logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PW 8506/12R - fioletowy pasek i wadliwe kolory, błędy w menu serwisowym

MariuszBil 01 Lip 2004 16:49 3501 22
REKLAMA
  • #1 721253
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Mam pytanie dotyczace tego TV w menu serwisowym pokazuje taki bład:

Errors: 016 014 013 003 007 008
    Defekt Module: +3V (Fbx) Suplly

Czy on powoduje że na ekranie tv jest fioletowy pasek z lewej strony przy krawędzi i wadliwe kolory (przekontrastowane).
    Serwis Philipsa odpowiedział mi że to spełnia normy (pewnie nie zagladali do menu bo powiedzieli mie ze tv jest sprawny)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 721640
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    z tego co opisujesz to masz wszystkie wg kodów. zresetuj tablice błedów włacz telewizor i po ujawnieniu sie usterki sprawdz kody. Podstawa napiecie U sys musi byc ustawione wg. specyfikacji.
  • #3 721668
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Serwis Philipsa odpowiedział mi że to spełnia normy

Faktycznie serwis nie popisał się. Ostatni kod błędu (016) oraz wyświetlone miejsce usterki (+3V (Fbx) Supply) wskazuje na uszkodzenie w bloku Feature Box, co potwierdzają objawy na ekranie.
  • #4 721787
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Dzieki ale w domu to ja raczej nic nie zrobie (nie jestem elektronikiem) ale zrobie jak mówiłes i zobaczymy.
    Mam nadzieje ze nie jest to uszkodzenie poważe (o których tu juz kilka razy czytałem - kineskop)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 721793
    zorbek
    Poziom 31  
    kinol najczesciej pada w wersji 29pw. 29 cali philipsowi nie wyszło:))
  • #6 721798
    MariuszBil
    Poziom 11  
    No i zrobiłęm jak mówiłes zrestowałem bufor errora i teraz po włączeniu Functional Test nic nie wykrywa?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 721813
    MariuszBil
    Poziom 11  
    To moze mi ktos powie co mam nie tak z kineskopem bo ten fioletowy ocien jest na wszystkich krawedziach wyswietlanego obrazu nawet jak ustawie na czarno biały.
  • #8 721819
    zorbek
    Poziom 31  
    podejrzewam ze masz zle poustawiane opcje ew tryby serwisowe. ale jak nie jestes elektronikiem to odpusc sobie. jeszcze go calkiem unierychomisz. chyba ze masz programator i zrobisz sobie kopie wsadu eeprom
  • #9 721826
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Był w serwisie z tego powodu i mi powiedzieli ze tak ma byc? ale tak nie było jak go kupowałem.
    A zaczeło sie ode tego ze dwa tygodnie temu obraz zrobił sie cały czerwony z poziomymi białymi kreskami. Po tym wyłczyłem go z sieci no i powłaczeniu po kilku minutach zrobił sie ten cholerny pasek i z kolorami sie cos zrobiło.
    @@@@@@@@@@@
    Aha wiem ze jest tu instrukcja do tego menu no ale mam troche za mało punktów aby ja pobrac. Moze by mi pomogła
    Pozdrawiam
    Nie pisz postu po poście użyj "zmień" punkty Ci ofiarowałem <zdzich42
  • #10 721835
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Aha wiem ze jest tu instrukcja do tego menu no ale mam troche za mało punktów aby ja pobrac. Moze by mi pomogła
    Pozdrawiam
  • #11 721872
    MariuszBil
    Poziom 11  
    No to chyba klops teraz wyskakuje to:
    Errors: 011 005 014 013 007 003 008
    Defect Module: +8V supply

I teraz to TV wariuje po jakies 5 min sam sie wyłacza
  • #12 721888
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    MariuszBil napisał:
    Dzieki ale w domu to ja raczej nic nie zrobie (nie jestem elektronikiem)

Jak na brak wiedzy elektronicznej doskonale dajesz sobie radę. Powodzenia!
  • #13 721935
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Dzieki za punkty
  • #14 722079
    zorbek
    Poziom 31  
    oldboy napisał:
    MariuszBil napisał:
    Dzieki ale w domu to ja raczej nic nie zrobie (nie jestem elektronikiem)

Jak na brak wiedzy elektronicznej doskonale dajesz sobie radę. Powodzenia!

tylko powiedzmy mu czym moze sie jescze skonczyc nieumiejetna integracja w tryby serwisowe.
    Kod błedu nie powie Ci co "masz wymienic":(( Przynajmniej wiesz w którym zakresie szukac:) Podstawa sprawdź napiecia zasilania czy płyta nie ma zimnych lutów. Później okolice trafo-powielacza. TRAFO i ZASILACZ to najczesciej uszkoadzajace sie bloki w tv. PHILIPSÓW to również dotyczy. Ja gdy miałem zanizone napięcie głowne Usys o 10V miałem obiaw. TV sporadycznie sie wyłaczał i pokazywało mi kody 13 016 019 ppodstawiłem FB i to samo. Więc zaczynaj od zasilacza potem trafo WN a potem reszta. POWODZENIA.
  • REKLAMA
  • #15 912263
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Witam po dłuzszej przerwie ale mam problem w serwisie załądowali jakis wsad tylk oze on nic nie pomógł a tylko zaszkodził (nie da sie patrzec na czarno biały obraz itd). :(
    Mam prośbe poszukuje wsadu pamięci do tego TV jw (CHASSIS EM2E 3111 256 6460.1) - dane ze schematu dołaczonego do tv.
    Pozdrawiam
  • #16 912295
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 912416
    MariuszBil
    Poziom 11  
    Niestety serwis nie potrafił lub nie chciał powiedziec co powoduje usterke dlatego że według niego tak ma byc bo tv spełnia normy Philipsa. Zaproponowali tylko wymiane kineskopu niestety na mój koszt 8O także podziekowałem im za taka pomoc.
    Teraz to jest spowodowane wsadem dlatego ze wszystkie ustawienia domyślne sa po francusku (lub innym języku) a także sposób dekodowania obrazu po dostrojeniu ustawia sie na system francuski niestety po ustawieniu na wschodnio europejski jest jeszcze gorzej.
    Próbowałem szukac wsadu do tego modelu ale niestety jest to jakis nietypowy model tv (mam schemat który był dołaczony do niego i nie moge dojsc do tego co to za oznaczenie 12R na końcu symbolu).
  • #18 913543
    drago
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    niesamowite ! to jedż do serwisu , i niech Ci zrobią chociaż tak jak było ! po co to wogóle odebrałeś , skoro jest w gorszym stanie po naprawie , jak przed ?
  • #19 913585
    Adamek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam :)
    Napisałes, ze zaproponowali Ci wymiane koneskopu... Wyglada na to, ze ten fioletowy odcien na obrazie (nawet czarno-bialym) bedzie spowodowany odksztalceniem sie maskownicy wewnatrz kineskopu.
    Pozdrawiam
  • #20 1687497
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. Naprawiałem coś podobnego u klienta i kineskop ponoć był dobry (podzielam zdanie o serii A lub WxxESF...), natomiast padł pion i to konkretnie nie wychodzą impulsy z feature box na transoptor.Zdałoby się podstawić drugie pudełko bez przyszłości
  • #21 1687977
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    -wygląda na to że serwis wali w kul***

Ja bym udeżył gdzieś wyżej - opisał bym całą sprawę i wysłał pisemko do centralnego serwisu w polsce .

Najlepiej pismem poleconym z żądaniem odpowiedzi na piśmie.

Można też takie pisemko wysłać do centrali w europie ( pismo może być nawet po polsku) .
    Generalnie wygląda na to że jest gorzej niż było.
  • #22 1689250
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Może przeoczyłem - TV jest na gwarancji?
  • #23 1689341
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    TV wyraźnie pokazuje , gdzie jest błąd , supply ,czyli zasilacz,buja się przetwornica i w zależności któremu modułowi brak mocy to na niego wskazuje , sprawdź zasilacz, jest to "kupa ", ale trzeba przebrnąć
    Philips to przerost ambicji nad możliwościami , i dla tego 95% uszkodzeń to zasilacz.Sprawdź np zasilanie procka, +B (jak się zmienia to wszystko do ...upy)Zasilanie pod obciążeniem sprawdzasz tylko oscyloskopem. Miernik pokaże oki. dla tego nie nadaje się do tych pomiarów.Nas interes. zakłócenia w liniach zasilania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 28PW 8506/12R wykazuje błędy w menu serwisowym, m.in. kody 016, 014, 013, 003, 007, 008 wskazujące na uszkodzenie modułu zasilania +3V (Feature Box Supply) oraz późniejszy błąd +8V supply. Objawem jest fioletowy pasek po lewej stronie ekranu oraz przekontrastowane, wadliwe kolory, które pojawiły się po awarii obrazu (czerwony ekran z białymi kreskami). Serwis Philipsa twierdzi, że urządzenie spełnia normy, jednak diagnoza wskazuje na problemy z zasilaczem, przetwornicą oraz możliwe uszkodzenie Feature Box. Próby resetowania błędów i testów funkcjonalnych nie przyniosły trwałej poprawy. Wymiana kineskopu została zaproponowana przez serwis, lecz użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w uszkodzeniu zasilacza lub Feature Box, a także w nieodpowiednim oprogramowaniu (wsadzie EEPROM), który po serwisie jest nieprawidłowo skonfigurowany (domyślny język francuski, błędne dekodowanie obrazu). Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilania, obecności zimnych lutów, stanu transformatora i zasilacza, gdyż są to najczęstsze przyczyny usterek w telewizorach Philips. Użytkownik poszukuje oryginalnego wsadu do modelu z oznaczeniem CHASSIS EM2E 3111 256 6460.1. Wskazane jest również rozważenie reklamacji u producenta lub serwisu centralnego z powodu nieusunięcia usterki i pogorszenia stanu telewizora po naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA