logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie do malucha - nawiew na przednią szybę.

pankiss 30 Paź 2009 16:04 8514 11
REKLAMA
  • #1 7194036
    pankiss
    Poziom 10  
    Witam czy wie ktos moze jak zrobic ogrzewanie do malucha chodzi mi o nawiew na przednią szybę. Zasilanie raczej by było z elektryki malucha czyli 12V.Mam również wiatraczek od komputera. Prosze o pomoc z góry dziekuje :D
  • REKLAMA
  • #2 7194256
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Przecież Maluch ma ogrzewanie, więc po co mu drugie? Osobną kwestią jest jego skuteczność która bywa znikoma, lecz jeśli termostat jest sprawny, rury i tunel są szczelne to ogrzewanie daje radę. Dodatkowo można spróbować ocieplić tunel. Niektórzy montują w komorze silnika wentylator z bagażnika aby tłoczył gorące powietrze do wnętrza samochodu, wspomagając dmuchawę silnika. Do tego pomysłu sam się przymierzam. Podobno daje to dużą poprawę. Poszukaj, było to opisywane na elektrodzie. :D
    Co do wykorzystania wentylatora z komputera to ma on za małą wydajność.
    Można też kupić termowentylator samochodowy, ma on moc około 150W lecz wg mnie jest to niepotrzebny bajer, jego skuteczność jest moim zdaniem raczej wątpliwa, poza tym może (choć nie musi) on spowodować deficyt prądowy w Maluszku.
  • REKLAMA
  • #3 7197081
    pankiss
    Poziom 10  
    owszem ma swoje ogrzewanie które nic nie daje przez szybe widzisz tyle ile sobie sam wyskrobiesz z lodu i wytrzesz z pary :P
    wiec chciałem crobic cos takiego zeby było skuteczne bardziej niz nawiew z maluszka ;P
  • #4 7197098
    grajek1979
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Ja kupiłem taki mały grzejniczek samochodowy w markecie i śmigało jak na malucha
  • REKLAMA
  • #5 7197111
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Niestety ale najprostszym rozwiązaniem jest zmiana samochodu... Co ja się z moim malarem nawalczyłem to tylko ja wiem, zatoki do dziś mam chore przez niego. Uszczelnij w bagażniku okolice licznika, choćby i gąbką, koło przycisków na desce wiunie zimnem ze strach.A co do samej szyby to za poprzednikami - dokładne uszczelnienie poszczególnych elementów tunelu.
  • #6 7200163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 7202161
    malumalu
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam... jeździłem maluszkiem ponad 3 latka ( a kto nie jeździł :D :?: )
    Dobrze wiadomo, że jak idzie zima to tragedia, szron w środku, tak bywało.
    Ja zrobiłem tak::
    -po pierwsze to otwierasz bagażnik i pod belkę gdzie masz silnik od wycieraczek i licznik ładujesz wełnę taką do ociepleń dachu, wszędzie gdzie wejdzie, w każdą szparę w każdy zakamarek ( między licznikiem strasznie gwiżdże )...
    -po drugie trzeba troszkę zmodyfikować ogrzewanie.. kupiłem na szrocie stary wentylator od skody 100 lub 105. W silniku był odkręcony cały termostat łącznie z obudową, także rury z popychaczy były na wierzchu. Po odkręceniu termostatu zamontowałem ten wentylator bardzo blisko wylotu ciepłego powietrza, trzymał się na trzech płaskownikach szer. 1cm a grubości 3 mm. Wylot idealnie pasuje z gumą od maluszka.
    -po trzecie pod spodem jest rura taka jakby płaska metalowa co łączy rurę gumową z wlotem już do środka, dobrze by ją było również owinąć wełną i jakimś sznurkiem ( ja owinąłem ją wełną i potem bandażem ).
    Powiem tak : roboty na 4 godzinki ale miałem najcieplejszego malucha.
    Także do dzieła ... Zdjęcie wentylatora...
    Ogrzewanie do malucha - nawiew na przednią szybę.
  • #8 7202593
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 735
    Miałem malucha z 86 r. Ogrzewanie było jeszcze "włączane" pod siedzeniem z tyłu, taką dźwigienka, ale zimą dawało radę bez problemów. Przy jeszcze przy 5 stopniach mrozu na dłuższe odcinki zdejmowałem kurtkę, bo było za ciepło. Jak ogrzewanie jest sprawne i nikt wcześniej nie grzebał przy nim, działa dość dobrze.

W nowszych maluchach ogrzewanie się popsuło.
  • #9 7203677
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Kilka lat temu w miesięczniku ZRÓB SAM był opis poprawy ogrzewania w maluchu polegający na montażu dmuchawy z silnikiem na boku tunelu w jego dolnej części od strony pasażera u dołu po lewej stronie.Przeróbka polegała na wycięciu w dolnej części tunelu otworu około 80 mm i przykręceniu do obudowy tunelu dmuchawy i podłączeniu silnika dmuchawy poprzez dodatkowy wyłącznik.Ogrzewanie to pracowało w ten sposób iż załączony Wentylator zasysał ciepłe powietrze z tunelu i wydzielał poprzez założony wąż papierowy zbrojony metalową osłoną bezpośrednio w okolice kolan kierowcy lub został odpowiednio zamontowany w plastykowy zespół nadmuchu ciepłego powietrza na przednią szybę samochodu.Jeśli będzie szersze zainteresowanie tym tematem postaram się odkurzyć numer czasopisma gdzie jest opisana każda operacja i zwymiarowanie detali.Dmuchawa została zamontowana od Syreny
  • #10 7221858
    jajo82@
    Poziom 1  
    Hej..Człowieku ! z nieba mi spadłeś.. Jeśli możesz, wrzuć projekt ogrzewania do malca..
    od kilku tygodni kombinuje co tu począć z przedpotopowym ogrzewaniem.. już myślałem o jakimś wentylatorku z kompa w sumie ale nie wierze jak moi przedmówcy w moc takiego wiatraczka. Czekam w takim razie na plany albo przynajmniej jakiejś informacje bardziej szczegółowe dotyczące "nawiewu z syrenki pod siedzeniem " :D
  • #11 7243050
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Wykopaliska w pogoni za numerem Zrób Sam rozpoczęte.Posiadam tej literatury skrzętnie zbieranej przez okres 30 lat Prawdopodobnie w tym samym numerze jest dokumentacja jak odpalać malucha za pomocą korby tak jak Żuka tyle że od tyłu.
  • REKLAMA
  • #12 7243767
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1530
    Też pomykałem wynalazkiem,dodatkowy wymiennik ciepła powietrze-spaliny .Pierwszy sezon dodatkowy wentylator zamontowany w komorze silnika podawał powietrze do wymiennika a dalej do tunalu.Drugi sezon z orginalnego nadmuchu do wymiennika ciepła i do tunelu.O ile pierwsze rozwiązanie dawało możliwość regulacji intensywności nadmuchu ale mniejsza sprawność o tyle drugie wyższa temperatura powietrza ale wydajność zależna od obrotów silnika.Wymiennik wykonałem ze zwykłej stali (czasy). Nie jestem autorem pomysłu,jest zaporzyczony z trabanta.Największy plus rozwiązania barzo szybko mamy ciepłe powietrze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy skuteczności ogrzewania w Fiacie 126p („Maluchu”), ze szczególnym uwzględnieniem nawiewu na przednią szybę zasilanego z instalacji 12V. Fabryczne ogrzewanie Malucha jest często nieskuteczne, zwłaszcza przy uszkodzonych termostatach lub nieszczelnościach tunelu grzewczego. Proponowane rozwiązania obejmują ocieplenie tunelu i uszczelnienie elementów, montaż dodatkowego wentylatora, np. z silnika wycieraczek lub z modelu Skoda 100/105, w celu wymuszenia cyrkulacji ciepłego powietrza. Wentylator komputerowy jest uznawany za niewystarczający ze względu na niską wydajność. Alternatywnie można zastosować mały samochodowy grzejniczek elektryczny o mocy około 150W, jednak istnieje ryzyko przeciążenia instalacji elektrycznej Malucha. Opisano również modyfikację polegającą na montażu dmuchawy z Syreny na boku tunelu, z wycięciem otworu i podłączeniem dodatkowego wyłącznika, co pozwala na skierowanie ciepłego powietrza bezpośrednio na szybę lub okolice kolan. Inne rozwiązania to dodatkowy wymiennik ciepła powietrze-spaliny zaczerpnięty z Trabanta, z wentylatorem w komorze silnika, który szybko dostarcza ciepłe powietrze do wnętrza. Wskazane jest również uszczelnienie bagażnika i okolic licznika, aby ograniczyć napływ zimnego powietrza. W literaturze, m.in. w miesięczniku „Zrób Sam”, opisano szczegółowe projekty takich przeróbek wraz z wymiarowaniem i instrukcjami montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA