logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalibracja miernika pojemności NE2006 na AT89C2051 - błędne odczyty

swinger3 24 Cze 2004 22:34 3558 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1400595
    raffq
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,zlozylem podany układ z kitu:)Jest w 100% sprawny i mierzy ładnie,kalibracji nie musialem przeprowadzac ,poniewaz wraz z przewodami doprowadzajacymi pokazuje czysciutkie 0.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1401032
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! A do ilu ma mierzyć ten kit, bo te fabryczne multimetry to do 20uF mierzą, a czasem przydałoby się znacznie więcej i czy odczyt jest cyfrowy, czy wychyłowy, bo, jak co to może i ja bym się na to skusił, na takiego kita?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1401616
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    też bym sie skusił jak by miał więcej niż 20µF bo nieraz mam elektrolity z wylutu i niewiem czy są dobre.
  • #5 1402181
    raffq
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Osobiscie mierzylem nim elektrolity do 2 000mikro,czyli dosyc pokazne:)wiekszych wartosci nie jest w stanie zmierzyc wyswietla wtedy
    kod błedu -E-.Ogolnie urzadzonko zmyslne i co wazne--dokladne.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2181434
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam

Ja też długo cieszyłem się tym miernikiem, ale niestety dzisiaj mi padł :cry: Oczywiście przyznaję, że to z mojej winy i małego roztargnienia - zapomniałem rozładować elektrolit i poszło chyba z ponad 100V na układ TLC555CP. W zamian włożyłem NE555 i nadal nie działa - pokazuje cały czas kod błędu -E-. TLC555CP to nie jest zamiennik NE555? Czym się właściwie różnią te dwa scalaki?

Dziękuję i pozdrawiam
    Tomasz
  • #7 2312686
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    ja tez złozyłem miernik i działał naprawde doskonale , ogromnie przydatny w warsztacie , ale niestety też dziś nie rozładowałem kondensatora i padł :( wyswietla mi - E- , aha moj mierzył nawet kondensatory do 2450 µF !! z błedem okolo 10 uF , zastanawiam sie od czego zaczać naprawe tego miernika , jak uda mi sie naprawić opisze co i jak
    pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

witam ponownie!
    jak sie okazało poszedł tylko układ ne555 miałem taki pod reką , wymieniłem i chodzi !!!! :) , bardzo sie ciesze , naprawde polecam ten miernik wszystkim , za stosunkowo małe pieniądze mozna zbudowac swietny miernik , bez którego nie da sie obejść
    pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy mikroprocesorowego miernika pojemności kondensatorów NE2006 opartego na mikrokontrolerze AT89C2051. Użytkownik zgłasza problemy z kalibracją i błędnymi odczytami. Inni uczestnicy potwierdzają, że układ działa poprawnie i nie wymaga kalibracji, wskazując na dokładne pomiary, w tym kondensatorów elektrolitycznych do około 2000–2450 µF. Miernik wyświetla kod błędu -E- przy próbie pomiaru pojemności przekraczającej zakres lub w przypadku uszkodzenia. Kilka osób zgłaszało uszkodzenia układu spowodowane brakiem rozładowania kondensatora przed pomiarem, co prowadziło do uszkodzenia scalaka TLC555CP. Wymiana na NE555 przywracała działanie miernika, jednak pojawiły się pytania o różnice między TLC555CP a NE555. Miernik posiada cyfrowy wyświetlacz i jest ceniony za dokładność oraz przydatność w warsztacie, szczególnie do testowania kondensatorów elektrolitycznych o większej pojemności niż standardowe multimetry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA