Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CLX-3160FN, Samsung, Wymień pas transferowy

barti466 21 Oct 2009 22:13 7891 2
phoenixcontact
    barti466
    Level 1  
    Witam! mam problem z drukarka samsung clx3160FN wyświetla mi komunikat "Wymień wkrótce pas transferowy" zamówiłem wymieniłem na nowy ale komunikat jest ten sam! czy jest jakaś możliwość wykasowania tego komunikatu? czy można wyzerować licznik stron? jeśli zna ktoś ten problem lub w podobnym modelu to bede za każdą podpowieć wdzięczny. pozdrawiam
  • phoenixcontact
    cima
    Level 12  
    1. go in diagnose mode:
    menu - # - 1934 - menu
    2. in tech mode -consumables counter - transfer belt -reset
    3. after 20 sec. power off and power on
    When transfer belt count 60.000 image need to reset.
    wmaker
    Level 10  
    Mam dwie drukarki samsunga CLP-300 i CLX-3160fn zespoły drukujęce w obu są takie same. Problem polega na tym że najpierw w clp-300 potem w clx-3160 podało "błąd pasa transferowego". Błąd pojawił się po wymianie tonerów na zamienniki w CLP i potem po czyszczeniu listwy czarnego toneru w CLX (badziewny toner załatwił mi listwę w 5 minut). CLX ma opcję resetu licznika bębna i przeprowadziłem tą procedurę, wgrałem nowe firmware i NIC - nadal "błąd pasa transferowego".
    Pas rozbierany i czyszczony (diody i reszta).

Ciekawe że po zamianie zespołów obrazowania (tego z tonerami) z CLX do CLP gdy błąd wychodził tylko na CLP, błędu już nie wywalało. Ucieszyłem się ale na krótko, po czyszczeniu listwy w CLX mam błędy na obu sprzętach lecz nasuwa się wniosek że przyczyna siedzi w zespole z tonerami - styki zespołów czyszczone...

Proszę o podpowiedzi, sugestie jak zdiagnozować ten błąd?