logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone vs Droid: jak wygląda teraz rynek smartphone w USA?

pseven 26 Lis 2009 19:41 2754 4
REKLAMA
  • iPhone vs Droid: jak wygląda teraz rynek smartphone w USA?
    Najświeższy raport od AdMob obrazuje zmiany ,jakie nastąpiły na rynku telefonów typu smartphone po premierze systemu Android. Wykresy udziału w rynku zostały opracowane na podstawie monitorowania ruchu na kilkunastu tysiącach stron internetowych. Październikowy raport pokazuje nieprzerwaną dominację Apple, którego udziały w amerykańskim rynku smartphone wynoszą aż 55%. Na drugim miejscu znalazł się Android zwiększając swój udział do 20%. Co ciekawe mniej korzystną sytuację niż w poprzednim raporcie ma Blackberry, po dwuprocentowym spadku ma teraz 12% rynku. Zanotowano także spadek użytkowników Palm webOS z 10 do 5%. 4% rynku zachowuje Windows Mobile. Dane te co prawda nie przekładają się na ilość sprzedanych telefonów, bowiem obrazują jedynie połączenia grup aparatów z danym systemem z wybranymi stronami, ale osiągnięcie 24-procentowego udziału przez system Android oznaczać może tylko duży sukces funkcjonującego niewiele ponad miesiąc na rynku Motorola Droid.

Źródło:
    http://www.tuaw.com/2009/11/23/iphone-and-android-now-total-75-of-u-s-smartphone-web-traffic/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2019. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7314477
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Rynek USA jest całkowicie odmienny od Europy. Do tego pomiar nie jest miarodajny, bo ruch na stronach mogą robić boty i inne syfy. Nie zmienia to faktu że iP króluje w USA, ale tylko tam. Wielu pewnie pamięta sytuację z sztucznymi kolejkami za iP pod salonami Orange, gdzie tel mimo szumnych zapowiedzi okazał się po prostu klapą i mało kto go kupuje w abo.
  • REKLAMA
  • #3 7314809
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    I ja osobiście nie dziwię się że nikt go nie kupuje. Go to jedna wielka komercha. Czyli jak to ktoś powiedział, to jest palm z nakładką telefonu, a nie telefon z nakładka palma.
    A właściwie czemu na tym wykresie nie ma symbiana? Przecież to też system na smartphony.
  • REKLAMA
  • #4 7314995
    sokoleokoo2
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Coś tu jest niepokojącego !!! chyba zbyt mała grupa została przebadana albo ktoś manipulował danymi !!!!

Nie sądzę aby Google wygrało z WM czy Symbianem - fachowcy podkreślili że system jest słaby. O ile rozumiem Iphona to BBery 3-ci za Androidem - nie wierze - przekombinowane - amerykanie kochają BB za szybkość działania i za fantastyczne wykonie urządzeń (podobno najmniej awaryjne) - ale czy tak jest !!!
  • #5 7319146
    strdb940
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Dziwi mnie podejście niektórych osób. Siedzę w temacie telefonów komórkowych od dawna i miałem już do czynienia z większością modeli opartych o symbian począwszy od 7650 kończąc na e90 i opartych o Windows mobile, HP, HTC Touch HD w tej chwili mam HTC Herald i jak mam być szczery to do iphone'a mało co można porównać Oczywiście są zwolennicy różnych systemów i dobrze ale "wyśmiewanie" się z produktów konkurencji nie znając ich... Niech mi ktoś pokarze lepiej rozwiązany interfejs dotykowy niż w iPhone, nie wspomnę już o terminalu i możliwościach jakie jego obecność daje. Jest oparty o unixowy system wiec jest najbardziej "wyposażoną" platformą oczywiście jeśli dzieci Windows są w stanie go ogarnąć. A co do komerchy to jestem ciekawy czy kolega z dosyć ciekawym awatarem wie że to sprzęt apple jest jednym z lepszych do tworzenia muzyki nie tylko pod względem oprogramowania ale i samego hardware. Pokażcie mi chociaż jeden komputer PC z fabrycznie wbudowaną kartą dźwiękowa opartą o przetworniki Burr Brown. I kto tu mówi o komercji...Pozdrawiam
REKLAMA