odpowiednie cewki dostają zasilanie. Jak pojawi się obciążenie to obroty spadną ale nadal przełączanie uzwojeń będzie działać poprawnie, a gdybyś używał bez sprzężenia, to będzie jak gubienie kroków w krokowym, jeśli przyhamujesz silnik na wysokich obrotach, to stanie i będzie drgał, sam nie ruszy nawet po usunięciu obciążenia.Czyli zanim sterownik poda sygnały PWM na ABC to musi sprawdzić z czujników halla w jakim położeniu jest wirnik?
Pixelx napisał:Zazwyczaj są cyfrowePytanie czy czujniki halla są analogowe zapewne obracając wirnikiem bym odczytywał różne stany napięcia na każdym z nich?
Pixelx napisał:Pewnie jest po stronie wyprowadzeń, może jest upchnięty pomiędzy uzwojenia.Czy da się wyjąć jakoś ten środek z cewkami tak aby można było je przezwoić w razie problemów?
Pixelx napisał:Przecież widać że stojan jest dzielony, jak wyciągniesz całość to da się rozłożyć na poszczególne cewki, choć pewnie trzeba mieć do tego prasę, albo umiejętność posługiwania się młotkiem na wysokim poziomieW silnikach indukcyjnych klatkowych mamy żłobki i szczeliny do nich gdzie można wkładać poszczególne zwoje a tutaj jest to inaczej zrealizowane
Pixelx napisał:
Stojan ma 9 cewek więc muszą one być jakoś odpowiednio podłączone w gwiazdę? Jesteście w stanie określić jak to może być podłączone? Czy takie silniki łączy się w trójkąt?
Pixelx napisał:
Czy da się wyjąć jakoś ten środek z cewkami tak aby można było je przezwoić w razie problemów?
W silnikach indukcyjnych klatkowych mamy żłobki i szczeliny do nich gdzie można wkładać poszczególne zwoje a tutaj jest to inaczej zrealizowane.
Cytat:Nie podłączysz 9 cewek w żadną gwiazdę!
Czy widziałeś kiedyś w życiu 9-ramienną gwiazdę? ,może jak sobie narysujesz dowolnie ramienną „gwiazdkę”.
Możesz natomiast łączyć je grupowo w jedną z dwóch konfiguracji : ‘Y‘ –( gwiazda) i ‘Delta (’∆’)- (trójkąt).
jarek_lnx napisał:.
Przecież widać że stojan jest dzielony, jak wyciągniesz całość to da się rozłożyć na poszczególne cewki, choć pewnie trzeba mieć do tego prasę, albo umiejętność posługiwania się młotkiem na wysokim poziomie
Pixelx napisał:więc dostałeś odpowiedź. A teraz obrałeś najprostszą drogę do zniszczenia tego silnika. Wystarczy na początek taki sterownik bez użycia hallotronów. Zasilanie nawet 12 VDC i powinien się całkiem ładnie kręcić. Sterownik zawiera w sobie zmianę kierunku obrotów i regulacje prędkości.Czy da radę dobrać jakiś sterownik do niego oraz z jakiego napięcia go sterować?
Pixelx napisał:Linka nawinięta na koło pasowe, pozwala uzyskać względnie stabilne obroty przez dłuższą chwilę, ale myślę że to oszacowanie które mamy, nie jest złe.Nie mam czym go napędzić zewnętrznie.