logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-330 słabo kręci silnikiem - wpływ zbyt dużego napięcia ładowania?

skorpion1272 03 Paź 2009 14:46 13734 22
  • #1 7086011
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Od pewnego czasu mam w Ursusie C-330 problem z odpalaniem a mianowicie słabo kręci silnikiem. Na początku wymieniłem tulejki w rozruszniku na nowe, później został założony nowy elektromagnes ale też za dużo nie pomogło. pomyślałem więc że może słabo ładuje ale okazało że ma ładowanie zbyt duże które wynosi: na około 800 obratach 13,9V- więc dobre, a na około 1600 obratach 15V więc chyba za duże. I teraz moje pytanie: Czy z powodu zbyt dużego napięcia ładowania ciągnik może słabo kręcić i czy takie napięcie może zmniejszyć pojemność akumulatora.
  • #2 7086020
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Aku mógł oberwać. Pewnie elektrolit jest czarny.
  • #3 7087267
    grześ10
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    15v nic akumlatorowi nie zrobi miałem 7 lat czintusia700 od nowosci dawał 15,2 i po7 latach go z tym akumlatorem sprzedałem . sprawdz ile ten akumlator jest wart pod obciązeniem , a w ogóle to ile ah ma ten akumlator,według norm regulator nie powinien dawac wiecej nisz 14,5 v. wydaje mi sie ze problem lerzy w rozruszniku jesli masz odpowiedni akumlator pozdrawiam.
  • #4 7087605
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    15V to trochę za duże napięcie ładowania. Błąd napięcia rzędu 5% może skrócić żywotność akumulatora nawet o połowę. Możliwe, że właśnie Twój akumulator zakończył przez to żywot. Sprawdź napięcie podczas rozruchu najpierw na zaciskach akumulatora, a następnie na zacisku rozrusznika. Możliwe, że gdzieś występują straty. Sprawdź ten akumulator pod obciążeniem, np. włączając świece żarowe, bo po wymianie tulejek rozrusznik powinien raczej pracować poprawnie i problem może być po stronie akumulatora. Niewykluczone jest tak jak pisze @grześ10, że to rozrusznik jest przyczyną.
  • #5 7087665
    EuMe
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    W tym rozruszniku często przegrzewają się sprężyny dociskowe szczotek i tracą sprężystość. Zakładam, że wszystkie zaciski i przewody są wyczyszczone i zaciśnięte.
    A ja z uporem maniaka;
    sprawdź spręzyny dociskowe szczotek w rozruszniku. Muszą być mocno spręzyste i dociskać luźno poruszające się szczotki. Komutator powinien być czysty (lśniący).
  • #6 7088858
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Dziękuje za porady, w przyszłym tygodniu wymienie regulator i sprawdze wtedy jak będzie ładował odpalał, jeśli chodzi o połączenia elektryczne to wszystkie są napewno dobre i nie ma zbyt dużych spadków napięć. Akumulatory także sprawdze i przełoże z innego ciągnika to wtedy zobacze czy to ich wina. A mam jeszcze pytanie jakie ma być dokładnie napięcie ładowania ponieważ oglądałem ceny regulatorów i trafiłem na taką stronke http://www.inprodus.com.pl/index_rg15.php Może ktoś to wkońcu wytłumaczy kiedy i jakie ma być napięcie.
  • #7 7105322
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Prawidłowe napięcie ładowania powinno wynosić 13,8-14,4V. Bierze się to stąd, że napięcie dla akumulatora ołowiowego ma być na poziomie 2,3V/ogniwo do 2,4V/ogniwo. 2,3V jest napięciem, którym można ładować akumulator przez nieograniczony czas bez ryzyka przeładowania. Jest to tzw. napięcie podtrzymujące stan naładowania akumulatora. Natomiast przy ładowaniu napięciem 2,4V/ogniwo powinno się przerwać ładowanie jeżeli pobór prądu spadnie do wartości C/100 (1/100 pojemności akumulatora). W pojazdach stosuje się napięcie 14,4V ponieważ akumulator jest często rozładowywany, oraz nie pracuje się (np. ciągnikiem) przez bardzo długi czas bez przerwy. Dlatego nie ma ryzyka przeładowania. Tak więc napięcie 14,4V jest optymalne. Co do regulatorów ze strony, którą podałeś, są to regulatory napięcia prądnic prądu stałego. Absolutnie nie nadają się one do stosowania razem z alternatorem. A napięcie 15V, o którym piszą jest napięciem biegu jałowego prądnicy. Przy choćby minimalnym obciążeniu spada ono do poziomu znamionowego, czyli 14V.
  • #8 7105376
    skorpion1272
    Poziom 18  
    No tak wiem że te napięcie jest optymalne i prawidłowe ale na tej stronce którą podałem pisze że regulator podaje do 15+-0,5V na biegu jałowym. I właśnie chodzi mi o to napięcie kiedy i w jakich warunkach może podawać takie napięcie?
  • #9 7105438
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Wydajność prądnicy w tym ciągniku jest niewielka (150W max). akumulatory pewnie w okolicach 160 AH. Jeżeli prądnica potrafi je przeładować to akumulatory są już zużyte - mają mały prąd rozruchu, dlatego słabo kręci i pewnie z lekka przygasa na świecach żarowych. Ogólnie ten typ ciągnika (dwa duże cylindry) szybko niszczył akumulatory. Jeżeli chodzi o zakup regulatora to proponuję się zastanowić i zakupić jakiś używany/regenerowany alternator. Pasuje od wielu maszyn (nawet ruskie) po drobnych przeróbkach. Zaletą jest stabilna regulacja napięcia (mają zazwyczaj wbudowany regulator elektroniczny) oraz odpowiedni zapas mocy. Standartowa prądnica ledwo bilansuje pobory mocy przy włączeniu świateł lub holowaniu przyczepy.
    Takie przeróbki były dosyć popularne parę lat temu jak jeszcze były problemy z akumulatorami.
  • #10 7105639
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Prądnica raczej powinna wystarczyć ponieważ kiedyś akumulatory trzymały nawet 8 lat. Winny będzie raczej regulator i przeładowanie akumulatorów co skróciło ich żywotność (bynajmiej tak mi się wydaje, ale pewny nie jestem) Chciałbym się tylko dowiedzieć o co chodzi z tym napięciem 15V w tym linku, pisze tam że na biegu jałowym więc chyba bez obciążenia, nie wiem może się myle więc niech ktośmi to wyjaśni i niech ktoś jeszcze napisze jakie powinno być napięcie ładowania przy obciążeniu i bez obciążenia oraz do ile może spadnąć napięcie na akumulatorach podczas rozruchu?
  • #11 7110231
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Kolego Ty chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. W moim poprzednim poście napisałem jakie ma być napięcie ładowania, i wyjaśniłem o co chodzi z tym napięciem 15V. Podczas rozruchu napięcie nie powinno spaść poniżej 9,5-10V mierzone na zaciskach akumulatora.
  • #12 7111396
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Zmierzyłem dzisiaj napięcie ładowania i oto wyniki:
    przy zgaszonym silnku napięcie na akumulatorach 12,8-12,9V
    przy odpalaniu max spadło do 9,5V
    przy 800obr. bez obciążenia 13,7V
    przy 1600obr bez obciążenia 16,9V
    przy 1600obr obciążenie 110W 15,8V
    przy 1600obr obciążenie 240W 14,3V
  • #13 7111475
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Wymien regulator max. 14,4 U ład.
  • #14 7112096
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Panowie poczytajcie dokładnie na jakiej zasadzie działa regulator i regulacja prądnicy a nie sugerujcie ciągle wartości dotyczące alternatorów.P
  • #15 7112592
    ignacy02
    Poziom 10  
    alternator- super sprawa morze być nawet od poloneza tylko do elrktromechanika zanies i powiedz ze do 30 ki chcesz zamątować a on ustawi co i jak tylko troche pokąbinuj z załorzeniem go zeby sie pasek klinowy zgrał i bedzie działac ja tak mam od 3 lat i nie narzekam na ładowanie
  • #16 7112748
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    @skorpion1272 jeżeli wiesz jak mniej więcej jest zbudowany regulator napięcia i na jakiej zasadzie działa to nie wymieniaj go tylko zmniejsz napięcie ładowania (przez zmniejszenie naciągu sprężyny przekaźnika regulacyjnego). Napięcie ustaw tak aby bez obciążenia wynosiło 14,4V. Wtedy przy obciążeniu 110W będzie ono wynosić około 13,8V, a więc w normie. Sprawdź przedtem szczotki w prądnicy. Jeżeli są już krótkie - wymień je. Z tego co piszesz Twoja prądnica działa bardzo dobrze (przy obciążeniu 240W daje napięcie 14,3V), więc posłuży Ci bardzo długo. Jak masz jeszcze jakieś pytania dotyczące regulacji pisz na PW, wszystko Ci dokładnie wyjaśnię. Co do spadku napięcia przy rozruchu, to też jest on w normie więc raczej akumulator nie jest przyczyną słabego kręcenia. Możliwe, że gdzieś na połączeniach występują spadki napięć i na rozruszniku jest dużo niższe napięcie niż te 9,5V. Sprawdź to. Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
  • #17 7119747
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Dzisiaj jeszcze raz dokonałem pomiarów napięcia i oto wyniki:
    napięcie na akumulatorach(ciągnik nie ruszany od soboty)-12,9V
    spadek napięcia przy rozruchu na akumulatorach- max 9,4V
    spadek napięcia przy rozruchu na rozruszniku- 8,4V(widać na tym przewodzie gubi 1V. Czy przez to może wolno kręcić?) A czy przez zbyt duże napięcie ładowania akumulatory mogą nie trzymać prądu?
  • #18 7120257
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 465
    Zwal dekle z baterii podepnij woltomierz pod jedną baterie i kręć starterem oczywiście bez gazu co by Ci bestia nie odpaliła i zmierz napięcie na jednym akku i analogicznie na drugim akku.Będziesz wiedział który padaka a który jeszcze trochę pożyje.Można jeszcze prościej odkręcasz wszystkie korki na bateriach kręcisz i lukasz który gazuje(oczywiście bez ćmika co by Ci nosa nie urwało)jeśli któraś cela gazuje to ten akku na złom.Jeśli chodzi o spadki napięć:kabel masowy odpowiedniej grubości?porządnie dokręcony do masy?dobrze zakuty?i podobnie na przewodzie od akku do startera.Jak wsio oki to szukałbym zwarć do masy w starterze i ende.
  • #19 7127449
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ja byłbym ostrożny z udzielaniem takich porad. Przy uszkodzonej jednej celi może w każdej chwili dojść do zwarcia i eksplozji akumulatora. Pewnie nie widziałeś twarzy człowieka, który przy takiej próbie nachylony był nad akumulatorem. Lepiej (bezpieczniej) zmierzyć miernikiem napięcia poszczególnych akumulatorów. @skorpion zmierz te napięcia i podaj wyniki wtedy coś pomyślimy.
  • #20 7139157
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Zmierzyłem napięcie na poszczególnych akumulatorach i wynosi ono 6,4V i 6,42V
  • #21 7139876
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Ursus C-330 słabo kręci silnikiem - wpływ zbyt dużego napięcia ładowania?

Sprawdź czy nie masz wylutowanego wirnika bo to typowa usterka w tych rozrusznikach powodująca słabe kręcenie i duży pobór prądu.P
  • #22 7142732
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    skorpion1272 napisał:
    Zmierzyłem napięcie na poszczególnych akumulatorach i wynosi ono 6,4V i 6,42V

Zmierzyłeś napięcie ale bez obciążenia, a miałeś zmierzyć napięcia na poszczególnych akumulatorach podczas rozruchu. Wtedy będzie można ocenić czy któryś z nich nie jest w dużo gorszym stanie. Napięcia bez obciążenia są równe, więc są szanse (zerowe, ale zawsze :P ), że oba akumulatory są jeszcze w dobrym stanie.
  • #23 8309174
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Witam ponownie!
    Znowu mam problemy z odpaleniem mojego C-330. jakiś czas po wymianie regulatora był spokój, ale znowu coś jest nie tak a mianowicie ciągnik zaczął coraz gorzej ładować. Zmierzyłem napięcie ładowania i tu zaskoczenie: im większe obroty silnika, tym mniejsze napięcie ładowania. Co to może być?

Podsumowanie tematu

✨ W Ursusie C-330 występuje problem ze słabym kręceniem silnika, pomimo wymiany tulejek i elektromagnesu w rozruszniku. Napięcie ładowania prądnicy jest zbyt wysokie – przy 1600 obr./min sięga nawet 15-16,9 V, co przekracza zalecane wartości (13,8-14,4 V). Zbyt wysokie napięcie może skracać żywotność akumulatorów, które w ciągniku mają pojemność około 160 Ah. Spadek napięcia podczas rozruchu na zaciskach akumulatora wynosi około 9,4-9,5 V, a na rozruszniku nawet 8,4 V, co wskazuje na straty w przewodach lub złe połączenia. Częstą usterką rozrusznika są przegrzane i osłabione sprężyny dociskowe szczotek oraz wylutowany wirnik, co powoduje duży pobór prądu i słabe kręcenie. Zaleca się sprawdzenie szczotek i sprężyn, a także poprawę jakości połączeń masowych i przewodów rozruchowych. Wskazane jest wymienienie regulatora napięcia na taki, który utrzymuje napięcie ładowania maksymalnie do 14,4 V. Alternatywnie można rozważyć modernizację układu ładowania poprzez montaż alternatora z wbudowanym regulatorem elektronicznym, co zapewni stabilne napięcie i odpowiednią moc ładowania. Napięcie ładowania 15 V występuje na biegu jałowym prądnicy bez obciążenia i powinno spadać pod obciążeniem. Pomiar napięć na poszczególnych akumulatorach wykazał wartości około 6,4 V, co sugeruje ich prawidłowy stan bez obciążenia. Ostatecznie problem może leżeć w regulatorze lub rozruszniku, a nie w samych akumulatorach. W późniejszym okresie pojawił się nowy problem – wraz ze wzrostem obrotów silnika napięcie ładowania spada, co może wskazywać na usterkę prądnicy lub regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA