logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się włącza, po czym samoistnie wyłącza

blumblamciu 12 Lis 2009 15:25 2956 16
REKLAMA
  • #1 7250257
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Witam
    Mam mały problem z rozruchem komutera może można to jeszcze jakos zrobic , lub tez z ewentualnym wykluczeniem ktory z elementow "nie funkcjonuje" = jest do wymiany .

Sprzet :
    Procesor intel pentium core2duo 7300
    Karta garficzna zotac 8800 GT
    Płyta główna P5N asus
    Pamieć RAM kingston 2x1gb 1066mhz
    HDD Samsung 320gb 16 cash sata
    Zasilacz 450W tracer4life

Mianowicie komputer po włączeniu [zaskakują wszystkie wiatraki na jakies 3-7 sec ] rozruch dysku twardego , monitor nie zdarzy nawet zaskoczyć i samoistne wyłączenie kaputera ..[ po jakis 3-5 sec ponownie samoistnie sie uruchamia i ta sama sytuacja ]
    Resetowałem biosa , wyciągałem tez baterie .
    Sprawdzałem zasilacz jest ok , procesor tez niby kumpel sprawdzal i stwierdzil iż również jest ok ..
    Ogólnie cpu dzien wczesniej działał , zostal normalnie wylaczony a na drugi dzien takie obiawy, co samo mnie zadziwilo .

Czekam na jakieś sugestie .
  • REKLAMA
  • #2 7250360
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Cytat:
    ...Sprawdzałem zasilacz jest ok...

Proszę opisać w jaki sposób sprawdziłeś zasilacz? Marka zasilacza jest tajemnicą?

Proponuję zacząć od demontażu podzespołów z obudowy. Następnie na tzw. "pająka", uruchom płytę główną + procesor + k. graficzną + RAM. Czy w tym momencie również następuje automatyczny restart?
  • REKLAMA
  • #3 7250501
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Odłącz piny podłączone do przyciksu power na obudowie.
    I uruchom ręcznie (połącz je np. śubokrętem).
    Włacznik na obudowie czasem potrafi robic niezły cyrk.
  • #4 7250663
    blumblamciu
    Poziom 10  
    akurat mam ta swiadomsc ze moze czasem ciagly styk sie zrobic , dlatego odpalam cpu z kabelkow pocierajac ino i puszczajac od siebie ..
    A odnosnie zasilacza , to sprawdzalem inny od znajomego ktory dziala u niego .

a demontarz zrobilem zaraz po tym , i mimo wszystko dzieje sie to samo ..
    Jeszcze taka mała notka [wiatrak od procka po starcie przez ten okres w normalnym dzialaniu pc dziala na maxa a gdy monitor zaskakuje zwalnia do optymalnych obrotow wymagan procesora " w tym stanie nie zdarza przeskoczyc na wolniejsze obroty ale byla to czynnosc rownorzedna z właczeniem monitora , ktory teraz sie jednak nie zdarza wlaczyc .
  • #5 7250942
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Widzę, że masz możliwość spróbować z jedną pamięcią skoro masz dwie. Spróbuj raz z jedną raz z drugą
  • #7 7251639
    Netro
    Poziom 10  
    Obstawiał bym pamięci, miałem ostatnio taką awarie tylko, że ekran mi się zapalał i potem reset. A powiedz jeszcze czy jak włączasz komputer jest jakikolwiek sygnał chodzi mi głównie o to jedno piknięcie. Ciekawi mnie jeszcze ustawienia pamięci czy mają dobre napięcia bo zakładam że są to Kingston HyperX ??
  • REKLAMA
  • #8 7254000
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Tak mam dwie kostki pamieci i probowalem na jednej tylko raz na tej raz na tej nic to nie zmienia , tak hyperx ale mysle ze maja dobre napiecie poniewaz komputer stabilnie juz chodzil ponad 8 miesiecy ,a co pamietam kiedys sprawdzalem w biosie bylo ok .
    Odnosnie zasilacza kumpla nie pamietam firmy , lecz ma komputer podobnych parametrow wiec mysle ze jesli byla by to wina zasilacza , odpalil by na jego .
    Co do pikniencia brak - i wlasnie tez to mi ukraca troszke moja wiedze .
  • #9 7254036
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Zmień kartę graficzną.
  • #10 7254163
    Netro
    Poziom 10  
    blumblamciu napisał:
    Witam

Sprzet :
    Procesor intel pentium core2duo 7300
    Karta garficzna zotac 8800 GT
    Płyta główna P5N asus
    Pamieć RAM kingston 2x1gb 1066mhz
    HDD Samsung 320gb 16 cash sata
    Zasilacz 450W tracer4life
    .

A właśnie pozostaje dalej kwestia zasilacza 450 tracera to raczej zledwością uciągnie ten sprzęt tym bardziej, że te zasilacze nie trzymają dobrze napięć, masz u siebie 8800 GT która lubi duże dawki mocy i na pewno masz do niej wpięty dodatkowy wtyk zasilający. Ja bym na twoim miejscu wziął zasilacz z zapasem mocy 560W lub 600W firm takich jak TANGAN albo CHEFTEC (jakoś tak się pisało) i na tych zasilaczach sprawdził.

Aha asusy są wybredne jeśli chodzi o pamięci, wziąłbym jeszcze sprawdził na innych slotach bo zapewne masz ich 4. Spróbować nie zaszkodzi. Hmm jeszcze możesz spróbować swój zasilacz wpiąć do kolegi (jak mówiłeś macie podobny sprzęt) i zobaczyć czy hula jeśli tak to wypiął bym kartę graficzną tak jak pisał ktoś już w tym temacie. Jeżeli to nie pomoże spróbuj na innej płycie głównej.
  • #11 7254242
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Acha , no tak mam 4 sloty na pamiec sprawdzalem juz to , lecz albo wchodzi w gre ze by sie pamiec spalila bo wszystko spoko hulało , tak jak i na zasilaczu , ale mimo wszystko troche masz moze i racji co do troszke mocniejszego zasilacza ...
    A odnosnie tej karty tak mam dodatkowe podpinke zasilania , i powiadasz by przetestowac inna od kogos ?
  • REKLAMA
  • #12 7254381
    Netro
    Poziom 10  
    Musiał byś spróbować bo to chwila moment przeprowadzić taki test. Ale ja dzisiaj miałem takiego kompa co właśnie się włączał i odrazu po 5 sekundach się wyłączył i to była wina zasilacza, wymieniłem na inny i zadziałał odrazu. Jeżeli procesor testowałeś, zasilacz też oraz pamięci (oczywiście DVD itp odłączone miałeś ? ) to pozostaje ci tylko sprawdzić na porządnym zasilaczu oraz tą kartę graficzną.
  • #13 7254596
    blumblamciu
    Poziom 10  
    No wiec tak sprawdzilem juz wszystko na pc kumpla , rowniez wkladajac jego zabawki do mojej skrzynki , wszystko dziala (ram,karta,procek,hdd) Wiec jedynie wchodzi w gre ze plyta niestety padla ...
    Sprawdzilem tez na zasilaczu CHIEFTEC 500W
  • #14 7254663
    Netro
    Poziom 10  
    No cóż to pozostaje ci ta płyta główna, oddaj na gwarancji i niech ją ci wyślą ale z reguły jest tak, że wymieniają od razu na nową.
  • #15 7256729
    freeze
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    ja tez mam taki sam problem, tylko ze od czasu do czasu.
    Robilem wszystkie wymienione powyzej rzeczy i jedynie komputer
    odpalil sie bez problemu 'na pajaka' i jak mu odlacze dyski (choc to tez nie jest regula).
    Co dziwne zasilacz jest po wymianie, wczesniej mialem tagana ~500wat,
    i tez byly problemy, ale nie od samego poczatku.

Konfiguracja:plyta Asus M2N32-sli de luxe
    procesor: amd x2 4200+ (krecony)
    graf: gf 7600gt
    dyski: 3xsata 1xide
    dvd-rw
    zasilka: polroczny OCZ 600W
    ram: patriot viper (wczesniej Adata i to samo)

Obstawiam plyte glowna badz karte graficzna, bo tego nie mialem mozliwosci sprawdzenia..
    Moze jakies mikro pekniecia, ktore wychodza z czasem? Ostatnio spotkalem sie z tym problemem przy notebooku Asus A6U.
  • #16 7263570
    Netro
    Poziom 10  
    A próbowałeś zmniejszyć taktowanie procka ? bo z tego co pamiętam to przy chipach amd podnoszą się synchronicznie taktowania pamięci, kiedy podkręcasz procka. Sprawdź czy na mniejszych taktowaniach działa stabilnie. Możliwe też, że musisz włączyć w biosie aby pamięci były taktowane asynchronicznie.
  • #17 7268747
    Netro
    Poziom 10  
    Kolega pisał, że przed wymianą zasilacza też był ten sam problem, a więc to raczej nie zasilacz
    A pytanie ile masz kości pamięci ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po włączeniu wyłącza się po kilku sekundach, nie uruchamiając monitora. Sprzęt to procesor Intel Pentium Core2Duo 7300, karta graficzna Zotac 8800 GT, płyta główna Asus P5N, pamięć RAM Kingston 2x1GB 1066MHz oraz zasilacz Tracer 450W. Użytkownik sprawdził zasilacz, procesor oraz pamięć RAM, resetował BIOS i próbował różnych konfiguracji pamięci, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, wymianę karty graficznej oraz testowanie pamięci w różnych slotach. Ostatecznie, po przetestowaniu komponentów w innym komputerze, użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA