logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kolumn na głośnikach Alphard HW-1200 – czy podane wymiary są odpowiednie?

wojtox 18 Paź 2009 20:06 2671 5
REKLAMA
  • #1 7145177
    wojtox
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!!!
    Kolega zlecił mi budowę kolumn na głośnikach niestety Alphard HW-1200 wiem że nie jest to głośnik za dobry ale on chce tanim kosztem. I teraz moje pytanie czy moge kolumnę zrobić jak na rysunku i czy te wymiary będę odpowiednie?
    Projekt kolumn na głośnikach Alphard HW-1200 – czy podane wymiary są odpowiednie?
    z góry dziękuje
    Wojtox
  • REKLAMA
  • #2 7145316
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    To nie kolumna tylko subwoofer. Parametrom podanym przez producenta nie można zbytnio wierzyc, ale skoro podał qts na poziomie 1,2 - to nawet przyjmując ogromną tolerancje - to i tak wychodzi że głośnik nadaje się tylko do obudowy zamkniętej.

Jeżeli masz już na tym zrobić subwoofer, to daj jakąś sensowną grubość ścianek, co najmniej 18 mm i wzmocnienia wewnątrz. Pamiętaj by go dobrze wytłumić poeksperymentuj z różnymi materiałami tłumiącymi, na dodatek możesz włożyć luzem watę.

Przydałby się oczywiście panel do tego, ale w projekcie nie został uwzględniony.

Lichy głośnik + filtr pasywny (o ile będzie) + "tanim kosztem" = strat pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #3 7145506
    wojtox
    Poziom 12  
    Więc obudowa będzie dobra do tego głośnika a jakie strojenie będzie można z niej wyciągnąć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7145557
    wojtox
    Poziom 12  
    A co do tego otworu bass refleks to będzie dobry??
  • #6 7145713
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Tomq napisał:
    Parametrom podanym przez producenta nie można zbytnio wierzyc, ale skoro podał qts na poziomie 1,2 - to nawet przyjmując ogromną tolerancje - to i tak wychodzi że głośnik nadaje się tylko do obudowy zamkniętej.

Proszę moderatorów o zamknięcie wątku. Nie wiem jaki jest sens udzielać odpowiedzi które autor i tak ma w głębokim poważaniu.
REKLAMA