Witam jeszcze raz, tym razem chodzi mi o zbutdowanie miernika pojemności, z tym, że nie chodzi mi tu konkretnie o schemat, ale o co? to zaraz. Otóż moja idea dzialania takiego miernika wyglada tak:
1. Włączamy układ(oparty na AT89C2051).
2. Podłączamy kondensator(ktory jest podpinany do wewnetrznego generatora, gdzie jego T zależy od mierzonej pojemności)
3. Układ rozpoczyna zliczanie(np komurki DPTR wciaz o 1, rodzaj petli, z odpowiednio dobranym opoznieniem)
4. Wyjście generetora podpięte jest pod jedno z przerwań.
5. W przerwaniu wyłączany jest juz generator i zatrzymywany ów licznik
moje pytanie brzmi: czy liczba jaką otrzymam w rejestrze DPTR bedzie zmieniać się liniowo w stosunku do pojemności C, czy np dam kondensator 1uF, a potem 2uf to czy liczba w tym rejestrze bedzie 2 razy wieksza?
1. Włączamy układ(oparty na AT89C2051).
2. Podłączamy kondensator(ktory jest podpinany do wewnetrznego generatora, gdzie jego T zależy od mierzonej pojemności)
3. Układ rozpoczyna zliczanie(np komurki DPTR wciaz o 1, rodzaj petli, z odpowiednio dobranym opoznieniem)
4. Wyjście generetora podpięte jest pod jedno z przerwań.
5. W przerwaniu wyłączany jest juz generator i zatrzymywany ów licznik
moje pytanie brzmi: czy liczba jaką otrzymam w rejestrze DPTR bedzie zmieniać się liniowo w stosunku do pojemności C, czy np dam kondensator 1uF, a potem 2uf to czy liczba w tym rejestrze bedzie 2 razy wieksza?