logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję potwierdzenia zestawu na 3 telewizory, porady

loky 05 Lis 2009 10:50 2378 13
REKLAMA
  • #1 7218073
    loky
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam,
    rodzina poprosiła mnie żebym znalazł sposób na podłączenie jednej platformy cyfrowej do 3 telewizorów. Wymagania są niskie, zwykłe starsze telewizory, żadnego HD itp. Oczywiście ma być najtaniej jak się da, ale w granicach "nie kupowania chłamu".

Oto co wymyśliłem:
    Zestaw z A...o (nie wiem czy można dawać linki) w którym jest: czasza 60cm + konwerter single, opticum X10, karta TNK, stojak L-200 - 240zł
    2 x opticum X10 - 129zł szt
    Splitter z 3 kartami - 129zł
    razem wychodzi 630zł + przesyłki + zapewne okablowanie.

Czy ja to dobrze obmyśliłem, czy da się jakoś mądrzej albo może taniej zorganizować? W podstawowej/najtańszej ofercie TNK wydaje mi się ciekawsze od Cyfry+. Rodzice nie mają nic przeciwko wzięciu jakiegoś taniego pakietu z cyfry+ ale czy to się opłaci?Rozumiem że tylko C+ i TNK da się podzielić na kilka tv. Co w powyższym przypadku np. z polsatem, trzeba normalną antenę wystawić i podpiąć do wszystkich tunerów?
    Przepraszam za taką "podstawówkę", nie miałem nigdy potrzeby zajmować się tym tematem, mam kablówkę i już.
    Będę wdzięczny za rady.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7218092
    ancymonek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nie wiem, znam się na tym wszystkim średnio ale...
    jak chcesz podpiąć 3 dekodery do talerza to musiałbyś mieć sygnał na 3 dekoderach czyli konwerter z minimum 3 wyjściami(nie wiem czy takie są - na pewno są quady tj z 4 wyjściami), a standardowy w zestawie jak kupujesz pewnie wyjście ma jedno.

Co do pakietu/operatora tyle będziesz miał opini ile osób Ci odpowie. Musisz sam dobrać pod swoje wymagania. Zaletą TNK jest to że jak chcesz to płacisz jak nei to nie.
  • REKLAMA
  • #3 7218095
    rrkusz
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Bardziej skuteczne i przydatne na przyszłość jest rozwiązanie 3x tuner opticum/globo 7100 cxe koniecznie "cxe" podłączasz je razem kablem sieciowym po LAN'ie wkładasz do jednego tunera kartę TNK lub np. abonament C+ i w pozostałych dwóch tunerach korzystasz z tej karty.
    Dodatkowo w jednym tunerze możesz mieć TNK a w drugim C+ i również sobie to dzielić. Koszty tego tunera na allegro od 200zł myślę że jak byś kupował 3 to dogadasz sie ze sprzedającym odnośnie jakeigoś rabatu

Dodano po 1 [minuty]:

ancymonek1984 napisał:
    nie wiem, znam się na tym wszystkim średnio ale...
    jak chcesz podpiąć 3 dekodery do talerza to musiałbyś mieć sygnał na 3 dekoderach czyli konwerter z minimum 3 wyjściami(nie wiem czy takie są - na pewno są quady tj z 4 wyjściami), a standardowy w zestawie jak kupujesz pewnie wyjście ma jedno.

Jeśli nie chcesz korzystać z HD to w zupełności talerz 60 wystarczy i konwerter Quad.
  • #4 7218115
    loky
    Poziom 17  
    rrkusz, rachunek przemawia raczej za 3x X10 + splitter, to jest 100zł w kieszeni rodziców. Jak wezmę 3 x X10 też pewnie dostanę jakąś zniżkę. Dlaczego konwerter quad a nie single?
  • #5 7218134
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Bo z singla nie podzielisz sygnału na 3 tunery.
  • #6 7218161
    loky
    Poziom 17  
    Ok, myślałem że z konwertera kabel idzie do splittera. Nie wiem jeszcze nawet jak to połączyć, staram się potwierdzić czy ja w ogóle dobrze myślę jak to ma działać.
  • REKLAMA
  • #7 7218174
    ancymonek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    -z konwertera kabel idzie do 3 dekoderów
    -do splitera wkładasz kartę TNK i wychodzą z niego 3 kable też do dekoderów z kartami na końcu (jeśli spliter jest przewodowy - wersja tańsza)
  • REKLAMA
  • #8 7218179
    rrkusz
    Poziom 18  
    Konwerter quad ma cztery wyjścia każdy tuner potrzebuje swojego podłączenia do konwertera nie można podzielić jednego wyjścia na 3 tunery nie ma takiej opcji chyba że będziesz w tym samym czasie używał tylko jednego tunera a reszta będzie wyłączona.
  • #9 7218195
    loky
    Poziom 17  
    Ok, już rozumiem, Quad. A jak z tym naziemnym polsatem?
  • #10 7218198
    rrkusz
    Poziom 18  
    loky napisał:
    rrkusz, rachunek przemawia raczej za 3x X10 + splitter, to jest 100zł w kieszeni rodziców. Jak wezmę 3 x X10 też pewnie dostanę jakąś zniżkę. Dlaczego konwerter quad a nie single?

Wszystko zależy od tego ile zapłacisz za splitter z trzema kartkami przy wymienionym przeze mnie tunerze nie potrzeba żadnego splittera.

Dodano po 2 [minuty]:

loky napisał:
    Ok, już rozumiem, Quad. A jak z tym naziemnym polsatem?

To zależy czy będziesz jeszcze miał kablówkę możesz wtedy z niej podzielić a jeśli nie będziesz jej miał to antena naziemna rozgałęźnik na trzy (tunery, telewizory)
  • #11 7218207
    loky
    Poziom 17  
    130zł z 3 kartami i zasilaczem. Facet nie ma na za to negatywów i sprzedają się widzę nieźle więc zakładam że działa jak trzeba.
    Rodzice się przeprowadzają do kamienicy na końcu świata, nie ma tam w tej chwili żadnej instalacji antenowej. Trzeba wszystko zrobić od 0.
  • #12 7218226
    rrkusz
    Poziom 18  
    A tunery w jakiej cenie ?
  • #13 7218230
    loky
    Poziom 17  
    129zł
  • #14 7218323
    rrkusz
    Poziom 18  
    No to wychodzi 520 za zestaw myślę że jak byś się skusił i wydał te 80 zł więcej to był byś bardziej zadowolony i karty na zewnątrz w tunerze by Ci nie szpeciły i dodatkowo w przyszłości bez żadnych dodatkowych opłat mógł byś sobie podłączyć jakąś dodatkową kartę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia jednej platformy cyfrowej do trzech starszych telewizorów przy minimalnych kosztach, ale bez rezygnacji z jakości. Zalecane jest użycie talerza satelitarnego 60 cm z konwerterem typu quad, który posiada cztery wyjścia, umożliwiające podłączenie trzech tunerów bez konieczności dzielenia sygnału z jednego wyjścia. Konwerter single nie pozwala na jednoczesne podłączenie więcej niż jednego tunera. Proponowany zestaw zawiera tunery Opticum X10, które można połączyć z kartą TNK lub abonamentem Cyfry+, umożliwiając dzielenie karty między tunerami przez sieć LAN (w przypadku modeli z funkcją "cxe"). Alternatywnie można zastosować splitter z trzema kartami, jednak jest to droższe rozwiązanie. W przypadku naziemnej telewizji cyfrowej (np. Polsat) sygnał można rozgałęzić anteną naziemną na trzy tunery. Całkowity koszt zestawu oscyluje wokół 520-630 zł plus koszty okablowania i przesyłki. Rozwiązanie z tunerami Opticum X10 i konwerterem quad jest rekomendowane jako optymalne pod względem ceny i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA