logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciężarówka MAN - sterowanie świecą płomieniową

robi4 30 Gru 2002 07:05 16059 12
REKLAMA
  • #1 72706
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Kolega ma MAN-a cieżarowego i jest zainstalowana świeca płomieniowa która pozwala zapalić samochód przy niskich temperaturach.Okazało sie że jest uszkodzony strownik (z jednego tranzystora zostały tylko nóżki).Czy ktoś ma może schemat czegoś takiego?Albo wie gdzie szukać?

Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #2 72707
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Świeca elektropłomieniowa stosowana była m in w Jelczach, pytaj w hurtowniach części. Musisz znać napięcie instalacji, MAN ma 24V na pokładzie.
  • #3 72711
    robi4
    Poziom 17  
    Tak, w MANie jest 24V ale nie wydaje mi sie że strownik od Jelcza bedzie pasował do MANa.
  • REKLAMA
  • #4 72719
    fachman
    Idea jest taka sama, w zależności od temperatury zmienia się czas grzania wstępnego, potem gaśnie lampka i sterownik oczekuje na sygnał rozrucu aby ponownie się załączyć na kilka sekund. Chyba że lekką reką wydajesz 3.000 zł na oryginał.
  • REKLAMA
  • #5 72736
    robi4
    Poziom 17  
    Dostałem sterownik - uzywany ale podobno dobry.
    Efekt jest taki.Świeci sie kontrolka na tablicy.Po czasie nie gasnie tylko miga (co 1s świeci i gasnie)Samochód zapala sie bardzo ciężko tak jakby podgrzewanie nie działało wcale.Kontrolka miga cały czas nawet po zapaleniu silnika.Świeca jest dobra (na miernik i na prąd).
    Zastanawiam się czy to miganie to informacja o jakims uszkodzeniu.W układzie jest jeszcze elektrozaworek który podaje paliwo na świecę w momencie rozruchu.

I co wy na to?
  • #6 72738
    uaz
    Ocena: 47
    Miałem takie ustrojstwo w silniku ARO - podłączyłem pod przycisk - przekręcałem zapłon, trzymałem ok. 20 s po czym kręciłem rozrusznikiem a po odpaleniu puszczałem - wymagało samodyscypliny - ale działało.
  • #7 72790
    fachman
    Sterownik może wymagać innej charakterystyki czujnika temperatury. Zdejmuj kabelek z czujki i zewrzyj bezpśrednio do masy i zobacz jak zachwa się kontrolka.
  • #8 72869
    robi4
    Poziom 17  
    Po konsultacji z serwisem MANa okazało sie ża kontrolka ma migać aż silnik osiągnie tem ok 30 stopni.A to że ciężko pali - uszkodzony elektrozaworek który podaje paliwop na świecę.Po wymianie wszystko ok.
  • #9 1718388
    demosen
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    pytanie ile spala Aro 1.4 ???
  • REKLAMA
  • #10 1718704
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    to miiganie zapobiega przepaleniu świecy która grzeje poczasie w takt kontrolki-bardzo inteligentne rozwiązanie
  • #11 7407146
    tomasz272
    Poziom 1  
    cześć kolego a gdzie znajduje się zaworek podający paliwo. Mam taki sam problem w Kontrolka świecy miga nawet po uruchomieniu silnika. Też ciężko pali. Gdzie można kupić i ile kosztuje taki zaworek
  • #12 7407212
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Elektrozawór jest połączony przewodem paliwowym ze świecą płomieniową. Łatwo go znaleźć idąc od świecy po przewodzie paliwowym. Elektrozaworki ze świecą płomieniową są w Starach 200 i 266 stosunkowo tanie.
  • #13 7793901
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Gdy elektrozawór uszkodzony elektrycznie,to sterownik nie będzie działał-będzie lampka świecić ciągle.
    Ze sterownikiem współpracuje czujnik temperatury silnika i jeśli jest uszkodzony to świeca może się nie wyłączyć łub nie włączyć,ale te czujniki są tak zrobione, że mają dwie wartości ,jedna dla niskiej temp,druga dla wysokiej i ściśle określoną rezystancję,jeśli nie będzie odpowiednia,to kaseta nie podejmie pracy rozruchowej.

Czy jest płomień czy niema ,najłatwiej sprawdzić kolektor ssący za płowieniówką,ciepły oznacza że płomień obecny,inna możliwość to ściągnąć rurę gumową i kuknąć zwykłym okiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania świecą płomieniową w ciężarówce MAN z instalacją 24V, służącą do ułatwienia rozruchu silnika w niskich temperaturach. Uszkodzenie sterownika, w tym uszkodzony tranzystor, powodowało miganie kontrolki świecy oraz trudności z zapłonem. Miganie kontrolki jest normalnym sygnałem pracy sterownika, który wyłącza świecę po osiągnięciu temperatury około 30°C. Problem z zapalaniem wynikał z uszkodzonego elektrozaworu podającego paliwo do świecy płomieniowej. Po wymianie elektrozaworu system działał prawidłowo. Sterownik współpracuje z czujnikiem temperatury silnika, który ma dwie charakterystyczne wartości rezystancji dla niskiej i wysokiej temperatury, co wpływa na czas grzania świecy. Sprawdzenie obecności płomienia można wykonać przez ocenę ciepła kolektora ssącego lub wizualną kontrolę przez rurę gumową. Wskazano, że elektrozawory do świec płomieniowych są dostępne i stosowane także w innych pojazdach, np. Star 200 i 266, co może ułatwić ich zakup.
REKLAMA