logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Casio CTK 450 - buczenie w głośniku, brak reakcji po podłączeniu zasilacza

mateuszhg 10 Lis 2009 21:12 4197 7
REKLAMA
  • #1 7242530
    mateuszhg
    Poziom 11  
    Witam posiadam Keyboard Casio ctk 450 jakiś czas stały w pokoju w pudełku ok 2lata i kiedyś chciałem je podłączyć i nic cisza. Jak podłączam zasilacz słychać w głośniku buczenie a poza tym nic cisza. Jest w nim dioda ale ona również się nie zapala. Po rozebraniu tego nic tu nie widzę niepokojącego żeby coś było zaśniedziałe czy coś podobnego. Tak myślę że może zimne luty ale też nie wiem co dokładnie nagrzać lutownicą.
    Proszę Was o pomoc

Zdjęcia proszę zamieścić na serwerze obrazkowym forum (funkcja "dodaj obrazek" w oknie edycji postu).
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 7242538
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    A sprawdziłeś najpierw zasilacz ? i czy jest od tego sprzętu?
  • REKLAMA
  • #3 7242553
    jr3wp
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Wysusz najpierw suszarą do włosów... Jak to nie pomoże, to wyjmij płytę główną i przemyj płynem do mycia elektroniki... Gumki też przemyj... Pozatym, najpierw sprawdz czy masz w zalilaczu minuś w środku, a plus na zewnątrz i chyba z tego co sie nie myle 9V. Podejrzewam że masz uniwerslaną kostke, to kabelek musi byc wciśniety odwrotnie... Jak możesz daj fote zasilacza...
  • REKLAMA
  • #4 7242564
    mateuszhg
    Poziom 11  
    bezum1 napisał:
    A sprawdziłeś najpierw zasilacz ?
    Zasilacz niby jest ok a co wiecej do zasilania to ten model można odpalić z baterii tylko że też nic nie reaguje

Dodano po 19 [minuty]:

Casio CTK 450 - buczenie w głośniku, brak reakcji po podłączeniu zasilacza

model: DV-9400ACUP
    INPUT: 230V 50HZ
    OUTPUT 9V 400mA

Made in china
  • #5 7242732
    jr3wp
    Poziom 12  
    Zasialcz jest ok:) Ale z tego co pamiętam głośniki CREATIVE mają + w srodku i minus na zewnątrz... A CASIO ma odwrotnie + na zewnątrz - w srodku... Stąd buczenie instrumentu... Żeby klawisz zagrał na tyum zasiaczu musiał bys zamienić bieguny... Mam nadzieje że kumasz o co chodzi... Jak patrzysz na wtyczkę, którą wkladasz do klawisza... to ta dziurka w środku musi być biegunem ujemnym, a na zewnątrz biegun dodatni... Jakbyś nie wiedział napisz na PW
  • REKLAMA
  • #6 7242787
    mateuszhg
    Poziom 11  
    wiem o co chodzi zaraz zmienie w zasilaczu bieguny

Dodano po 10 [minuty]:

Niestety nic to nie dało dalej jest buczenie :(
  • Pomocny post
    #7 7243137
    jr3wp
    Poziom 12  
    Chmmm, jeśli klawisz tyle stał w pokoju, a gdzieś blisko kaloryfera. To mogą być kodensatorki elektrolityczne do podmiany... Przez tyle czasu mogły zeschnąć...
  • #8 7258493
    Arekservice
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Nie podłączaj tego zasilacza pod klawisz bo jest to tylko transformator 230/9v bez układu prostownika (daje 9v napięcia przemiennego). Tak jak pisali poprzednicy koniecznie sprawdz polaryzację zasilania na instrumencie i kup zasilacz o odpowiednim napięciu i prądzie najlepiej stabilizowany.

P.S Mam nadzieję że nie zamordowałeś tego Casio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z keyboardem Casio CTK 450, który po dwuletnim przechowywaniu nie reaguje na zasilanie. Po podłączeniu zasilacza słychać buczenie w głośniku, a dioda nie świeci. Użytkownik sprawdził zasilacz, który wydaje się być odpowiedni, ale podejrzewa problemy z polaryzacją lub zimnymi lutami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie polaryzacji zasilania, a także możliwość uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych z powodu długiego przechowywania. Zwracają uwagę na konieczność użycia stabilizowanego zasilacza oraz na różnice w polaryzacji wtyczek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA