logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLF 4 - wolne nagrzewanie silnika, przewody do nagrzewnicy a temperatura

klaudia11000 04 Lis 2009 23:01 17314 23
REKLAMA
  • #1 7217225
    klaudia11000
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam mam problem z rozgrzewaniem sie silnika po przejechaniu 8 km dopiero mam 90 stopni. Termostat wymieniony. Czy przewody do narzewnicy cały czas powiinny być gorące czy po załączeniu grzania ?
  • REKLAMA
  • #2 7217437
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    jaki to golf?
    diesel? benzyna?
    najlepiej podaj 3 literowy kod silnika
  • #3 7217444
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1235
    klaudia11000 napisał:
    mam problem z rozgrzewaniem sie silnika po przejechaniu 8 km dopiero mam 90 stopni. Termostat wymieniony. Czy przewody do narzewnicy cały czas powiinny być gorące czy po załączeniu grzania ?

czas rozgrzewania silnika jest przecież prawidłowy - po co termostat był wymieniany ?
    przewody do nagrzewnicy powiny być tak samo gorące jak płyn w małym układzie chłodzenia a oddawanie ciepła z nagrzanego płynu chłodzącego przez nagrzewnicę odbywa się dopiero po załączeniu grzania i drugi przewód (powrotny) będzie zawsze chłodniejszy gdyż nagrzewnica odprowadza ciepło do wnętrza samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 7217476
    seba24
    Poziom 20  
    Ocena: 212
    panowie przewody powinny rowno się grzać, a przesłona w srodku powoduje ciepłe lub zimne powietrze. co do objawów to sprawdz czy cienkim przewodem w zbiorniczku leci płyn gdy jest silnik ciepły,bo czasami wirnik od pompy wody potrafi się poluzować gdy dostanie temperature.
  • #5 7217519
    Sztomel
    Poziom 35  
    Tak na marginesie - kolego w_marchel ładnie to tak podawać się za dziewczynę o nicku klaudia11000 ?
    Na dodatek to sprawdź sobie dokładnie czy Twój TDI ma oznaczenie AHF bo AHF ma 110 KM a nie 100 KM.
  • #6 7217622
    klaudia11000
    Poziom 10  
    Termostat był wymieniany był auto ni osiągało 90 stopni tylko 70.
    Czyli nagrzewnica pracuje odrazu niema na niej żadnego zaworu ?
    silnik AHF 110 koni płyn przelewa się przez zbiorniczek.
    A w_marchel i klaudia11000 to nie jest ta sama osoba. Choć mieszkamy w jednym domu
  • #7 7217719
    Sztomel
    Poziom 35  
    klaudia11000 napisał:

Czyli nagrzewnica pracuje odrazu niema na niej żadnego zaworu ?

Przez nagrzewnicę cały czas przepływa ciecz chłodząca - bez różnicy czy otwarty jest tylko mały czy też duży obieg chłodzenia, nie ma tam zaworu lecz klapa (przesłona), która uchyla się w takim stopniu w jakim ustawiona będzie przez Ciebie regulacja ciepłego powietrza, tu masz to na poniższym schemacie :

jak widać na schemacie, nagrzewnica zawsze jest ciepła (czerwone kropki) obojętnie czy klapa temperatury jest otwarta czy zamknięta.
  • #8 7217801
    klaudia11000
    Poziom 10  
    Dzieki za rysunek.
    Czyli według was 7 km to właściwy dystans do zagrzania silnika 1,9 TDI ??
  • #9 7217806
    Sztomel
    Poziom 35  
    W obecnych temperaturach zupełnie prawidłowy czas uzyskania temperatury roboczej dla tego silnika.
  • REKLAMA
  • #10 7217810
    klaudia11000
    Poziom 10  
    A jak przewód od termostatu jest lekko ciepłu na długości 10 cm od bloku silnika ?
    Pytam bo wydaje mi się że w zeszłym roku łapał szybciej temperaturę. Chyba ze to jakieś urojenia.
  • #11 7219486
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    widocznie w tamtym roku listopad był cieplejszy :D
    dla tego silnika myślę, że ten dystans jest dobry, a jeśli ten dystans pokonujesz jeszcze z prędkości jazdy wysoką, a niską prędkościa obrotową to tym bardziej jest dobry :D
  • #12 7224048
    klaudia11000
    Poziom 10  
    Chyba jednak cos jest nie tak bo jak samochód stoii na parkingu na wolnych obrotach i włączony jest na klimatroniku przycisk auto (włączone wentylatory na chłodnicy) to temperatura spada do 75 stopni ale jak jade to temperaturę trzyma.
  • REKLAMA
  • #13 7224254
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 515
    Zmień strefę klimatyczną i będzie dobrze.
  • #14 7225183
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    Masz zdrowy silnik.
    Coś tak się czepił temperatury, rozumiał bym jak by płyn gotowało a ty chcesz odwrotnie.
    Przejedź 60 km/h na jedynce z 10 kilometrów to zobaczysz jak szybko się twoje autko nagrzeje.
  • #15 7226035
    klaudia11000
    Poziom 10  
    No i znalazła sie jenna z przyczyn dzis jest ponizej 5 sopni a podgrzewacz płynu (3 swiece zarowe) wogóle się nie załącza.
  • #16 7226860
    Sztomel
    Poziom 35  
    klaudia11000 napisał:
    podgrzewacz płynu (3 swiece zarowe) wogóle się nie załącza.

to nie ma wpływu na szybkość nagrzewania się silnika, podgrzewacz służy do odszraniania przedniej szyby, w podgrzewacz wyposażone są tylko samochody przeznaczone na rynki krajów o chłodnym klimacie więc co mieliby powiedzieć Ci, którzy podgrzewacza nie mają wcale ?
    Ustaw na zupełnie zimnym silniku nadmuch na przednią szybę i ogrzewanie na max i jeśli po około 50 sekundach nie poczujesz ciepłego powietrza to wtedy sprawdź dwa przekaźniki, które znajdują się w komorze silnika w czarnej skrzynce nad serwem po jego prawej stronie :
  • #17 7228030
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Z Golfem jest wszystko ok. Mam taki sam model i zajmuje się naprawą tego typu pojazdów. W temperaturze ok +5 stopni przy niskiej prędkości obrotowej nagrzewanie silnika możne być dłuższe.
  • #18 7228268
    klaudia11000
    Poziom 10  
    Czyli przekaźniki mozna wyeliminować.
    Tylko czemu jak ustawie na klimatroniku 25 stopni i auto stoi na luzie to po 2-3 minutach mam juz 70 stopni na silniku
  • #19 7232481
    syczylyjczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Moim skromnym zdaniem sprawdzilbym powtornie termostat i nie wstawiac podroby
  • #20 7237177
    leoncjo
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    a dlaczego ten podgrzewacz niema wpływu na nagrzanie silnika??przecież nagrzewa płyn chłodniczy(na krótkim obiegu)czyżby ten podgrzewacz mia załanczac się razem z załączeniem wentylatora???
  • #21 7580144
    przeeemek-24
    Poziom 1  
    Mam golfa 3 1,8 benzyna lpg (66 kw) rok prod 1992. temperatura silnika jest ok. nie dziala ogrzewanie. od razu mowie ze przewody od nagrzewnicy sa garace oba. Klapka ktora otwiera i zamyka doplyw powietrza do nagrzewnicy tez jest ok. a z kratek leci tylko letnie powietrze. niezaleznie czy na postoju czy w czasie jazdy. Zatkalem tez chlodnice kartonem.
  • #22 7584221
    Sztomel
    Poziom 35  
    Trzeba wymontować nagrzewnicę bo będzie zawalona syfem.
  • #23 7587337
    bula17
    Poziom 22  
    Ocena: 295
    Podgrzewacz ma sie zalanczac w moemncie gdy jest temperatura mniejsza niz chyba 8 stopni jakos tak , a zalancza go czujnik temperatury wiec sprawdz sobie czujnik potem na zimnym czy dochodzi napiecie do swiec 3 .
  • #24 7590723
    bajabongo10
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    ja też miałem taki przypadek wszystko było gorace a w aucie było źimno...okazało sie że nagrzewnica jest wporządku tylko klapa przysłaniająca wlot powietrza była z obita jakimś lipnym tworzywem które się podziurawiło!!! i leciało cały czas powietrze zimne.opkleiłem ją pianką co sie stosuje pod panele podłogowe i wszystko było ok..tylko że ten przypadek miałem w golfie 2 z roku 83. i pewnie ze starości to poszło

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnego nagrzewania się silnika w Volkswagenie Golf 4 z silnikiem 1.9 TDI (kod AHF, 110 KM), gdzie po przejechaniu około 8 km temperatura osiąga dopiero 90°C. Termostat został wymieniony z powodu wcześniejszego nieosiągania 90°C (temperatura zatrzymywała się na 70°C). Dyskusja wyjaśnia, że czas nagrzewania jest prawidłowy, zwłaszcza przy niskich temperaturach zewnętrznych i niskich obrotach silnika. Przewody do nagrzewnicy są cały czas gorące, ponieważ przez nagrzewnicę stale przepływa płyn chłodzący, jednak ciepło jest oddawane do wnętrza samochodu dopiero po załączeniu ogrzewania, co reguluje klapa (przesłona) powietrza, a nie zawór na przewodach. Wskazano, że powrotny przewód nagrzewnicy jest chłodniejszy, gdyż nagrzewnica odbiera ciepło. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z pompą wody (poluzowany wirnik) oraz na wpływ klimatyzacji i wentylatorów chłodnicy na temperaturę silnika na postoju. Podgrzewacz płynu (świece żarowe) nie wpływa na szybkość nagrzewania silnika, służy do odszraniania i działa tylko przy niskich temperaturach. W przypadku problemów z ogrzewaniem wnętrza, przyczyną może być uszkodzona klapa powietrza lub zatkana nagrzewnica. Zalecane jest sprawdzenie termostatu, stanu pompy wody, działania klapy powietrza oraz przekaźników klimatyzacji. Schemat układu chłodzenia i nagrzewnicy potwierdza stały przepływ płynu przez nagrzewnicę niezależnie od ustawienia nawiewu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA