logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiary obudowy i tunelu bass reflex do Alphard HW 1800 4ohm – jak dobrać?

camel_1987 29 Paź 2007 19:49 1272 7
REKLAMA
  • #1 4427564
    camel_1987
    Poziom 2  
    Witam

Jestem nowicjuszem na forum więc za ewentualne błedy proszę o wybaczenie....
    Otóż nurtuje mnie pewien problem i prosze o pomoc.
    Chce zbudować kolumne do estradowego głośnika firmy Alphard model HW 1800 4ohm,lecz nie barzo wiem jakie wymiary powinna miec odpowiednia skrzynia oraz tunele bass refleks do niego. Zależy mi na tym żeby grało to efektownie i w miare czysto..........proszę o jakieś gotowe i proste rozwiązanie.
    Za pomoc z góry dzikuję
  • REKLAMA
  • #2 4428042
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Niestety ten głośnik to wyjątkowa padaka...sprzedaj go komuś, dorzuć troche kasy i kup coś normalnego ;)
  • REKLAMA
  • #3 4435850
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Kolumna-Basss,szerokopasmowa,nadstawa czy co? ogulnie nie mowi sie kolumna estradowa bo ktos moze pomyslec ze chodzi o jakis architektoniczny klimat.Mowmy o zestaw do nagłasniania profesjonalnego i wyodrębnic czy chodzi o przody,bass,nadstawy i inne klimaty.ten głosnik hmm ciekawe...za duzo z niego nieda sie zrobic.Wsadz w cokolwiek 50x55x70cm dwa BR 12cm srednicy i czekaj az cos wyjdzie.z czasem moze uda ci sie to zestroic tak jak bedziesz chciał.
  • REKLAMA
  • #4 4436069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4436374
    gófer
    Poziom 34  
    Szkoda że do tego głośnika nie ma wiarygodnych parametrów...i pozatym co ma wytrzymałość mocowa do spalenia sie cewki?? :|
  • #6 4538190
    camel_1987
    Poziom 2  
    widzac po niektorych opiniach zrezygnowalem z tego pierdzacego... moze ktos podsunie jakies inne rozwiazanie w przyzwoitej cenie?
  • #7 4595056
    mielban
    Poziom 11  
    witam serdecznie chciałem powiedzieć ze ten głośnik nie jest taki zły ja tym jednym nagłaśniałem dużą sale jeżeli chodzi o bas dwie inne kolumny grały resztą pasma . A w tedy jeszcze dopiero zaczynałem swą przygodę z głośniczkami hyh a teraz po 2 latach mam zamiar kópic go podobnie szkoda tylko ze podrorzał bo bedzie to eksperymętalna kolumna a dokładniej mówiąc Labirynt i moze wypali jezeli nie są przesadzone te parametry Fs 27 Hz i Qts który ma tylko 0,46 wiec teoretycznie powinno być bardzo dobrze ibardzo głośno az nie moge sie doczekać az to zbuduje a i jeszcze mam pytanie do "gófer" czy ty miałeś ten głośnik ze go oceniasz ?? mówisz o alphardzie takie żeczy a na konkursie car audio były tez inne firmy bardzo dobre a jednak wygrał alphard . przepraszam ze tak leje wodę i proponuje zrobienie tobie labiryntu jezeli lubisz eksperymęty :]
  • #8 4595136
    gófer
    Poziom 34  
    Cytat:
    na konkursie car audio były tez inne firmy bardzo dobre a jednak wygrał alphard

Hmm, na 8-miu głośnikach to i alphard wygra. Równie dobrze moge wsadzić 30 dibesi i wygram jakiś tam konkurs. A poza tym spl to nie wszystko.
    A jeżeli byś miał jakieś pojęcie to byś wiedział że TL nie nadaje sie na estrade ze względu iż głośnik w takiej skrzyni nie jest zabezpieczony poduszką powietrzną przed nadmiernymi amplitudami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wymiarów obudowy i tunelu bass reflex dla estradowego głośnika Alphard HW 1800 4ohm. Użytkownicy zwracają uwagę na brak wiarygodnych parametrów technicznych tego głośnika, co utrudnia precyzyjne zaprojektowanie obudowy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie obudowy bass reflex o wymiarach około 50x55x70 cm z dwoma tunelami o średnicy 12 cm lub konstrukcję typu bandpass 4th, która może lepiej zabezpieczyć głośnik przed uszkodzeniem cewki. Wspomniano o użyciu programu WinISD do symulacji parametrów i strojenia obudowy. Część uczestników krytykuje głośnik Alphard HW 1800 za niską jakość, inni natomiast podkreślają jego przydatność do nagłośnienia dużych pomieszczeń, zwracając uwagę na parametry takie jak Fs 27 Hz i Qts 0,46, które teoretycznie pozwalają na dobre i głośne brzmienie. Wskazano, że obudowa typu labirynt może być ciekawym eksperymentem konstrukcyjnym. Podkreślono, że obudowy typu transmission line (TL) nie są zalecane do estrady ze względu na brak odpowiedniej ochrony głośnika przed nadmiernymi amplitudami ruchu membrany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA