Kolego mieszasz 2 pojęcia: chłodzenie wodą i chłodzenie freonem to 2 różne rzeczy (coprawda można chłodzić wodą chłodzoną dodatkowo freonem ) Temat był już poruszany na elektrodzie. Aby skompletować dobre chłodzenie wodne trzeba mieć kilka setek, bo tak naprawde super rewolucyjne chłodzenie za 100 złotych z allegro to szajs.
Jak sładasz chłodzenie wodą to nieoszczędzaj na Bloku wodnym na CPU, Chipset płyty głównej,GPu. A juz napewno nieoszczędzaj na pompie wodnej (wydajność około 300-400 l\h) i chłodnicy (najlepiej miedziana lub aluminiowa).
Powchodz jeszcze do sklepów internetowych i poszukaj części do chłodzenia wodą. Tego jest naprawde duzo.
www.4max.pl
www.cooling.pl
lub tez poszukaj na stronach z modyfikacjami komputerów:
www.moded-kompz.net
Yuri2 pompą 300-400l/h dwóch bloków i chłodnicy nie napędzisz minimum to 600l/h.
ktoś108 napisz ile kasy możesz na to poświęcić i na czym ci zależy
na wydajności na ciszy?
Do przeciętnego zestawu chłodzenia wodą polecałbym pompke
Aquael PFN 650l/h lub Atman 305 1200/lh cena podobna nie przekracza 50zł,
wydajnośc też pomimo napisu na atmanie 1200l/h. Atman wydziela 12W
ciepła więc troche wode może podgrzać jeśli jest zatopiony w pojemniku
Aqueal tylko 6W. Obie pompki są bardzo ciche i można je przerobić na niezatapialne.
I nie kupuj sobie aluminiowej chłodnicy, wydajnośc mniejsza i bez
specjalnego prepararu np "copal" powoduje korozje z miedzianym blokiem wodnym.
Najlepiej kupić sobie jakąś miedziano/mosiężną na allegro.
Pamiętaj o dobrym przekroju węży musi być dobrany zarówno do bloków
wodnych jak i do chłodnicy, trzeba unikać przewężeń. I wogule większa
średnica węża to leppiej więc coś takiego jak cpc i weżyki o średnicy
zewnętrznej 6mm nie wchodzi w gre, najlpiej żeby było to 12 lub 15mm
tak ma większość bloków wodnych.
Jak napiszesz do ilu chczesz to chłodzenie złożyć i czym się kierować,
to moge polecić ci jakieś konkretne rzeczy.
A tak wogule zajrzyj na www.tweak.pl mi kiedyś polecono tą strone,
i tam jest wszystko o chłodzeniu wodnym co trzeba wiedzieć.
Opisze mój WC.
Składa się z pompy akwariowej 600l/min, uszczelnionej silikonem, WB własnej konstrukcji (nie ma wydajniejszego fabrycznego) nagrzewnicy od poloneza i kilku rurek o srednicy wewnetrznej 8mm. Prędkośc wody w rurce około 4 obiegów na sekundę, widac po pęcherzykacj wody. Włączany przekażnikiem sterowanym z zasilacza ATX. Działa bardzo dobrze z pelteirami, zapewnia różnice temeratur między powierzchnią bloku a otoczeniem rzędu 6 stopni z pelteirem 120W lub 3 bez niego, po wygrzaniu całości, 3-4 godziny. System zamknięty, mieści sie w obudowie. Wymaga raz na kilka miesięcy dolania strzykawki wody. W pliku zdjęcia obudowy z water coolerem, widac szczególy, oraz rysunek bloku wodnego. Składa sie z miedzianej podstawy, rurek z przewodu hamulcowego od malucha - cały przewód pocięty na odcinki i zmontowane na podstawie, obudowane blaczą miedzianą. Całość została polutowana. Przestrzenie między rurkami po polutowaniu przewierciłem wiertłem 3 co podwoiło liczbę kanałów. BLok dzięki swej budowie ma 100% skuteczność, nie boi sie peltierów i innych wynalazków. Testowałem go lutownica 1000W i przy właczonym systemie dał sobie radę. hihi Całość działa rewelacyjnie dzięki dużej prędkości wody i wielkiej powierzchni wymiany ciepła w bloku i chłodnicy. Z wentylatorem jak na zdjęciach zapewnia bezgłośną pracę oraz wielką wydajność. Na zdjęciu na waterbloku zamocowany Peltier 70W. Koszt całości bez peltiera - pompa 55zł, nagrzewnica 15zł na szrocie, węże 8zł, przekaźnik 12zł, wentylator z zasilacza, przewód hamulcowy do malucha 10zł, miedź ze składnicy złomu 5zł. Cyna - pół rolki.
wez pompke hydor, albo cos podobnego. polecam uklad oswarty, bo mniejesze ryzyko wycieku, pozatym blok zaloz tylko na procka, jezeli reszte chlodzisz pasywnie. pamietaj, ze po zalozeniu wc bedziesz musial wyciszyc hdd, bo wyda Ci sie strasznie glosny
Jeśli chciałbyś jednak coś lepszego to Orbital O2 jest spoko
Węże kupisz sobie w zologiczym lub w samochodowym.
Nagrzewnice kup taką by pasowała ci do obudowy.
Koniecznie miedziana/mosiężną. Możesz ją nabyć na allegro lub
w skupie metali kolorowych ale nad taką będzie trzeba popracować,
bo będzie w opłakanym stanie. Na nagrzewnice należałoby dać jakiś
wentyl. Jesli chcesz mieć cisze to wentyl 120x120mm puszczony na 7V
na łożyskach ślizgowych wystarczy, jeśli jednak jesteś maniakiem ciszy
to możesz zainwestować w coś droższego, nie bardzo wiem jakie teraz
wentyle robią. Kiedyś wenty papst były ciche i wydajne ale ostatnio
podobno spadły. Na dobry wentyl trzeba by wydać z pięć dyszek.
Do tego jakiś szrod z dektóry/sklejki/pleksy lub z czegoś takiego
dopełni reszty.
Całkowity koszt takiego wc wynosiłby ok 200/250, dużo zależało
by oczywiście od ciebie, jakich wariantów byś użył.
To takie ekonomiczne WC, ele nie było by wcale kaleką wydajności.
Mam pytanie czy ten zestaw http://www.4max.pl/default.asp?g=64&gg=61&produkt=215 to jest taki szajs jak mi sie wydaje czy jakis efekt przyniesie??? Chyba ze jest cos innego "fajnego" za sensowne pieniadze. Aha chce uzyskac troche ciszy i ostudzic prescota 3.0 ale niewiem jak, czy woda czy jakims innym systemem, moze jakims konwencjonalnym bo troche nie ufam wodzie.
Panowie, a ja mam inne pytanie związane z WC- jak sądzicie, chłodnica klimatyzacji z Alfy Romeo nada się na chłodniczkę? Mam taką zbędną w garażu, chcę kupić (ew. robić) WC i sięzastanawiam, czy takie cudo sięnadaje. Problem jest taki, że to chyba aluminium, ale nie wiem jak wewnątrz. W razie czego to jak sprawdzają się preparaty zapobiegające interakcji między miedzią a alumem? Dają one coś? Z góry dzięki.
Ps. Co do Water Coolera 16db to opinie o tym sprzęcie są różne, zazwyczaj niepochlebne, acz ponoć dla szarego użytkownika styka....
A ja w tym temacie powiem ze sie niezawiele znam i poprosze o rade, mianowicie chcialbym dac w miare tanie ale wystarczajace chlodzenie do procesora na socket370 intel celeron standardowo 600MHz na FSB 66x9.0. Chce dac WC do tego sprzetu by dac mu FSB 100 badz 133 MHz na mnoznik ten sam wiec by wyszlo okolo 1197MHz Wiec prosze powiedzicie czy procek bedzie hulal na tym chlodzeniu, czy oplaca sie dac WC, jak oplaca sie to powiedzcie jakie dac i ile by kosztowalo w sklepie Pozdrawiam i dziekuje
moja wiedza jest czysto teoretyczna, jeszcze się za to nie wziąłem, ale wygląda na to, że zamierzasz z kompa zrobić mały piekarnik, więc będziesz potrzebował naprawdę dobrego chłodzenia. Z opinii znalezionych w necie wynika, że osławione CPC nie wystarczy i będziesz musiał albo zainwestować kuuuuuuupę forsy albo zrobć coś samodzielnie. Wariant najtańszy samoróbki ludzie podają na ok. 150-250 zł, natomiast zestawy- różnie. Na www.cpc.pl są te najtańsze zestawy które mogą nie styknąć :/ Poszukaj w necie i zmontuj z części. Gotowego zestawu o odpowiednich parametrach poniżej 600-700 zł raczej nie znajdziesz.
Zanim zostanę zbesztany powtórzę, że się nie znam tylko podaję informacje które zbieram chodząc po necie od różnych ludzi. Nie wiem na ile to prawda, ale takie trendy przeważają
mendelmax ta chłodniczka będzie dobra,
copal albo coś podobnego w znaczącym stapniu
spowolni korozje to tego stapnia by się nią nie martwić.
daniel11 twój procek aż tak się nie grzeje,
tak więc WC dużo tu nie pomoże,
ile twój procek pójdzie? Tego nikt nie wie.
Procki z rdzeniem coppermine chyba kończyły się na 1000Mhz,
ale głowy sobie nie dam uciąć.
Ale to też w cale nie znaczy że twój procek na tyle pójdzie.
Może się wykrzaczyć już po 5Mnhz i żadne chłodzenie mu nie pomoże.
Tak, tylko zastanawia mnie jedno najbardziej- czy ktoś już robił chcłodzenie na bazie chłodnicy z klimatyzacji? Bo problem jest taki, że jej powierzchnia jest bardzo duża co uniemożliwia zastosowanie wentylatorów (do nagrzewnicy dwa wentyle stykają, tu potrzeba 26- liczyłem ). I teraz pytanie jest takie, czy taka bądź co bądź potężna chłodnica będzie w stanie chłodzić całego kompa pasywnie? Moim zdaniem to powinna, ale obawiam się, że obieg powietrza może być zdecydowanie za maly i całość się będzie tylko grzała
Tak, Kazik70, tylko martwi mnie hałas przy mocnych pompach i wiatrakach. Ma to chłodzić wsztstko (CPU, GPU, Czipset, Zasilacz), więc ciepła będzie sporo :/. Poza tym obawiam się, czy taka chłodnica nie ma za małego przepływu- w końcu jest podzielona na kanał wstępujący i zstępujący o różnych proporcjach. Chyba ok. 1:2, a to oznacza, że w tym węższym może być problem :/
Co do pompek, to podoba mi się ten aquael, bo zamierzam zrobić instalację na dwóch pompach, więc powinien styknąć. Swoją drogą na czym polega przerobienie tej pompki na niezatapialną? Tzn. jedna może w mym planie być zatapialna, ale jedna absolutnie nie
Naprawde nie masz się o co martwić, mocna pomka i duży wiatrak nie oznacza że będzie głośno.
Pompy OC mają gigantyczne przepływy i są niesłyszalne. A czym większy wiatrak tym lepiej
bo możesz zredukować jego obroty tak by był niesłyszalny a mimo to będzie wydajniejszy
od mniejszych braci pracujących pełną parą i wyjących przy tym nie miłosiernie.
Nie wyczaiłem o co ci chodziło z tymi kanałami?
Wylot jest dwa razy mniejszy od wlotu?
NIe, z kanałami chodzi o to, że chłodnica jest zrobiopna tak- rurka zbiorcza z której idą kanaliki do rurki po drugiej stronie, a z niej kanalikami w przeciwnym kierunku. Rzecz w tym, że jako iż to jest do klimatyzacji, to ciecz raz ma być bardziej sprężona, raz mniej, więc tych małych kanalików w jedną stronę jest więcej niż w drugą. Sumaryczna objętość tych nanałó jest niezła, ale problemem jest to wąskie gardło. z moich obliczeń wynika, że ma to ok. 7 mm przekroju sumarycznie... maaaało... :/
z tego co rozumiem, to po prostu do króćca wlotowego przykleiłeś pojemnik w którym swobodnie pływa sobie woda? Fajny patent, tylko ja kombinuję, żeby on pełnił też funkcję ciągnącą- mój układ ma w założeniu wyglądać na początku tak:
1) pompka ciągnąca wodę ze zbiornika
2) węże i bloki
3) pompka ciągnąca wodę z bloków a więc wspomagajaca tą tłoczącą i pchająca do chłodnicy
4) chłodnica
5) zbiornik i powrót do pkt. 1 chodzi o to, żeby wykluczyć awarię jednej pompki i wspomóc ją w celu osiągnięcia większej wydajności
W dalszym ciągu chcę tuż przed wejściem do kompa dać blok, na nim ogniwo peltiera i radiator z mojego Pentiuma 4- dodatkowa chłodnica włączana z potencjometru na wypadek baaaardzo mocnego wykożystania kompa To tak celem zbicia temperatury wody poniżej temp. otoczenia która z racji mieszkania na poddaszu w lecie jest dość wysoka i zmniejszyłaby wydajność gdy komp pracuje pełną parą, co zdarza mu się często- często kompresuję filmy, i to długie- minimum 60 minut
Wszystko wpożadku za wyjątkiem radiatora na pelta, to się nie sprawdzi.
Pelt przepompuje ciepło ale drugie tyle dołoży,
więc jakiegoś dużej mocy ogniwa nie założysz.
Co do pomki, to ten pojemnik pełni role pojemnika
wyrównawczego, cały układ odpowietrzał się kiedyś
przez niego i przez niego dolewałem wode.
Cała pomka jest uszczelniona od wewnątrz przezroczystym sylikonem.
Może to brzmieć dziwnie ale wyczaisz co miałem na myśli
jak już będziesz ją miał w łapkach.
chyba jestem to sobie w stanie wyobrazić, bo jak mniemam w pompce po prostu są dziurki zwiększające przepływ czy jakośtak, prawda?
Co do pelta to to jest tylko opcja nad którą główkuję, żeby móc mocno obniżyć temperaturę. Skoro róznica temperatur na pelcie może być ok. 60 stopni, to nic nie stoi na przeszkodzie temu, by radiator się grzał do 70 stopni a blok chłodził do 10. Jak radiator osiągnie 70 to szybko puszczony wentyl będzie go chłodził dość wydajnie. Ale mówię- to tylko taki sobie pomysł na przyszłość- najpierw muszę zbudować zasadniczą częśc układu, czyli wszystko, a potem kombinacje
no never mind, grunt, że da się to zrobić W takim razie powolutku wezmę się do roboty. Jako młodzież ucząca się zapewne rozpocznę prace na dobre dopiero w wakacje, ale mowi się trudno. Dzięki za rady. Jakby coś to jeszcze cię podpytam