logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak synchronizowac jednego pilota do NAPEDOW fAAC I NICE

gobarson 15 Lis 2009 12:13 23735 10
REKLAMA
  • #1 7262896
    gobarson
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Montuje napedy do bram od niedawna ,klient posiada naped do drzwi garazowych firmy nice a ja mu zamontowalem do bramy przesownej napę FAAC sprint.Wiem ,ze trzeba dokupić radiodbiornik fix do napedu w drzwiach garazowych gosciu ma pilota okrąglego 2 kanalowy ale jak go wpiąć żeby to dzialalo tzn radioodbiornik ,czy moze prosciej bedzie odwrotnie do faaca dokupić uniwersalny radioodbiornik nice .Prosze o pomoc ,ktora opcja jest tańsza i prostsza
  • REKLAMA
  • #2 7266386
    marekredmer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    W zasadzie to bez roznicy czy do NICE wstawisz sterowanie radiowe FAACa czy do FAACa wstawisz radio NICE. zwroc jednak uwage w ktorym zestawie masz 2 kanalowy pilot. Pamietaj rowniez ze zarowno FAAC jak i NICE ma rozne radia, wiec musisz kupic takie, jakie bedzie obslugiwane przez obecnie uzywane piloty.
  • REKLAMA
  • #3 7267145
    gobarson
    Poziom 12  
    Ja to mysle tak, w faacu mam piloty 3 kanalowe dokupie zwykłą radiowke fix wewnetrzną i podepne ją do nice tzn tak zasilanie do radiówki wezmę z zasilania fotobarier nice tzn 24 v a z radiowki fix wyprowadze 2 przewody masujące do nice (otwieranie za pomocą przycisku) .Zaprogramuje 3 kanal do nice a 2 pozostale do bramy i furtki .I gosciu bedzie mógł uzywac pilota faac i orginalnego nice . Tylko sie zastanawiam czy ten przeszczep jest fachowy ale napewno tani bo radiowka wewnetrzna kosztuje 120 zł a zewnetrzna 220 w sumio to prawie to samo tylko zasilanie jest na 12 i 24 AC/DC.Jak mozesz to napisz co o tym myslisz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7269020
    marekredmer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jest fachowy, a w zasadzie jest jedynym rozwiazaniem redukcji pilotow przy automatach roznych firm.
  • Pomocny post
    #5 7279038
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    FAAC i NICE posiadają jednakowe radia, tzn. 433,92 Mhz.
  • #6 7280069
    gobarson
    Poziom 12  
    Mysle że za cholere nie spasuja piloty z innego napedu z resztą mam starego nice robusa350 do naprawy to sprubuje zaprogramowac pilota faaca .

Mam pytanie co do tego nice robus350 jest w tym napedzie do wymiany tryb ,ktory chodzi po listwie ,nie mam pojecia gdzie to kupic i ile to moze kosztowac na necie szperalem ale nic
  • Pomocny post
    #7 7284495
    marg_pl
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Wiekszośc producentów napedów ma czestotliwośc 433,92MHz, ale posiadaja one równy kod. Nie bedzie pasował pilot Faaca do nice - najlepiej kup radyjko i zamontontuj w drugim pilocie oraz ewentualnie dodatkowy pilot. Najtansze radio uniwersalne Nice - Smilo 180 netto, pilot SM2 49, SM4 59 faaca nie znam.
    Na stronie producenta www.nice.pl masz pkazane zdjecia pilotów i radioodbiorników do tego scan stron cennika z cenami dostaniesz u kazdego dealera od reki ewentualnie trzeba zamówić - około 3 dni czekasz.
  • REKLAMA
  • #8 7284673
    gobarson
    Poziom 12  
    Ja to robie odwrotnie dokupilem do nice radio faac cos takiego jak na tej stronie http://allegro.pl/item793887905_radioodbiornik_wewnetrzny_faac_fix_dwukanalowy.html

a pilot ten wsrodku 3 kanalowy pod koniecprzyszlego tygodnia bede wiedzial czy ten przeszczep sie uda ...ale mniejsza z tym zobaczcie na foty ponizej

Dodano po 8 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/65_1258701461.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/45_1258701461.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/22_1258701461.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/48_1258701461.jpg

Dodano po 4 [minuty]:

dyble metalowe plynna regulacja i siedzi w betonie jak glupie
  • #9 7287146
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Koledzy!
    Potwierdzam, że napędy FAAC i NICE pracują na tej samej częstotliwości, tzn 433,92MHz. Na tej samej częstotliwości pracują również napędy BENINCA.
    Jak zaprogramować piloty? - proszę odwiedzić stronę producenta.
  • #10 7331133
    gobarson
    Poziom 12  
    Nie ma takiej możliwosci FAAC i NICE mają inne kodowanie co z tego ,że ta sama częstotliwość chcialbym żeby tak było jak kolego piszesz miałbym mniejszy wydatek lecz musialem radio zakupic i tak zrobiłem za radio uzywane dałem 60 zł i dosłownie 4 przewody wpiąć w nice działa jak należy.A dla pewnosći dzwoniłem do nice
  • Pomocny post
    #11 7375589
    przysniciel

Poziom 19  
    Ocena: 139
    w większości zdecydowanej większości napędów występuje 24V więc z zasilaniem nie ma problemu, do tego często radia są na tyle elastyczne, że można im podać i 12 i 24V albo przestawić to na zworce. Co do częstotliwości to też prawie wszystkie pracują na 433.92 MHz i są zbudowane prawie identycznie, różnią się zawartością pamięci w układzie np. hcs200 gdzie producent wrzuca swój kod producenta oraz unikalny kod pilota i z tego jeszcze oblicza inny kod z tego co wyczytałem w necie więc każde radio dostaje sygnał z każdego pilota ale nie ma prawa go zapisać w pamięci ani obsługiwać. Spotkałem się z radiami "uniwersalnymi" czyli takimi które obsługują wielu producentów lub poprostu ignorują filtrowanie po kodzie producenta :)
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię synchronizacji pilotów do napędów bramowych firm FAAC i NICE. Użytkownik zainstalował napęd FAAC Sprint do bramy przesuwnej, a klient posiada napęd do drzwi garażowych NICE. Wskazano, że można zastosować radiodbiornik FIX do napędu NICE lub uniwersalny radiodbiornik NICE do FAAC. Uczestnicy podkreślili, że oba systemy działają na tej samej częstotliwości 433,92 MHz, ale różnią się kodowaniem, co może wpłynąć na kompatybilność pilotów. Wskazano również na możliwość podłączenia radiodbiornika do zasilania z fotobarier NICE oraz na koszty związane z zakupem odpowiednich komponentów. Użytkownicy wymienili się doświadczeniami i rozwiązaniami, potwierdzając, że zakup radiodbiornika jest najtańszą opcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA