logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SataII z przejściówka na IDE, coś nie tak!!

Xebap 30 Paź 2009 17:28 3584 13
REKLAMA
  • #1 7194385
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!!!
    Kupiłem dysk twardy Samsung SpinPoint F3 500GB Sata II 16MB cache (kod producenta HD502HJ), w związku z tym iż posiadam jeszcze starą płytę EPOX 8K9A wyposażoną jedynie w 2 złącza IDE, w/w dysk podłączyłem do komputera poprzez dwukierunkowy konwerter Sata/IDE.
    I tu pojawił się problem ponieważ w programie diagnostycznym HDD tune 2.55 pokazuje mi, że owy dysk nie ma NCQ, poza tym nie widać w tym programie również partycji które utworzyłem za pomocą funkcji Zarządzanie dyskami w XinXP (wszystkie partycje to partycje dynamiczne proste, cokolwiek by to znaczyło)
    Aby wszystko było dobrze zrozumiane, pod IDE1 na płycie głównej na jednej taśmie mam swój "stary" dysk WD 40GB jako master i DVD jako slave.
    Pod IDE2 mam podłączony samsung jako master poprzez przejściówkę o której wyżej mowa.

1. Dlaczego w HDDtune nie wykrywa mi NCQ w samsungu?? wina płyty głównej, przejściówki
    2. Dlaczego nowy dysk ma tak niskie parametry pracy?
    3. Dlaczego nie pokazuje mi utworzonych partycji na dysku?

HDD tune Samsung F3 500GB [HD502HJ] Dysk dodatkowy
    HDD tune dla WD 40GB [WD400JB] Dysk główny systemowy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7194549
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Niech zgadnę... Kupiłeś przejściówkę na "alldrogo.pl" za jakieś 9,99 zł...

Objaw 1 - nie działa NCQ... i nie będzie bo konwerter, który nazywasz przejściówką nie obsługuje NCQ.
    Objaw 2 - niskie parametry... każde dane muszą zostać przekonwertowane zanim trafią do kontrolera IDE... więc parametry pracy będą niższe niż gdyby dysk był podłączony do kontrolera SATA.

Dysk 40GB jest uszkodzony... drugi działa przez nic nie warty konwerter... i to w zasadzie wszystko w temacie.
  • #4 7194651
    Xebap
    Poziom 13  
    Cytat:
    3. Dlaczego nie pokazuje mi utworzonych partycji na dysku?

Screen który umieściłem z samsunga, zakładka "Info".
    Pokazuje mi jedynie pojemność całkowitą dysku, lecz nie widać partycji jak w przypadku mojego dysku WD (screen drugi).
    Powinien mi pokazywać 5 partycji 4 po 100GB + 75GB

Cytat:
    Niech zgadnę... Kupiłeś przejściówkę na "alldrogo.pl" za jakieś 9,99 zł...

hehehe niestety nie, zapłaciłem za nią 3 razy więcej :(, nie chciałem czekać na przesyłkę z allegro, więc kupiłem ją w sklepie razem z dyskiem. a są tańsze niż 9,99zł??
    A jaki konwerter powinienem mieć, może jakiś link podasz z odpowiednim.

Cytat:
    Objaw 1 - nie działa NCQ... i nie będzie bo konwerter, który nazywasz przejściówką nie obsługuje NCQ.

Gdybym to wczoraj wiedział, na pewno przy zakupie bym na to zwrócił uwagę.

Cytat:
    Poza tym dość istotnym może być fakt iż masz uszkodzony dysk twardy jak widać na załączonych Screenach.

Tak, wiem o tym. Chodzi o ten uszkodzony sektor na dysku WD w zakładce "Error Scan"?? Da się to jakoś naprawić?? Windosowski scandisk z zaznaczoną opcją "skanuj dysk i próbuj odzyskac uszkodzone sektory" nie pomógł.
  • #5 7195392
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Punkt 3 : należy użyć partycji primary (do 4 na dysk) i ewentualnie rozszerzonej, a nie dynamicznych, najlepiej załóż je już przez przejściówkę.
  • REKLAMA
  • #6 7195440
    Xebap
    Poziom 13  
    Cytat:
    Punkt 3 : należy użyć partycji primary (do 4 na dysk) i ewentualnie rozszerzonej, a nie dynamicznych, najlepiej załóż je już przez przejściówkę.

Jaki polecicie mi do tego program abym mógł zrobić te partycje primary??
    Próbowałem je zrobić poprzez narzędzia systemowe w winxp "zarządzanie dyskami" lecz mogłem jedynie utworzyć partycje (proste) dynamiczne.
  • #7 7195834
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Xebap napisał:

hehehe niestety nie, zapłaciłem za nią 3 razy więcej :(, nie chciałem czekać na przesyłkę z allegro, więc kupiłem ją w sklepie razem z dyskiem. a są tańsze niż 9,99zł??
    A jaki konwerter powinienem mieć, może jakiś link podasz z odpowiednim.

NIestety wszystkie te "przejśćiówki" są nic nie warte, względnie dobrze działają kontrolery SATA na PCI. Niestety nie jestem wstanie podać Ci konkretnych gdyż nigdy nie miałem okazji ich porównywać. Tu odsyłam do Googla...

Xebap napisał:

Tak, wiem o tym. Chodzi o ten uszkodzony sektor na dysku WD w zakładce "Error Scan"?? Da się to jakoś naprawić?? Windosowski scandisk z zaznaczoną opcją "skanuj dysk i próbuj odzyskac uszkodzone sektory" nie pomógł.

Zaraz pewnie mnie wyklną, ale ja zawsze z powodzeniem w takich przypadkach używałem HDD Regeneratora - prostu w obsłudze a co najważniejsze dość skuteczny. Drugi dobry program to MHDD - znajdziesz o nim sporo na tym forum. Pozdrawiam
  • #8 7196034
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    :arrow: mrsebolo: racja, wyklną Cię ;)

Co do przejściówki - NCQ obsługiwać nie będzie, bo obsługuje tylko SATA/150 (SATA I). Natomiast dlaczego kontroler ATA "chodzi" w trybie UDMA/33 to nie wiem.

Konwersja PATA<->SATA nie jest jakimś wyzwaniem jeśli chodzi o potrzebną moc obliczeniową.
  • #9 7196221
    humungus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mowa była o kontrolerach SATA na PCI, od dwóch lat takich używam.
    Mam zamontowane takie dwa w swoim kompie i pracują jak dla mnie cacy.
    Na rynek wypuściła je firma Gembird, a pracują w systemach od DOSa do winXP.
    Linux też nie protestował. Na karcie mamy dostępne 1 gniazdo IDE i 3 gniazda SATA ( w tym 1 zewnętrzne ) . To wszystko pracuje u mnie na płycie MSI K8M800. Kontrolery obsługują mi 2 dyski sata, 2 dyski ata, nagrywarkę sata i drugą ata, kieszenie do dysków ata i sata. Oprócz tego do płyty mam wpięty dysk sata i ata. Nie zauważyłem żadnych problemów sprzętowych i programowych.

Zapomniałem dodać > obsługują też dyski sata-3 ( tak na nich pisze i tego nie sprawdzałem )
  • #10 7196875
    Xebap
    Poziom 13  
    tzok napisał:
    :arrow: mrsebolo: racja, wyklną Cię ;)
    Co do przejściówki - NCQ obsługiwać nie będzie, bo obsługuje tylko SATA/150 (SATA I). Natomiast dlaczego kontroler ATA "chodzi" w trybie UDMA/33 to nie wiem.

W menedżer urządzeń/kontrolery IDE ATA/ATAPI /Pomocniczy kanał IDE/Bieżący tryb transferu: Ultra DMA tryb 2.
    W biosie przy IDE UDMA mam AUTO lub lub przy niektórych opcjach Enable.
    Może trzeba jakieś sterowniki zainstalować?? tylko odziwo na stronie producenta www.samsung.pl, nie ma w ogóle tego dysku.
  • #11 7196995
    tzok
    Przejściówka jest wetknięta bezpośrednio do gniazda IDE w płycie czy jest podłączona do taśmy IDE (bo są i takie i takie)?

Co to za przejściówka? Ma jakieś oznaczenia?
  • REKLAMA
  • #12 7197942
    Xebap
    Poziom 13  
    Przejściówka jest bezpośrednio wetknięta w płytę główną i za pomocą kabelka sata połączona z dyskiem.
    Jest to Taki Konwerter (dwukierunkowy) z firmy 4W (4World).

A więc to co pisze na pudełku:
    4W konwerter IDE/SATA (dwukierunkowy)
    Chipset: JM20330
    Złącze w komputerze: IDE (ATA-133) / SATA
    Złącze do napędu/dysku: SATA/IDE
    MAX. trasnfer: 150MB/s

Współpracuje z każdym komputerem wyposażonym w złącze IDE lub SATA bez względu na posiadany system operacyjny.
  • #13 7197975
    tzok
    Przełącznik masz w dobrej pozycji? Teoretycznie w złej nie powinno to w ogóle działać, ale kto wie? On określa czy mamy opcję:
    Kontroler SATA <-> dysk ATA
    czy
    Kontroler ATA <-> dysk SATA
  • #14 7200377
    Xebap
    Poziom 13  
    Przełącznik mam w dobrej pozycji, bo jak go przełączę to komputer w ogóle mi się nie uruchamia tzn. pojawia się napięcie bo wentylator z procka zaczyna się kręcić ale nie startuje żaden z dysków, nawet monitor nie wychodzi ze stanu czuwania.

W menedżer urządzeń usunąłem pomocniczy kontroler IDE i ponownie uruchomiłem komputer, niestety to również nie przyniosło rezultatu. nadal wykrywa mi UDMA tryb 2.
    Znalazłem sterowniki do mojej płyty głównej:
    http://www.viaarena.com/Driver/VIA_HyperionPro_V524A.zip
    lecz niestety nowe sterowniki i operacja która jest w/w również nie przyniosły rezultatu.
    Nie wiedzieć czemu program HDDtune wykrywa mi to, że dysk jest połączony poprzez przejściówkę ATA/ATAPI-8 - SATA II lecz mimo to nadal dysk chodzi na UDMA tryb 2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dysk Samsung SpinPoint F3 500GB SATA II (model HD502HJ) do starej płyty głównej EPOX 8K9A wyposażonej tylko w złącza IDE, używając dwukierunkowego konwertera SATA/IDE firmy 4World (chipset JM20330). W programie HDD Tune dysk nie wykrywa funkcji NCQ, działa w trybie Ultra DMA 2 (UDMA/33), a także nie pokazuje utworzonych partycji dynamicznych. Problemy te wynikają głównie z ograniczeń i braku pełnej kompatybilności konwertera SATA/IDE, który nie obsługuje NCQ i powoduje obniżenie parametrów transferu. Zalecane jest tworzenie partycji primary zamiast dynamicznych, gdyż system i narzędzia diagnostyczne lepiej je rozpoznają. Użytkownik otrzymał sugestie użycia kontrolera SATA na PCI jako lepszej alternatywy dla przejściówki oraz programów do naprawy uszkodzonych sektorów, takich jak HDD Regenerator i MHDD. Próby zmiany sterowników i ustawień BIOS nie przyniosły poprawy. Konwerter 4World wymaga prawidłowego ustawienia przełącznika kierunku pracy, co użytkownik potwierdził. Dysk WD 40GB podłączony na innym kanale IDE ma uszkodzone sektory, które można próbować naprawić specjalistycznym oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA