logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA6 - Centrala przestaje działać po wyjściu z trybu serwisowego

menda 22 Cze 2004 20:25 3926 19
  • #1 705827
    menda
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Centrala niby działa ok można wszystkie parametry programować, po resecie centrali jednak po wyjściu z trybu serwisowe F0 centrala przestaje działać świecą się wszystkie kontrolki i piszczy. Dopiero ponowny reset powoduje działanie centrali z fabrycznie zaprogramowanymi parametrami i do momentu wyjścia z trybu serwisowego jest wszystko w porządku. Podpięte są trzy czujki, dwie AQUA i jedna zwykła dual.

menda
  • #2 705949
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

wygląda to na sabotaz manipulatora lub błędny adres,
    czy zawsze wchodzisz z kołków w tryb programowania(serwisowy)??
  • #3 706019
    menda
    Poziom 17  
    Jeśli wejdę normalnie tzn. po załączeniu zasilania piknie 4 razy krótko i raz długo to w momencie wpisania kodu wejścia w tryb serwisowy nie dam rady go dokończyć i nie reaguje centralka na manipulator zero reakcji na klawiaturę i cisza, czasem można wejśc w ten tryb lecz zaraz potem blokada manipulatora. Tylko po resecie i odczytaniu automatycznie przez CA6 adresu maniupulatora działa wszystko ok do momenty wyjścia z trybu serwisowego.
  • #4 706056
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witaj
    wchodziłeś z kołków w tryb serwisowy i ustawiałeś funkcją 124 - automatyczne odczytanie adresu manipulatora??
    jeżeli to nie pomogło to próbowałeś ręcznie funkcją FS 111 ?? -po ustawieniu zworek w manipulatorze
  • #5 706536
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    jesli to co koledzy mówia ,nie pomoze a centrala jest nowa to po prostu ja wymien i po problemie
  • #6 706548
    menda
    Poziom 17  
    Wchodziłem z kołków i dawałem automatyczny odczyt adresu manipulatora i ok, można było wszystko programować. W momencie wyjścia z trybu serwisowego F0 tylko jeden pisk i brak reakcji na manipulator. A centrala jest nowa tyle co podłączon, i od początku jest właśnie ten problem.
  • #7 706594
    sabret
    Poziom 22  
    jesli to nie jest problem to ja wymień ,miałem podobnie z ca 5 , wada fabryczna
  • #8 707027
    menda
    Poziom 17  
    Jeszcze jedno, jeśli się zewrze kołki resetu i włączy zasilanie to manipulator powinien dac sygnał piknąc i wtedy nalezy odłączyc reset u mnie nie ma tego piknięcia. Po rozłączeniu resetu i po F124 działa robiłem jeszcze F107, 108, 110 i rózniez F111 i F131 ale w każdym z tych przypadków po wyjściu z trybu serwisowego tylko pisk i brak reakcji na manipulator.
  • #9 709765
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Nie pamietam jak to jest z tymi "piknięciami" ale skoro kolega zauwazył taką nieprawidłowość, to nie pozostaje nic innego jak podstawić nowy manipulator.

Prosimy o infromacje jak został rozwiązany problem
    pozdrawiam
  • #10 711351
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    tak powinien piknac i to jest znak do zdjecia zworki ja stawiam na padniety maipulator juz mialem takie przypadki i jest to czesciej niz sama plyta centralki
  • #11 715165
    sabret
    Poziom 22  
    zgadza się moze to byc manipulator,ale jezeli wymieniasz to proponuje wszystko (płyta,manip)
    oszczędzi Ci to niespodzianek
  • #12 715814
    jaco3
    Poziom 11  
    I to jest właśnie SATEL!!! Koledzy mają rację. Podstaw nowy manipulator powinno pomóc. Ja kiedyś miałem podobną usterkę tylko, że najpierw manip. co jakiś czas sygnalizował sygnałem błędu a póżniej przy zapalonych lampkach przestał reagować wogóle.
  • #13 715835
    sabret
    Poziom 22  
    nie no niemozna od razu mówic że satel do kitu kazdej firmie sie zdarz apuscic bubel,ale z wymiana nie ma problemu,
    pozdrawiam
  • #14 716147
    kris1966
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Jeżeli to problem adresu to centrala nie przyjmuje wszystkie zwarte lub rozwarte
  • #15 717662
    jaco3
    Poziom 11  
    Chyba masz rację SABEL . Satel ma duże możliwości ale czasami troszkę irytuje!
  • #16 717693
    menda
    Poziom 17  
    nie pisałem ponieważ nie miałem kiedy sprawdzić, jutro podmienię manipulator i sprawdzę czy pomogło. A co do Satela to jak na razie nie miałem z nim więszych problemów przynajmniej jeśli chodzi o centrale CA10 i CA4.

menda
  • #17 722117
    menda
    Poziom 17  
    Jednak okazało się że to centrala jest uszkodzona, podmiana manipulatora nic nie zmieniła, dzięki wszystkim za rady.

menda
  • #18 722162
    sabret
    Poziom 22  
    jak wyzej napisałem , jezeli macie nowy sprzet to wymieniajcie wszystko płyte i manipulator, po co ryzykowac i tracic czas niepotrzebnie
  • #19 722966
    rmffm1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Spróbuj rowniez sprawdzic czy na com prawidlowo dochodzi ci masa z centrali bo ja tez raz mialem taki problem dokrecilem dobrze przewod i pomoglo
  • #20 737764
    Pikczu
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam warto tez czasem sprawdzic Data i CLK raczej nie powinny isc w jednej paze (jak macie parowane przewody )bo sie zreja
    I poanowie nienarzekajcie na satela bo nie jest taki zly wpadki sie zdazaja kazdemu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali alarmowej CA6, która po wyjściu z trybu serwisowego F0 przestaje działać – świecą się wszystkie kontrolki i słychać sygnał dźwiękowy, a manipulator przestaje reagować. Po resecie centrala działa z fabrycznymi parametrami do momentu ponownego wyjścia z trybu serwisowego. Podłączone są trzy czujki: dwie AQUA i jedna dual. Próby rozwiązania obejmowały automatyczne i ręczne odczytywanie adresu manipulatora (funkcje F124, FS111, F107, F108, F110, F131) oraz sprawdzenie sygnałów resetu i piknięć manipulatora. Wskazywano na możliwą usterkę manipulatora, co jest częstą przyczyną podobnych problemów, jednak po wymianie manipulatora problem pozostał. Ostatecznie ustalono, że uszkodzona jest centrala, co potwierdziło wymienienie całej płyty centrali. Dodatkowo zalecano sprawdzenie poprawności połączeń masy i sygnałów Data oraz CLK, aby wykluczyć błędy okablowania. Dyskusja podkreśla, że w przypadku nowego sprzętu warto rozważyć wymianę zarówno płyty centrali, jak i manipulatora, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA