logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i zaprogramować pamięć 6005L w radiu z Niemiec?

Mariusz30 12 Kwi 2005 21:38 2203 5
REKLAMA
  • #1 1400021
    Mariusz30
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam zakodowane radyjko przywiezione wraz z autem z Niemiec.
    W środku siedzi pamięć 6005L.Przeczytalem już kilkadziesiąt postów na temat jak ściągnąć bina z tej pomięci. Zmontowałem programator do Pony proga i nic z tego. Programator nie widzi tej kości. Spróbowałem z 93C66 i poszło ok ale po pewnym czasie i tu zaczęły się problemy. Czy wy też macie takie problemy z tym jak go niektórzy nazywają gównoprogiem. Bo ja już powoli tracę do tego cierpliwość. Wcześniej kiedy udało mi się zaprogramować tą 93C66 i włożyłem do radia to nadal było EE na wyświetlaczu jak w przypadku orginalnej 6005L.Piszecie,żeby zainwestować w lepszy programator ale to się nie opłaca do jednej sztuki. Czy pomoże kupienie nowej kości 93C06 i zaprogramowanie nowego dobrego wsadu. Wsady które są na elektrodzie też różnią się między sobą a opinii na ten temat jest wiele. Z połączeniami prostych programatorów do Pony proga też spotkalem się różnymi. Powiedzcie co robie źle, że raz czyta pamięć a innym razem już nie. Połączenia są dobre, sprawdzalem.Dlaczego nie czyta 6005L ani nie programuje. Jaki jest powód, że nie wykonyje poprawnie testu, albo, że nie widzi pamięci(device not responding lub test failed takie pojawiają mi się komunikaty) . Może niektórzy z was stracą juz cierpliwość do tego tematu ale myślę, ale jeśli możecie to pomóżcie w rozwiązaniu problemu. Może ktoś ma sprawdzony schemat dobrego programatora. Z góry dziękuję za informację
  • REKLAMA
  • #2 1400106
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Na początku używałem ponego i robił te pamiątki bez problemu.Jak chcesz zaoszczędzić czasu, nerwów i pieniędzy to kup 93c06 i zaprogramuj ją ODPOWIEDNIĄ zawartością i będzie OK.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1401657
    Mariusz30
    Poziom 11  
    Czytałem ten link. Spróbuje kupić nową pamięć 93C06 i zaprogramować. Pytałem wczoraj w dwóch sklepach ale nie było. Jeżeli ktoś ma schemat jakiegoś dobrego i niedrogiego programatorka, albo wie gdzie go kupić to jeśli może niech pomoże.Na elektrodzie też spotkalem się z kilkoma wersjami polączeń programatora do Pony, myślę, że ta na której udało mi się odczytać pamięć 93C66(dostalem ją od kumpla) jest dobra. Jak kupię 93C06 to zrobie jak radzicie, zaprogramuję i zobaczymy.Próbowalem dzisiaj zczytać 7002 i też podobny problem, o którym już czytałem i z którą też są podobne problemy i teraz przekonalem się na własnej skórze.Pozdrowionka.
  • REKLAMA
  • #5 1405374
    zbigniew krol
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    wysyłam ci schemat programatora prostego z możliwością rozbudowy działa na 100% jak chcesz to skorzystaj do tej pamięci żeby ją dobrze odczytać i zapisać wybierz opcję 16bit
    Załączniki:
    • schemat programatora.pdf (36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1987536
    Mariusz30
    Poziom 11  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zaprogramowałem czysta pamięć nowym wsadem i radyjko ruszyło. Temat uważam za zakończiony.
REKLAMA