logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żywotność falowników ABB w przemyśle – realne doświadczenia, awaryjność, gwarancja

tenczeslaw 28 Paź 2009 21:18 5361 10
REKLAMA
  • #1 7187215
    tenczeslaw
    Poziom 11  
    Czy ktoś może wie jaki jest okres żywotności(gwarancji przydatności do pracy) falowników w warunkach przemysłowych.Wiem ,że można tu brać pod uwagę wiele czynników(warunki pracy,trwałość kondensatorów w obw.pośredniczącym,zabezpieczenia) ale tak na podstawie waszych doświadczeń
    i informacji to co sądzicie? Producenci podają 10-15 lat.Jakie macie doświadczenia z falownikami ABB?
  • REKLAMA
  • #2 7187445
    Explosivelabs
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Witam mieliśmy 16 starych sami gs które pracowały w cyklach 72 h pracy 3 h postoju(suszarnia) Chodziły bezawaryjnie od 1996 r non stop. Warunki były ciężkie wysoka temperatura i wilgotność. Jedyną awarią w kilku z nich to konieczność wymiany kostek zaciskowych.
  • #3 7190929
    kuba2211
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mam w obiekcie 14 szt falowników ABB ACS 550 od ok 4-5 lat miałem tylko 3 awarie. Dwa razy wypalone przyłącze - do naprawy. Jeden wybuch - do kasacji. Falowniki pracuja 24 h na silnikach wentylatorów 37 i 45 kW . Wymagaja dobrze filtrowanego powietrza . Ogólnie oceniam pozytywnie.
  • REKLAMA
  • #4 7191117
    Pritend
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam

Nie miałem nigdy do czynienia z przemiennikami firmy ABB i trudno mi na ich temat coś powiedzieć. Jeżeli chodzi o falowniki, uważam że najlepsze są jednak Altivary. W firmie w której pracuję jest ich dokładnie 23 sztuki i nigdy nie było z nimi problemu. Najstarsze maja dziewięć lat i przez ostatnie 5 lat pracują 24 godziny na dobę pięć dni w tygodniu. Są to jeszcze Altivary 28. Mam do czynienia również z przemiennikami innych producentów, w których niestety zdarzają się uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 7191659
    Explosivelabs
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    A jednak u nas w przemyśle drzewnym altivary (szczególnie te mniejsze 11, 28 ) coś kiepsko dają sobie radę chyba z 8 szt. pojechało do serwisu. Tak samo z Lenze. Polecił bym jeszcze moellery.
  • #6 7192492
    marcinus99
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie w firmie pracuje ponad setka ACS-ów. Począwszy od ACS143 poprzez SAMI do 600 i 800 włącznie. Te najstarsze zostały zainstalowane na początku lat 90-tych ub. wieku i do tej pory zepsuło się tylko kilka sztuk. Z innych modeli polecam Danfoss-y i Vacony (ale te z najnowszym hardwarem). Oprócz tego jest jeszcze kilkanaście sztuk różnych Siemensów, Altivarów, Lenze, Mitsubishi i innych takich wynalazków, ale ich niezawodność w porównaniu z ABB i Danfoss-ami wygląda słabo.

PS. 99% ACS-ów pracuje 24h 7 dni w tygodniu.

Pozdr.

Marcin
  • #7 10851698
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Może póżno, ale chyba warto coś dopisać. Od paru lat mam styczność z ABB ACS150...Pracują one w owijarkach palet. Po okresie 3 lat zaczynają się uszkadzać (1_szy niestabilna praca, a drugi ogień w okolicy zasilania).Użytkowane są prawie w ruchu ciągłym...Co do wad to może plastykowa obudowa i trochę "chaotyczne" menu(w porownaniu np: Lenze, Sew). Co do polecenia to raczej Danfoss.
    Pozdrawiam.
  • #8 16511759
    WLODARCZYK
    Poziom 11  
    witam
    mam koło 70 falowników abb, niedawno uszkodziło mi sie 6 falowników
    i nie wiem jaka przyczyna
  • REKLAMA
  • #9 16513179
    tenczeslaw
    Poziom 11  
    Jeśli 6 szt. jednocześnie to może wina sieci. Badałeś sieć zasilającą pod kątem wyższych harmonicznych THD?
    A może to awaria wynikła z wieku falowników ( powyżej 10 lat), może zawilgocenie lub też pył...
    Ciężko postawić diagnozę bez schematu zasilania i z tak krótkiego opisu awarii...

Dodano po 6 [minuty]:

Przyczyną mogą być też przepięcia np. w wyniku krótkotrwałych zaników napięcia lub łaczeniowe.
  • #11 16518463
    WLODARCZYK
    Poziom 11  
    Witam.
    Na dziś mogę powiedzieć że uszkodziło się 12 falowników. Rejestrator sieci nic nie wykazał, izolacja silników jest OK, po wymianie falowniki pracują bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ Falowniki ABB w warunkach przemysłowych wykazują żywotność rzędu 10-15 lat, choć zależy to od warunków pracy, takich jak temperatura, wilgotność, jakość filtracji powietrza oraz zabezpieczenia przeciwprzepięciowe. Przykłady z praktyki pokazują, że modele ACS, w tym ACS 550 i ACS 150, mogą pracować bezawaryjnie przez wiele lat (nawet od lat 90. XX wieku), jednak zdarzają się awarie związane z uszkodzeniami przyłączy, kondensatorów, czy problemami z zasilaniem (np. przepięcia, harmoniczne). W niektórych przypadkach awarie pojawiają się po około 3-5 latach intensywnej eksploatacji. Użytkownicy podkreślają konieczność dobrej filtracji powietrza i monitorowania sieci zasilającej. W porównaniu do innych marek, takich jak Altivar, Lenze, Danfoss, Siemens, Moeller czy Mitsubishi, falowniki ABB są oceniane jako solidne, choć nie bez wad (np. plastikowa obudowa, skomplikowane menu). Wskazuje się również na konieczność analizy przyczyn awarii, które mogą wynikać z warunków sieciowych lub wieku urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA