logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa z D-Sub i TV-out (mini-jack) do telewizora kineskopowego euro/composite?

27 Paź 2009 18:37 7576 11
REKLAMA
  • #1 7182074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 7182154
    xhumungus
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Ten maly jack to do fonii a do obrazu powinna być okrągła wtyczka 4 pin. Potwierdzam, że obraz jest marnej jakości.
  • REKLAMA
  • #3 7183310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7183750
    xhumungus
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Zielony gniazdo jack jest do dzwięku a to drugie gniazdo to może być wyjście karty graficznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7183796
    toudi29
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Rokubungi napisał:
    Dziekuje za odpowiedz. Jednak co do tego gniazda,nieco zagadkowego- jestem prawie pewien,ze to nie jest audio. Z opisu laptopa,z instrukcji wynika,ze to jest wyjscie TV- a wiec sygnal obrazu (moze razem z dzwiekiem). Na potwierdzenie tego wysylam zdjecie z zaznaczonym tym gniazdem oraz plik flash,nieco innego modelu laptopa,ale tego samego producenta,z opisanymi zlaczami. Tylko ja osobiscie pierwszy raz spotykam sie z takim zlaczem- i zastanawiam sie czy dac obraz do TV z d-sub czy lepiej z tegoz wlasnie gniazda..Jak podłączyć laptopa z D-Sub i TV-out (mini-jack) do telewizora kineskopowego euro/composite?
    P.s.: Widze,ze niestety obiektu flash nie da sie tu zamiescic..

Dokładnie mam tak samo i on przełancza mi obraz i dzwięk do TV. W zależności jakie masz stery albo robi to automatycznie albo musisz ręcznie. Potwierdzam co koledzy mowią obraz nie jest najlepszej jakośći za to oglądanie filmów szczerze lepsze niż w laptopie.

a kabe to jest jack na czincze taki sam jak do podłączenia kompa pod wzmacniacz.
  • #6 7184049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 7184238
    toudi29
    Poziom 14  
    Rokubungi napisał:
    W takim razie sprecyzuje jeszcze pytania. 1. Czy z tego okraglego gniazda TV (jack) w laptopie jest wysylany tylko sygnal wideo czy razem z dzwiekiem? 2. Czy jakosc tego sygnalu jest porownywalna z obrazem z d-sub? 3. Czy mozna [zapewne tak..] wyprowadzic z niego sygnal do euro zlacza w TV (zamiast do RCA,jak sugeruje poprzedni post)? 4. Czy rodzaj wprowadzenia sygnalu do odbiornika TV ma znaczacy wplyw na jakosc obrazu (dzwieku)- tzn. czy lepiej "podpiac" laptop pod euro czy pod composite w TV?
    Dziekuje za precyzyjne odpowiedzi.. :wink:

Nie wiem czy ktoś tępy czy głuchy napisałem wcześniej. Ale powtórze jeszcze raz.
    1. jest wysyłany sygnał Video razem z dzwiekiem Mono.
    2. jakość jest taka sama kwestia tylko podlączenie który.
    3.Można bez problemy każdy telewizor który posiada euro oraz RCA zależy jak kto podlączy a sygnał bedzie takiej samej jakośći.
    4.obojętnie pod co podepniesz sygnał będzie wypuszczany tak samo dalej jest kwestia jak zaragóje twój odbiornik tv na sygnał.

Mówiąc kródko podepnij a sam się przekonasz.
  • #8 7185078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7185403
    toudi29
    Poziom 14  
    Rokubungi napisał:
    Dzieki za odpowiedzi. Ale ani nie tepy,ani nie gluchy.. Po prostu wczesniej nie napisales ani precyzyjnie,ani wyczerpujaco.. :P I piszesz troszke nieskladnie.. Ale w kazdym razie dziekuje. :D

Spoko ja nie jestem jakis specem wiem tyle ile sam osiągnełem metodą prób i błędów.
  • #10 7189542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7217008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7640561
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Witam,jeśli jest to gniazdo s-video to jest z niego puszczony tylko sygnał wizyjny,dzwięk na tv trzeba podłączyć z wyjścia karty dzwiękowej,obraz jest średniej jakości-sprawdza się przy filmach,ew.grach,sprawdź we właściwościach karty graficznej czy masz opcję tv,w razie pytań moje gadu 5104319
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia laptopa do małego telewizora kineskopowego za pomocą różnych złączy: d-sub (VGA), euro (SCART) oraz composite (Cinch). Laptop posiada wyjście d-sub oraz nietypowe gniazdo TV-out w formie mini-jack, które według uczestników przesyła sygnał wideo wraz z dźwiękiem mono. Jakość obrazu z takiego połączenia jest oceniana jako przeciętna, ale wystarczająca do oglądania filmów. Sygnał z gniazda TV-out można podłączyć zarówno do wejścia euro, jak i composite w telewizorze, bez znaczącej różnicy w jakości obrazu, która zależy głównie od odbiornika TV. Problemem jest rozróżnienie sygnału composite od s-video (SVHS) – telewizor w trybie SVHS wyświetla obraz czarno-biały z "duchem", gdy podłączone jest urządzenie wysyłające sygnał composite, ponieważ chrominancja nie jest przesyłana. Rozwiązaniem może być konwersja composite na s-video lub użycie kabla d-sub na s-video, choć nie ma jednoznacznej opinii co do jakości takiego połączenia. Dźwięk zwykle przesyła się osobno przez mini-jack. Właściwości i ustawienia karty graficznej laptopa mogą wpływać na automatyczne przełączanie sygnału audio-wideo do TV. Podsumowując, połączenie laptopa z kineskopowym TV jest możliwe, ale jakość obrazu jest ograniczona przez rodzaj sygnału i możliwości telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA