logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 2.0 V8+ LPG - gaśnie na benzynie, nieszczelność przy sondzie lambda?

lukas1900 15 Paź 2009 15:09 3890 13
REKLAMA
  • #1 7131496
    lukas1900
    Poziom 10  
    witam mój problem polega na tym ze mój samochód nie chce jeździć na benzynie, posiada instalacje gazową na której chodzi bez problemu, zwiedziłem juz mase mechaników i wszyscy zgodznie twierdzili żę to pompa paliwa jest do wymiany... wymieniłem i dalej to samo .. potem że to wina wtrysków że są zatarte przez to że się jeździło tylko na gazie no więc założyłem inne wryski z samochodu który nie jeździł na gazie i dalej to samo ... na gazie jest ok a jak przełącze na benzynę to zapala sie check i auto gaśnie .. po zresetowaniu kompa pierwsze 2 odpalenie jest ok potem auto nie wchodzi na obroty a w końcu zapala i odrazu gaśnie ... jeden z mechaników sugerował że to sonda lambda siedzi .. zauważyłem że mam nieszczelność między kolektorem wydechowy a rurą na której końcu jest zamontowana sonda czy to może być powodem tego problemu ??? co jeszcze może powodować taą przypadłość ?? bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7131851
    lukas1900
    Poziom 10  
    niestety nie ;/ ale znalazłem na jednym forum metodę sprawdzania błedów. było ich sporo no więc błedy : 74-przepływomierz powietrza zbyt wysokie napięcie, 31-czujnik indukcyjny- brak sygnału prędkości obrotowej(tylko przy włączonym zapłonie), 81-wtryskiwacz 1 zbyt niskie napięcie i teraz nie wiem czy konieczna jest wymiana tych wszystkich części .. bo szczerze mówiąc nie stać mnie metodą prób i błędów wymieniac wszytkiego po kolei .. czujnik wykręcilem przejrzałem kabel i wszystko wydaje sie byc wporządku .. niestety nie jestem specjalista w tych dziedzinach więc nie mam pojęcie czy akurat te usterki mogły by powodowac to że auto zapala i gasnie ..
  • #4 7131855
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Heh szczerze móówiąc, to od sprawdzenia błędów na checku powinieneś był zacząć, zamiast bawić się wcześniej w wymiany.

Jedź z tym samochodem do porządnego mechanika a nie do jakichś pseudo fachurów co nawet nie sprawdzali co check gadał.
  • #5 7131878
    lukas1900
    Poziom 10  
    sęk w tym że byłem tez u renomowanych mechaników ;/ i nic nie potrafili poradzić.. ja już rozkładam ręce .. może ktos mial podobny problem i wie jak go rozwiązać .. ???
  • REKLAMA
  • #6 7132091
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Przecież auto ci już wszystko powiedziało,jedyny konkretny sygnał o awarii to ten o przepływce,prawdopodobnie masz instalacje pod. i nastąpił strzał który uszkodził przepływke,zablokowało ją .Wtryski odcięte na przekażniku i nie pracujący silnik to pozostałe komunikaty.
  • #7 7132112
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7132125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 7132373
    lukas1900
    Poziom 10  
    czy konieczna jest wymiana przepływówki czy można jąk jakos naprawic ??? wyciągnełem tak jakby jej wnęrze i jest tam cos jakby drucik cięzko to opisac ale jak on powinien prawidłowo wyglądać ?... patrząc pod kątem mój wygląda jak widelec z obłamanymi końcówkami ...
  • #11 7132534
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 277
    nie da sie naprawic, to przepływka z gorącym drutem. Wymienić i kupic jakis porządny a nie jakąś tanią podróbke
  • #12 7286255
    lukas1900
    Poziom 10  
    wracam do tematu po dłuższej przerwie .. wymieniłem przepływomierz powietrza po czym zapaliłem samochód ... check zgasł więc wszystko wydawało się ok .. ale po prejechaniu parenastu metrów zaczął się dławić i znowu check się zapalił ... szczytałem błęd i wyskoczył błąd nr 13 czyli brak zsugnału z sondy lambda ... chdzić chodzi na benzynie ale nie da się jechac i dymi dośc mocna jak ja bęzynę ... jak można sprawdzic czy sonda jest dobra ??? i czy ma ona tak duży wpływ że nie można nim wccale jechac bo gaśnie ??
  • #13 7292561
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Człowieku, czy nie ma tam u was jakiegoś mechanika, żeby naprawić taki samochód? Ile to ma lat właściwie?
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #14 7293038
    lukas1900
    Poziom 10  
    nie będe wymieniał wszystkiego po kolei metoda prób i błędów ... to forum jest po to by uzyskac porady a skoro nie potrafisz pomóc to się nie wypowiadaj !!

Moderowany przez robokop:

Forum jest po to, żeby udzielać porad ludziom, którzy mają jakiekolwiek pojęcie na temat tego co robią. Biorąc pod uwagę że jedyną zaprezentowana przez kolegę umiejętnością jest zczytanie błędów i pojawia się infantylne pytanie "jak sprawdzić sondę lambda", wątek zamykam - regulamin pkt. 14/16.

Podsumowanie tematu

✨ Samochód Opel Astra 2.0 V8+ z instalacją LPG ma problem z jazdą na benzynie – silnik gaśnie po przełączeniu z gazu na benzynę, a na LPG działa poprawnie. Wymieniono pompę paliwa i wtryskiwacze, jednak problem pozostał. Po odczytaniu błędów z komputera pojawiły się kody: 74 (przepływomierz powietrza – zbyt wysokie napięcie), 31 (czujnik indukcyjny – brak sygnału prędkości obrotowej), 81 (wtryskiwacz 1 – zbyt niskie napięcie) oraz później błąd 13 (brak sygnału z sondy lambda). Zauważono nieszczelność między kolektorem wydechowym a rurą z sondą lambda, co może wpływać na błędne odczyty i pracę silnika na benzynie. Przepływomierz powietrza jest uszkodzony (drucik wewnątrz jest połamany) i wymaga wymiany, gdyż nie nadaje się do naprawy. Sonda lambda może mieć kluczowy wpływ na pracę silnika i powodować gaśnięcie, jednak nie jest jasne, czy jest uszkodzona. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana sondy lambda oraz usunięcie nieszczelności układu wydechowego. Problem może wynikać z uszkodzenia czujników i elementów sterujących wtryskiem paliwa, co powoduje błędy i niestabilną pracę silnika na benzynie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA