logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-112a - brak WN, uszkodzenie R166 i VT39, jak sprawdzić transformator?

kiero36 25 Lis 2009 17:04 2181 10
REKLAMA
  • #1 7307425
    kiero36
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam.

Problem polega na tym że podczas pracy wyłączył się obraz, a z pokrywy poleciał dymek.Po wstępnych pomiarach uszkodzony został R166 10ohm, tranzystor VT39(KT815).Po wymianie elementów efekt powrócił.Wymieniłem więc oba elementy ponownie i podmieniłem KP303, który znalazłem w starym złomie.O dziwo nie pali już tranzystora VT39 i rezystorka R166, ale brak jest napięcia WN.Dokonując dalszych pomiarów generatora WN, na emiterze VT37(KT817) brak jest 80V.Na bazie i emiterze tranzystora jest 9V, na kolektorze 100V, a tranzystor jest sprawny.Wygląda na to że brakuje prawidłowego sterowania.Czy jest możliwość sprawdzenia w jakiś sposób transformatora WN?Może macie Panowie jakieś przemyślenia co do tej usterki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7308749
    Jacejek
    Poziom 14  
    U mnie swego czasu jak padł oscyloskop C1-118 (to chyba taka sama konstrukcja) to poleciał ten KP i powstało zwarcie pomiędzy uzwojeniami na trafo obok niego. Sprawdź omomierzem czy nie ma zwarć między uzwojeniami, objaw uszkodzenia u mnie to pisk z przetwornicy i przygaszona lampka sygnalizująca włączenie oscyloskopu. Jeśli będziesz wylutowywać elementy to uważaj na ten laminat - wyjątkowo niewdzięczny do lutowania - łatwo odstają ścieżki. Zamiast tej polówki KP wstawiłem BF245B lub C i chodzi.
  • #3 7309500
    kiero36
    Poziom 15  
    Żadnych zwarć, lub pisku nie zauważyłem.Podejrzewam że po stronie wtórnej trafa są przerwy w uzwojeniach, ale tego nie da się chyba miernikiem zmierzyć, wiec dlatego pytanie brzmi, jak sprawdzić ten transformatorek.Dodam jeszcze że zamiast VT39(KT815) wstawiłem BD139 i może tu jest pies pogrzebany.Pamiętam z dawnych czasów że niektórych Radzieckich tranzystorów nie dało się zastąpić.
  • REKLAMA
  • #4 7309516
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 269
    A sprawdzałeś, czy KT815 ma taki sam uklad wyprowadzeń jak BD139?

Jak zapewne zauważyłeś, układ generatora jest zasilany napięciem +12V, ale.... nie względem masy ,tylko względem -12V.
    A czy KP303 wstawiłeś sprawny?
  • #5 7309883
    kiero36
    Poziom 15  
    Tak sprawdziłem, oba mają identyczne wyprowadzenia.Co do tego feta to ręki nie dam uciąć.Miernik pokazuje że jest sprawny, ale z doświadczenia wiem że te kacapy potrafiły oszukiwać.Jutro wstawię BF245, zobaczymy jaki będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #6 7312166
    kiero36
    Poziom 15  
    Witam.

Wstawiłem BF245, ale efekt jest bez zmian.Szukałem rozwiązania na rosyjskich stronach, lecz też niewiele można znaleźć, także każda podpowiedź nadal mile widziana.

Pozdrawiam.
  • #7 7315012
    kiero36
    Poziom 15  
    Zdobyłem oryginalny KP303 od kolegi i oscyloskop ruszył.Dlaczego na BFie nie wystartował, przecież to odpowiednik.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 7315226
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Jak byś był biegły w cyrylicy to dla ciebie było by oczywiste. A "kacapy " dla sprzętu specjalnego (czyt. wojskowego) robili tranzystory naprawdę b/dobre. Nigdy nie narzekałem na jakość gorzej np. z BF 245. A wszystkie światowe rozwiązania znajdziesz najszybciej na stronach rosyjskich a u nas jeden przed drugim czapką przykrywa.
    73!
  • #9 7316808
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    BF245 nie jest 100% odpowiednikiem.
    W niektórych aplikacjach BF będzie pracował ale.....
    Z doświadczenia wiem że np. w generatorze podstawy czasu BF będzie pracował poprawnie tylko w wąskim zakresie.
    We wzmacniaczu wejściowym oscyloskopu też nie do końca w pełni się sprawdza.
    Podstawowa wada rosyjskich sprzętów jest właśnie taka, że nie lubią zamienników a z oryginałami jest ciężko.
  • #10 7317061
    kiero36
    Poziom 15  
    Ok to jaki odpowiednik KP303 będzie najbardziej zbliżony parametrami?Pytam dlatego że już nie będę miał w razie czego tego tranzystora i to był fux że go dostałem, a czytając inne posty wiem że często się uszkadza.Zresztą nie wiem czy mierząc poprzednika, nie załatwiłem jakimś impulsem elektrostatycznym.
  • #11 7318038
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Niestety jedyny odpowiednik KP303 to tylko KP303.
    Można próbować wstawiać BFW10 BFW11 ale one też nie zawsze poprawnie pracują.
    W rosyjskich oscyloskopach ( tam gdzie KP dostaje zasilanie bezpośrednio z zasilacza) ważne jest aby zanim weźmiemy się za naprawę sprawdzić elektrolity w zasilaczu na pojemność i ESR, potem ustawiamy napięcia zasilacza i dopiero potem szukamy usterki / wymieniamy uszkodzone elementy i ponownie korygujemy zasilacz.
    KP są bardzo wredne i łatwo się uszkadzają jeśli są zasilane bezpośrednio z zasilacza.

Warto polować na połamane / niekompletne oscyloskopy dla KP303.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z oscyloskopem C1-112a, który przestał działać po wydobyciu dymu z obudowy. Po wymianie uszkodzonych elementów (rezystor R166 i tranzystor VT39) oraz podmianie KP303, oscyloskop nie uruchomił się, a brakowało napięcia WN. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie transformatora WN. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie zwarć w uzwojeniach transformatora oraz zwrócono uwagę na różnice w parametrach zamienników tranzystorów. Ostatecznie, po wstawieniu oryginalnego KP303, oscyloskop zaczął działać, co potwierdziło, że zamienniki mogą nie działać poprawnie w tym urządzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA