logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Just w Lanos 1.4 - migające diody, problem z przełączaniem na LPG

size66 20 Lis 2009 11:17 16699 4
REKLAMA
  • #1 7285090
    size66
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Chciałbym zasięgnąć opinii fachowca co do usterki w instalacji LPG BRC Just w samochodzie Lanos 1,4. Instalacja jest regularnie serwisowana od 4 lat, przejechałem prawie 110 tys. na gazie. Centralka ma cztery zielone okrągłe diody – wskaźnik poziomu paliwa i jedną diodę prostokątną trójkolorową – tryb pracy. Centralka zachowuje się następująco: po włączeniu zapłonu - pozycja środkowa przełącznika - zapalają się cztery zielone diody od wskaźnika poziomu paliwa, prostokątna dioda miga na czerwono. Włączam silnik, czekam chwilkę, zwiększam obroty, prostokątna dioda zmienia kolor na żółty, puszczam pedał gazu, dioda zapala się na zielono - słychać charakterystyczne pyknięcie, potem drugie - prostokątna dioda miga na czerwono, a na wskaźniku poziomu paliwa pojawia się "wędrujące" zielone światło - tzn. na zmianę zapalają się pojedynczo kolejne diody tam i z powrotem. Samochód pali na benzynie i nie można przełączyć go na gaz. Dopiero po kilku, kilkunastu próbach pozostaje na gazie. W praktyce jeżdżę najpierw na benzynie przez kilka kilometrów, a potem próbuję przełączyć. Czasami zaskoczy za pierwszym razem. Gdy jest ciepło problem w zasadzie nie występuje, od razu po ruszeniu pali na gazie. Gdy jest zimno (poniżej 10 stopni), wilgotno lub jedno i drugie usterka często się pojawia.
  • REKLAMA
  • #2 7288123
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Objaw typu "wędrujące światełko" to tryb autodiagnostyki instalacji gazowej - warto podjechać do gazowników - może występować problem np z którymś czujnikiem lub częściej brakiem styku na połaczeniach - albo samemu sprawdzić połaczenia w instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 7290608
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    zgadzam się z tym co kolega wyżej napisał. Typowe objawy które Just łapie w pierwszej kolejności to sonda i czujnik Tps następnie obroty ale najlepiej podjechać do gazownika niech sprawdzi anomalie w oprogramowaniu
  • REKLAMA
  • #4 7298106
    size66
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Myślę, że wizyta u gazownika to dobry pomysł, ale może rzeczywiście przyczyna jest banalna i tkwi w jakości połączenia, pomiędzy podzespołami w instalacji LPG w jej części elektrycznej. Postaram się to sprawdzić. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem kolegą slodky: „...objawy które Just łapie ...” oznacza, że JUST wykrywa w pierwszej kolejność problemy z sondą Lambda i czujnikiem położenia przepustnicy TPS, a następnie czujnikiem położenia wału MAT i od tego można by zacząć sprawdzanie?
  • #5 7298526
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    dokładnie.... wykrywa w pierwszej kolejności i najszybciej
REKLAMA