logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji pomieszczenia gospodarczego

tomeczek23 02 Lis 2009 20:33 1952 5
REKLAMA
  • #1 7207431
    tomeczek23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam zamiar wymienić starą instalację aluminiową 2 przewodową na nowe kable miedziane.
    Jest to budynek gospodarczy zasilany z domu przewodem 4-zyłowym 4mm2 długości ok 40m zakopanym pod ziemią.
    Stara instalacja bez rozdziału na przewód N i PE.

Moje pytania:
    1. czy mogę w skrzynce w budynku gospodarczego rozdzielić przewód PEN na PE i N?
    2. mam zamiar wykonać miejscowy uziom dla budynku gospodarczego,
    czy nie popłynie wtedy między przewodem PE i N prąd wyrównawczy?

Proszę o konkretne odpowiedzi.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 7208110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7208577
    romix195
    Poziom 12  
    Ocena: 88
    każdy podział PEN na PE i N powinien być uziemiony. Należy przy tym zachować prawidłowe parametry tego uziemienia (wykonać pomiar).
  • REKLAMA
  • #4 7209708
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 971
    romix195 napisał:
    każdy podział PEN na PE i N powinien być uziemiony. Należy przy tym zachować prawidłowe parametry tego uziemienia (wykonać pomiar).

Proszę podać akt prawny który o tym mówi!
    Z tego co Ja wiem zalecane jest uziemienie punktu rozdziału ale nie jest to obowiązkowe.
    Rozdzielić PEN możesz na PE i N. Nic się nie stanie.
    Osobiście tego punktu rozdziały bym nie uziemiał.
    -Za mały przekrój WLZ między domem a budynkiem gospodarczym.
    -Nie wiadomo w jakim stanie jest przyłącze i WLZ zasilający dom.
    -Przy odrobinie ''szczęścia'' możesz stać się najlepszym uziomem w okolicy. Spowoduje to przepływ dużych prądów. W konsekwencji spowoduje przegrzanie i spalenie kabla.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 7210813
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Szanowny Panie "magister 123" poproszę o wytłumaczenie mi niekumatemu co się
    stanie gdy załączony RCD z nieuziemionym punktem rozdziału PEN .Za RCD nastąpi
    np: pojawienie się napięcia na obudowie chronionego urządzenia a przed rozdziałem
    nastąpi przerwa w przewodzie PEN ?.
  • #6 7210962
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Elmont napisał:
    Szanowny Panie "magister 123" poproszę o wytłumaczenie mi niekumatemu co się
    stanie gdy załączony RCD z nieuziemionym punktem rozdziału PEN .Za RCD nastąpi
    np: pojawienie się napięcia na obudowie chronionego urządzenia a przed rozdziałem
    nastąpi przerwa w przewodzie PEN ?.

to samo, gdy "Za RCD nastąpi np: pojawienie się napięcia na obudowie chronionego urządzenia a po rozdziale nastąpi przerwa w przewodzie PE.
    Oczywiście punkt rozdziału jest uziemiony.
REKLAMA