logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zużycie paliwa w Fiacie 126p z gaźnikiem 128IMB 5?

Gela 20 Cze 2004 03:01 14682 17
REKLAMA
  • #1 701216
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Co mam zrobić z gaźnikiem w maluchu żeby zużywał mniej paliwa, aktualnie mam gaźnik 128IMB 5, może zmienić go na 128IMB 10?
  • REKLAMA
  • #2 701217
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Ile to jest mniej?
    Zużycie paliwa zależy od wielu czynników łącznie ze stylem jazdy.
    Proponuje zacząć od dokładnej regulacji a nie od zmiany gaźnika.
    Poszukaj też na stronach o 126p książki Stefan Szczeciński - PF126p Modyfikacje i usprawnienia.
    Ewentualnie mogę podesłać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 701354
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Gdybyś mógł to podeślij bo nie mogę tego nigdzie znaleźć.
    A zużycie paliwa wzrosło po wymianie gaźnika na nowszy nie nowy, na poprzednim 128 IMB 10 zużywał ok. 5 - 5,5 litra na 100 km w trasie, tylko nie pamiętam jakie tam były wkręcone dysze i jaki był poziom paliwa.
    Pozdrawiam.
  • #4 701452
    bober85
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    a ja poradziłbym ci założyć sobie turbinkę kowalskiego. chyba jeszcze można ją dostać na allegro. jest to koszt 45 zł + przesyłka. ale warto bo mój viper od razu po założeniu turbinki trochę lepiej zaczął sie zbierać i co ważniejsze spala mniej o ok. 0.5 litra. Sprzedawca turbinek pisze że możliwe jest zmniejszenie spalania nawet o 1 litr!!!
    ale fakt faktem że najpierw trzeba dobrze wyregulować gaźnik.
    :D
  • #5 713607
    fnk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jak wspomniano wyżej na spalanie zalezy od wielu czynników, a co do gaźinka daj minejszą miszankę i wkreć minejsze dysze :) napewno bedzie mniej palił ale i gorzej się "zbierał", rówineż ustawienie zapłonu ma istotny wpływ.
  • #6 722974
    gabson
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przede wszystkim:
    Dobra regulacja, gaźnika oraz zapłonu.............
    Dysze nie koniecznie muszą być mniejsze.....
    Ja przy większyh dyszach i małych modyfikacjach gaźnika i dolotu paliłem mniej niż na małych dyszach i odczuwalnie lepiej zbierał się maluszek.
    Proponuję wpisać w googlach "126p" i pogmerać po stronkach zapaleńców.
    Naprawdę można trafić na niesamowitych magików dzięki którym po chwili dłubania można coś pozytywnego osiągnąć.

Pozdrawiam
    gabson
  • #7 1131675
    POPO
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    ja usiebie zmieniłem dysze i troszke w pływaku pomodziłem i palił około 4, 4,5 litra tylko koni mu brakowało miał za mało śiły.
  • #8 1131736
    domanwrc
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    mi maluch palil 5.3 litra na trasie, przy nonstop katowaniu w 3 osoby na pokladzie. przedzial predkosci przy tym spalaniu na trasie to 100-140km/h
    i mocy mu nie brakowalo, bo mial okolo 15 sek do 100km/h
  • REKLAMA
  • #9 1910700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1910930
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    bober85 napisał:
    Cytat:
    a ja poradziłbym ci założyć sobie turbinkę kowalskiego.

:lol:
    llabor napisał:
    Cytat:
    załóż sobie przelotowy magnetyzer maksora ten najtańszy - około 80PLN

:lol:

Jedyną sensowną odpowiedź napisał HenryK3, ponieważ opierając sie na książce "PF126p Modyfikacje i usprawnienia" pana Szczcińskiego oraz na książce "Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" panów Januły, Szczcińskiego, Szczecińskiego można osiągnąc naprawde ciekawe rezultaty. A na w/w wymienione wynalazki szkoda pieniędzy. I każdy kto ma odrobine pojęcia o silnikach i samochodach to powie !!! Te wynalazki przechodziły badania na chamowni i nie tylko i żadnych pozytywnych wyników nie przyniosły !!!
  • #11 1911016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1911033
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Cytat:
    magnetyzery były badane na hamowni (nie na "CHamowni" - bo to chyba w samoobronie)

Jak pisze to nie patrze na klawiature i zdaża mi sie walnąć byka.
    Cytat:
    piszesz bo wiesz czy tylko gdzieś czytałeś?

Kilku znajomych miało różne wersje maksora w różnych samochodach i żaden nie spełniał swojej funkcji. A kupili to dlatego że chcieli sie przekonać na własnej skórze, a nie dlatego że to najlepsze forma tuningu i oszczędzania na paliwie. No i sie przekonali, po kilku miesiącach jeden magnetyzer służył jako tarcza strzelnicza, drugi został przejechany i porabany młotkiem a inne skończyły swój zywot w równie interesującym stylu :lol:
  • #13 1911479
    dziqus
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    llabor napisał:
    magnetyzery były badane na hamowni
    zgadnik kto zlecal te pomiary :lol:

turbinke jesli juz to kupic uzywana i wybebeszyc, bedzie robila za wyzsza podstawke pod gaznik co da dobre efekty, a jesli chcesz kupowac nowa to sobie daruj, lepiej za ta kase zalej 10l paliwa...

Gela jakie obecnie masz spalanie? zmiana gaznika bez wyregulowania wszyskiego niewiele pomoze, najwiecej ma do rzeczy styl jazdy ale na spalanie wplywaja rowniez zbieznosc, cisnienie w kolach itd...

llabor powiedz mi jak mozna namagnesowac przeplywajace z bardzo duza predkoscia powietrze? :shock:

btw kiedys na aukcji z magnetyzerami (allegro) byla fotka na ktorej magnetyzer byl zalozony na... lince gazu :lol: :lol: :lol:
  • #14 1912228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1912485
    dziqus
    Poziom 18  
    ciekawe ze 2 malutkie magnesy potrafia namagnesowac 15-20 l powietrza w ciagu sekundy :shock: :lol:

ten przyrost momentu to az taki odczuwalny jest :shock: ? bo na allegro raczej przewiduja przyrost mocy (5-20% :lol:) i to nie od razu tylko np po pol roku uzywania magnetyzerow. O ile spadlo zuzycie paliwa?
  • #16 1912530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1912710
    dziqus
    Poziom 18  
    llabor napisał:
    przy czym należy delikatnie obchodzić się z gazem na niskich predkościach obrotowych - podwyższenie momentu to wzrost nacisku na panewki ..
    eee no nie mow ze magnetyzer skroci zywotnosc silnika ;) :lol:

daj jakies foty tych Twoich magnesow, ile one waza? :shock:
  • #18 1912747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat zmniejszenia zużycia paliwa w Fiacie 126p z gaźnikiem 128IMB 5 podkreślono, że kluczowa jest dokładna regulacja gaźnika i zapłonu, a nie sama wymiana gaźnika na inny model, np. 128IMB 10. Zalecane jest dostosowanie mieszanki paliwowo-powietrznej poprzez dobór odpowiednich dysz i poziomu paliwa, przy czym większe dysze z odpowiednimi modyfikacjami mogą poprawić zarówno spalanie, jak i dynamikę pojazdu. Styl jazdy, ciśnienie w oponach i zbieżność kół również mają istotny wpływ na zużycie paliwa. Wspomniano o dodatkowych modyfikacjach, takich jak zastosowanie turbinki Kowalskiego, która może nieznacznie obniżyć spalanie, oraz magnetyzerów (np. Maksor), które według niektórych użytkowników poprawiają mieszalność paliwa z powietrzem i elastyczność momentu obrotowego, co pozwala na wcześniejszą zmianę biegów i zmniejszenie zużycia paliwa. Jednak opinie na temat skuteczności magnetyzerów i turbin są podzielone, a niektóre źródła wskazują na brak potwierdzonych efektów tych urządzeń. Zaleca się korzystanie z literatury specjalistycznej, np. książki "PF126p Modyfikacje i usprawnienia" Stefana Szczecińskiego, oraz testowanie i regulację parametrów gaźnika i zapłonu w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA