logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor DIY z LCD 15 – lampa MH 400W czy rtęciowa do statecznika STR-400-000?

DJ_Duro 05 Lis 2009 10:07 2552 3
REKLAMA
  • #1 7217953
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Buduję projektor DIY oparty na matrycy LCD 15". Potrzebuję do niego silne światło. Mam statecznik ELGO STR-400-000 do lamp rtęciowych. Wiem,że nie powinno się podłączać lamp metalohalogenkowych do stateczników od lamp rtęciowych ponieważ MH nie świeci pełną mocą. Czy w moim przypadku lepiej użyć lampy metalohalogenkowej 400W i zapłonnika czy lampy rtęciowej? Zastanawiam się czy metalohalogen nie dawałby i tak więcej światła niż LRF. Pozatym po stronie MH są również wymiary lampy.

Proszę o pilną odpowiedz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7218297
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Masz również do dyspozycji metalo halogeny które mają w symbolu MASTER i on nie potrzebuje zapłonnika i spokojnie świeci na zwykłym dławiku.
  • REKLAMA
  • #3 7223059
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Na "aukcji" widziałem kompletne zestawy do zasilania MH 400W z demobilu po niskich cenach. Czy jednak mocno wydłużony kształt jarznika w takiej zwykłej oświetleniowej MH nie dyskfalifikuje jej do użycia w projektorze? Napewno lepsze byłyby lampy specjalistyczne o krótkim wyładowaniu, ale cena hm...
  • #4 7507285
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Do majacych ten sam problem: kupilem metalohalogen 400W i podlaczylem do dlawika od lamp rteciowych o tej samej mocy. Nie mam porownania czy jest roznica ze statecznikiem do MH czy HPS ale z efektu jestem zadowolony.
REKLAMA