logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja satelitarna - rozdzielenie sygnału na dwa TV

bagy 05 Sie 2009 21:45 2324 8
REKLAMA
  • #1 6861318
    bagy
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie czy można kupic taki tuner z którego można oglądac programy satelitane kilku operatorów (cyfra, polsat itp) chodzi mi o zmianę kart w tunerze? Zaznaczam, ze nie znam się ta cyfrowej technice satelitarnej a zamierzam zbudowac instalacje tv w domu jednorodzinnym. W grę wchodzi rozdział sygnału tv na dwa pomieszczenia. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 6861374
    colin578
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam Tuner może być chyba coś z Fergusonów i dotego splitter do podziału karty
  • REKLAMA
  • #3 6861397
    bagy
    Poziom 9  
    Jaki jest przybliżony koszt takiej instalacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6861474
    Hokoczu
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Tuner to jakieś 200, podwójny konwerter 80, talerz 100 i przewody 2-3zł za metr.
  • Pomocny post
    #5 6861639
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Dwa dekodery wybór jest duży ale jak już napisali o fergusonie to sztuka FX 7600 to 280zł spliter przewodowy 120zł konwerter i antena już napisali.
    Może być inny dekoder nie wiem jakie masz wymagania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6861870
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Ze swojej strony polecam Fergusona FX7600UCI, bardzo dobry sprzęt, rozbudowany, i posiada wszystko co trzeba dla TNK i Cyfry+ (CR) a także Cyfrowego Polsatu (CI), można dostać je na alle... w cenie do 200 zł, jednak polecam nowy, tak jak ja mam, bo masz gwarancję, choć te tunery są mało awaryjne. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #7 6862696
    zabbii
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    No i nie zapomnij, że rozdzielić sygnał przez splitter można tylko w Cyfrze+ i TNK. Nie rozdzielisz sygnału splitterem w Cyfrowym Polsacie i N bo mają karty "parowane" z konkretnymi tunerami (a w przypadku CP również z modułami CI). Więc sytuacja u Ciebie by wyglądała tak, że do splittera możesz wsadzić kartę C+ i/lub TNK i to da się rozdzielić na więcej tunerów po kablu albo bezprzewodowo a na jakimś z tunerów będziesz mógł oglądać Polsat przekładając "polstatowski" moduł CI z kartą parowaną z tym modułem do różnych tunerów więc potrzebny będzie Tobie tuner/tunery z takim gniazdem do modułu. Oczywiście tylko tam gdzie będziesz chciał Polsat oglądać a domniemam, że chciałbyś mieć taką możliwość w każdym tunerze. Co do N to ich karty chodzą tylko z ich tunerami z tego co mi wiadomo.
  • Pomocny post
    #8 6862768
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    W N po włożeniu karty do innego dekodera będą działać kanały nie sparowane z dekoderem, ale jest oich około szcześciu, w tym TVP1, TVP2 i podobne co można złapać z naziemnej. Pozdrawiam
  • #9 6864401
    bagy
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi - rozjaśniły mi one trochę w głowie muszę teraz dopasowac wszystko do moich możliwości finansowych - pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono możliwość budowy instalacji satelitarnej w domu jednorodzinnym z rozdziałem sygnału na dwa telewizory. Zalecane jest użycie tunera Ferguson, szczególnie modelu FX7600UCI, który obsługuje karty TNK, Cyfry+ (CR) oraz Cyfrowego Polsatu (CI) i posiada gniazdo modułu CI do obsługi kart parowanych. Rozdzielenie sygnału splitterem jest możliwe w przypadku Cyfry+ i TNK, natomiast w Cyfrowym Polsacie i platformie N karty są parowane z tunerami, co uniemożliwia prosty podział sygnału splitterem. W przypadku Polsatu konieczne jest stosowanie tunerów z modułami CI i przełączanie modułów między tunerami. Koszt instalacji obejmuje tuner (~200-280 zł), podwójny konwerter (~80 zł), talerz antenowy (~100 zł) oraz przewody (2-3 zł/m). W platformie N karty działają tylko z dedykowanymi tunerami, a po przełożeniu karty do innego dekodera dostępne są tylko kanały nieparowane, takie jak TVP1 i TVP2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA