logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca AWS 303 - brak dźwięku na prawym kanale, co sprawdzić?

Iveck 26 Paź 2009 10:07 1416 3
REKLAMA
  • #1 7176279
    Iveck
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich Kolegów po fachu :D

Zapewne wielu z Was nie chce się już czytać o smutnych historiach tego wspaniałego i jakże sentymentalnego urządzenia, jedak chciałbym się Was poradzić bowiem na łamach forum Elektrody niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, mimo iż próbowałem zaczerpnąć wskazówek jakie udało mi się znaleść.
    Otóż mam następujący problem. Moja Tosca jest już leciwa wprawdzie, jednak nigdy nie sprawiała mi większych problemów, poza standardowymi wymianami pewnych dwóch tranzystorów na przedwzmacniaczu. Zdarzało się to średnio co 1,5 roku, bowiem albo jeden albo drugi kanał "harczał". Po wymianie tych tranzystorów (BC307) problem znikał. Od dłuższego czasu wogóle się nie pojawia - co mnie niezmiernie cieszy :D Natomiast kilka dni temu pojawił się inny - prawy kanał tak poprostu przestał mi grać - trochę się przeraziłem. Grzebiąc subtelnie w środku - przez przypadek dotknąłem pensetą gniazdo głośnikowe prawego kanału na tylnej części obudowy i odziwo kanał ten z powrotem zaczął grać :D Ucieszyłem się i poskładałem obudowę - jednak po chwili zauważyłem, że na tym kanale niskie tony praktycznie ucichły. Kanał gra równie głośno co lewy - jednak praktycznie bez niskich tonów - słychać tylko płaskie (jakby sztuczne) uderzenia stopy.
    Proszę Kolegów o pomoc i doradę - za co mam się zabrać, gdzie szukać problemu, aby prawy kanał w Tosce zaczął z powrotem grać swoim czystym, mocnym, basowym brzmieniem.

Pozdrawiam Serdecznie...
    IVECK
  • REKLAMA
  • #2 7176573
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Podłącz sobie słuchawki na wyjście przedwzmacniacza zaraz za korekcją i posłuchaj tem jaki jest dźwięk.
    Wtedy dowiesz się gdzie dokładnie tkwi problem czy w przedwzmacniaczu czy w końcówce.
    Jak już będzie wiadomo gdzie szukać usterki to bedzie łatwo ją wyeliminować.
  • REKLAMA
  • #3 7179495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7179866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA