logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi silnik grzeje się wywala płyn wymieniony termostat

vacek2 26 Paź 2009 09:12 13224 7
REKLAMA
  • #1 7176133
    vacek2
    Poziom 10  
    Cześć, chyba to stało się regułą, że moje auto psuje się średnio raz na dwa miesiące więc piszę i proszę o pomoc.

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że temperatura silnika nie jest w normie (wcześniej do 90 stopni C) bo przy normalnej jeździe się zagotowuje i wywala mi cały płyn w tej chwili jeszcze wodę. Wymieniłem termostat bo myślałem, że może nie puszczać ale to nic nie dało nadal było źle wentylator się nie włączał a silnik osiągał 100 stopni C aż do momentu kiedy po prostu rozerwało mi górny przewód od chłodnicy;/ Nie wiem co może być przyczyną dodam że latem było dobrze a teraz przy niskich temperaturach jakie panują o tej porze roku auto się grzeje Acha dodam że chłodnica jest zimna a silnik gorący płyn jest ale mi go wywala;/

pompa wody została wymieniona 2 miesiące temu wraz z rozrządem ;/

A w nadziei, że może to jednak nie pompa... lub uszczelka chciałbym zapytać :

1. Jak sprawdzić czy pompa działa?

2. Jak zakłada się termostat bo może jakoś źle go założyłem?

- czy jeśli termostat nie puszcza wody może być tak że rozerwało mi wąż (ten górny)?
    bo już nie wiem może spróbować założyć bez termostatu ? i wtedy woda powinna mieć swobodny obieg i chłodnica powinna łapać ciepło? a jeśli nie to znaczy że pompa nie działa prawidłowo tak? czy dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #2 7177697
    amm212
    Poziom 17  
    Ocena: 142
    przygotuj sie na uszczelke pod głowica cisnienie rosnie w układzie i wywala wode i rwia węże bo gdzies ono musi sie podziać jazeli ogrzewanie jest słabe to nie masz sie co zastanawiac na 100 głowica

Moderowany przez Pawel wawa:

"Autor postu nagrodzony!"

• REKLAMA
  • #3 7177904
    JANUARY111
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Uszczelka pod glowica do wymiany lub peknieta glowica
  • #4 7259228
    daniel469
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    1.uszczelka pod glowicol
    2.glowica
    3.pompa wodna
    4.zapowietrzony uklad chlodniczy
    5. termostad
  • REKLAMA
  • #5 7260377
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Jeśli zawór w korku zbiornika wyrównawczego jest uszkodzony to też będzie skutkowało to gotowaniem płynu. Podmień korek z innego auta.
  • #6 7265616
    jano720
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Tak jak pisze daniel469 tylko w innej nieco kolejności.
    Zapowietrzony układ chłodzenia - zdarz się że zapchają się króćce
    wężyków odpowietrzających [szczególnie jak chodził kiedyś na wodzie ]
    Termostat - raczej nie da się go odwrotnie założyć
    Pompa - jeśli założyłeś pompę z plastikowym wirnikiem to zdarza się
    że pod wpływam temperatury wirnik zaczyna obracać się na ośce
    Co do głowicy i uszczelki - oby nie .
  • REKLAMA
  • #7 7290237
    syczylyjczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    proponuję ponowne sprawdzenie pompy i termostatu a montować części markowe
  • #8 7291592
    chomika
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    może zastanów się czemu po osiągnięciu 100 stopni wentylator się nie włączył dopisz jeszcze jakie audi jaki silnik i rok
    czy gotuje się też podczas jazdy?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi pojawia się problem z przegrzewaniem silnika, temperatura osiąga 100°C, a płyn chłodniczy jest wyrzucany z układu, mimo wymiany termostatu i pompy wody. Chłodnica pozostaje zimna, a wentylator się nie włącza. Możliwe przyczyny to uszkodzona lub nieszczelna uszczelka pod głowicą, pęknięta głowica, zapowietrzony układ chłodzenia, uszkodzony zawór w korku zbiornika wyrównawczego lub wadliwa pompa wody (np. plastikowy wirnik obracający się na osi). Termostat raczej nie jest montowany odwrotnie, ale warto sprawdzić jego poprawny montaż. Zaleca się sprawdzenie działania pompy i termostatu, używanie części markowych oraz kontrolę układu odpowietrzania chłodnicy. Wentylator nie włącza się przy wysokiej temperaturze, co może wskazywać na dodatkowe problemy. Wskazane jest podanie dokładnego modelu Audi, silnika i roku produkcji dla precyzyjniejszej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA