logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Twardy dysk Seagate Barracuda - gdzie są transile?

arquez 13 Paź 2009 23:51 2789 6
REKLAMA
  • #1 7125921
    arquez
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam!

Temat może być trochę mylący więc krótko w czym problem.

Dysk Seagate 500GB Barracuda 7200 (SATA)- od paru dni chodził coraz wolniej. Wczoraj z trudem (po ok.3h) udało mi się zainstalować na tym dysku system. Przeczuwając najgorsze kupiłem dziś nowy dysk, a opisywany podpiąłem jako slave i zacząłem kopiowanie. Po pewnym czasie (zdążyłem przekopiować niewielką część danych) system zawisnął. Po resecie dysk zaczął cyklicznie "cykać" pomiędzy tymi cyknięciami słychać było odgłos przypominający odbijanie piłeczki do tenisa.
    Nie mam pewności ale chyba dało się też poczuć delikatną woń spalenizny z okolic elektroniki dysku (w ostatnich dniach dysk bardzo się też rozgrzewał).

Teraz już cisza, dysk nie jest wykrywany ani w biosie ani w systemie.

Przeczytałem, że w podobnym przypadku należy sprawdzić rezystancję transili oraz że wystarczyłoby je wylutować aby dysk odpalił. Jeśli to niepotrzebne nie chciałbym zabezpieczać dysku przez wlutowanie nowych transili - chciałbym tylko odpalić dysk, przekopiować resztę rzeczy i zapomnieć o firmie Seagate (to już kolejny dysk tej firmy, z którym mam problem).

Pytanie: czy dobrze kombinuję i w którym miejscu na płytce znajdę te transile?
    Twardy dysk Seagate Barracuda - gdzie są transile?
    Moderowany przez gsm_virus:

Zdjęcia oraz wszelką grafikę dodajemy do posta za pomocą opcji "Dodaj obrazek". Poprawiłem.

Za wszelkie porady z góry wielkie dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 7125956
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Gdyby problemem byly transile, to nie uruchomiłbyś komputera z podłączonym dyskiem.
  • REKLAMA
  • #3 7125980
    arquez
    Poziom 9  
    jankolo napisał:
    Gdyby problemem byly transile, to nie uruchomiłbyś komputera z podłączonym dyskiem.

No tak, z podpiętym dyskiem komputer uruchamia, się co prawda bardzo wolno ale uruchamia się, tyle że dysk nie jest widoczny. Są jeszcze jakieś szanse żeby go było widać ? :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7128409
    arquez
    Poziom 9  
    Dysk Seagate Barracuda 7200.10 500 Gb ST3500630AS

Firmware: 3.AAE

P/N 9BJ146-305

Data Code 08035 Site Code TK

Objawy: po chwilowym "cykaniu" i wydawaniu odgłosu piłeczki pingpongowej dysk padł całkowicie (wcześniej przez 2 dni chodził strasznie wolno). Podczas odpinania, w chwilę po wyłączeniu kompa czuć było, że talerze nie zostały wyhamowane tylko obracały się jeszcze siłą odśrodkową (obracały się bardzo szybko bo przy wyciąganiu dysku z obudowy czuć było siłę działającą przy pochyleniu w dłoni dysku).
    Dysk nie jest widoczny pod biosem ani tym bardziej w systemie, zresztą nie wyczuwam aby talerze się obracały.
  • #7 7129227
    arquez
    Poziom 9  
    No dysk i tak "nie dycha" więc firmware bym nie wgrywał nawet gdyby to był 7200.11

Jak myślicie czy w takim przypadku (7200.10) podłączanie do terminala ma jakiś sens?

(jesli tak) Bardzo bym prosił o instrukcje podłączania dysku poprzez kabel telefoniczny, np Nokia CA-42. Nie chodzi mi tu o komendy wrzucane do terminala bo to jest dobrze opisane, tylko o łopatologiczne wyjaśnienie jak użyć kabla - w środku będzie kilka kolorowych żył, jak to połączyć? Jeśli nie dam rady podłączyć przez kabel będę musiał poszukać gotowego terminala - jeśli ktoś z okolic Katowic potrafi to zmajstrować - proszę o info.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 7200.10 o pojemności 500 GB (model ST3500630AS) zaczął działać coraz wolniej, a po instalacji systemu i próbie kopiowania danych zaczął wydawać cykliczne dźwięki „cykania” oraz odgłos przypominający odbijanie piłeczki pingpongowej. Wystąpiło przegrzewanie i zapach spalenizny w okolicach elektroniki dysku. Po restarcie dysk nie jest wykrywany w BIOS-ie ani w systemie, a talerze prawdopodobnie nie obracają się. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenie transili raczej nie jest przyczyną problemu, ponieważ komputer uruchamia się z podłączonym dyskiem, choć dysk nie jest widoczny. Sugerowano, że uszkodzenie może być bardziej skomplikowane i nie pomoże wgranie firmware’u. Poruszono także temat podłączania dysku do terminala za pomocą kabla telefonicznego (np. Nokia CA-42) w celu diagnostyki, jednak brak szczegółowej instrukcji połączenia żył kabla. Podano linki do forów z podobnymi przypadkami i poradami dotyczącymi naprawy dysków Seagate.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA