logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór akumulatora do Ursus C-360 i C-330 - jak sprawdzić stan?

michal5123 04 Lis 2009 17:20 3392 7
  • #1 7215286
    michal5123
    Poziom 10  
    Witam jestem posiadaczem dwóch ciągników Ursus c-360 i c-330. Pierwsze przymrozki i ciągniki odmówiły posłuszeństwa. Akumulatory są 6V i już swoje lata mają więc zaskoczony nie jestem, ale słyszałem że przeważnie siada jeden a drugi jest w miarę dobry. Zimą nie są mi potrzebne dwa sprawne ciągniki, więc zamierzam kupić 2 akumulatory i założyć je do c-360. Do 30stki wybrał bym 2 najsprawniejsze tak aby latem zapalała, tylko jak to sprawdzić i czy mogą być podłączone dwa różne, to znaczy np 165 Ah 700 A (IEC) i 195 Ah 620 A (IEC).
    C-360
    pierwszy
    165 Ah
    495 A (DC)
    bez ładowania po przymrozku 6,19 V
    pod obciążeniem (rozruch) 1,4 V
    drugi
    165 Ah
    594 A (DIN)
    700 A (IEC)
    1200 A (EN)
    bez ładowania po przymrozku 6,39 V
    pod obciążeniem (rozruch) 4,85V
    C-330
    pierwszy
    195 Ah
    620 A (IEC)
    bez ładowania po przymrozku 6,26 V
    pod obciążeniem (rozruch) 4,8 V
    drugi
    195 Ah
    620 A (IEC)
    bez ładowania po przymrozku 5,87 V
    pod obciążeniem (rozruch) 1,4 V
    Latem obydwa ciągniki odpalały, teraz też odpalą jak się je przez noc podładuje ale wszystkiego się zaplanować nie da na dzień przed.

Mam jeszcze jedno pytanie, tak z ciekawości co oznaczają te symbole (DIN),(IEC),(EN)
  • #2 7215336
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    z ciągnikami nie mam do czynienie, wiec raczej niestety nie pomogę :(

ale jeśli chodzi o symbole - to od czego są google :D

są to normy :)
    DIN - Deutsches Institut für Normung.
    IEC - International Electrotechnical Commission
    EN - euro norma
    :)
  • #3 7215343
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, możesz spróbować z tymi akumulatorami co mają napięcia 4,8V pod obciążeniem, różnych akumulatorów w zasadzie nie powinno się łączyć ale te i tak są spisane na straty wiec możesz spróbować. Tutaj masz te normy;
    http://www.rpt.pl/index.php?content=647
  • #4 7215350
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Z tego co wiem, to nie powinno łączyć się akumulatorów o różnych pojemnościach.
    DIN, IEC, EN to różne normy (metody) pomiaru, w tym wypadku prądu rozruchowego, pojemności akumulatora.
  • #5 7215353
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    te aku są i tak do wyrzucenia ale jeśli już koniecznie chcesz "zaoszczędzić" to zostaw te które mają wyższe napięcie podczas rozruchu

Dodano po 1 [minuty]:

ewentualne ładowanie tych aku już niestety osobno (prostownik 6V) bo mają różne pojemności i dwa w szeregu się nie naładują prawidłowo
  • #6 7215470
    niutat
    Poziom 36  
    kwok napisał:

ewentualne ładowanie tych aku już niestety osobno (prostownik 6V) bo mają różne pojemności i dwa w szeregu się nie naładują prawidłowo

Te akumulatory maja zapewne pojemności znacznie różniące się od znamionowych więc nie ma to większego znaczenia poza tym w ciągniku i tak będą ładowane razem.
  • #7 7215580
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    chyba normalną sprawą jest że w ciągniku będą ładowane razem i z tego powodu nie będą prawidłowo ładowane więc będzie konieczność doładowywania prostownikiem i właśnie o doładowywanie mi chodziło
  • #8 7215914
    niutat
    Poziom 36  
    Ale niedoładowany będzie ten o większej pojemności który w sumie padnie później więc w tym akurat przypadku nie ma chyba takiej potrzeby.
    Tak myślę, ale mogę się mylić.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel ciągników Ursus C-360 i C-330 ma problem z akumulatorami 6V, które po przymrozkach nie zapewniają prawidłowego rozruchu. Akumulatory mają różne parametry pojemności (165 Ah i 195 Ah) oraz prądu rozruchowego według norm DIN, IEC i EN. W dyskusji podkreślono, że łączenie akumulatorów o różnych pojemnościach i parametrach nie jest zalecane, gdyż mogą one nie być prawidłowo ładowane razem, co wymaga doładowywania prostownikiem 6V osobno dla każdego akumulatora. Pomiar napięcia pod obciążeniem wskazuje na różne stany techniczne akumulatorów – te z wyższym napięciem podczas rozruchu są bardziej sprawne i warto je wybrać do montażu. Normy DIN, IEC i EN odnoszą się do metod pomiaru parametrów akumulatorów, takich jak prąd rozruchowy i pojemność. Ogólnie akumulatory są już w złym stanie i mogą wymagać wymiany, ale jeśli konieczne jest ich użycie, najlepiej stosować te o zbliżonych parametrach i dbać o osobne doładowywanie.
REKLAMA