Przeczytałem oba wasze posty i trochę ręce opadają. Jeden kombinował (nie mylić z myśleniem) i po częsci mu się udało ale nadal nie wie dlaczego. A pewnie dlatego że używa prymituwnego programatorka i nie zna właściwości pamiątek a także charakterystycznego błędu przy programowaniu pamiątek z magistralą uWire. Podpowiem, poszujak posty Jano2300, kiedyś dość dokładnie wyjaśniał ten problem a potem przyjrzyj się co jest w tej pamiątce. Są tam pewne dane których nie wolno ruszać bo radio nie ruszy, w drugiej linii.
A drugi przypadek to jak widzisz możen przeczytać 24C016 jako 24C16 , tyle że ta druga ma 4 krotnie większą pojemność. Nie zachowałeś odpowiedniego BHP przy taj zabawie i utraciłeś oryginalną zawartość. Teraz żeby dobrać musisz mieć zawartość pamięci z dokładnie takiego samego radia a żeby bylo ciekawiej to było kilka wersji tego radia. I tu właśnie mści się to że jak już ktoś robi archiwum zawartości pamiątek to mało kto opisuje pliki dokładnie, radio, model, procesor, program w procku, układy scalone z danego radia , wszystkie inne mozliwe dane by później zidentyfikować model. Ja czy Arttoo , z kilkunastoletnią praktyką ( znamy się chyba z 10 lat albo lepiej) mozemy sobie pozwolić na to by opisy mieć w głowie. A choćby dlatego że nasze zasoby różnych radii na półkach to po kilkaset sztuk na częsci i zawsze znajdzie się podobne by coś przełożyć czy podejrzeć.
Jak już pisałem jak cos robicie to myślcie przy okazji a nie podniecajcie się szybką kasą bo tej w tym temacie już nie ma takiej jak kiedyś. Teraz nawet dzieciak z giełdy rozkoduje radio lub wymieni końcówkę mocy ale nie poradzi sobie z inną usterką a takie są bardzo często. Więc najpierw wypada się nauczyć dobrze naprawiać a potem brać za kody a nie od dupy strony gryść temat.
SławeK
PS. Pewnie znów odezwie się zaraz tchórzliwy "czytelnik" albo inna swołocz i będzie mi przesyłał pogróżki smsem , które z resztą też mam gdzieś.