logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż pompy wtryskowej 1.6 TD do zwykłego diesla – różnice i ustawienia kąta

Jabcok20 27 Lis 2009 01:21 3025 19
REKLAMA
  • #1 7313892
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    Witam. Co zmienic żeby pompa od td 1.6 podeszła do diesla?
    Mam ten Problem że wzięłem kadłub od pompy td która była założona w dieslu.
    W zwykłym dieslu była założona cała pompa od td.
    Na dniach będę mierzył ciśnienie w pompie ale moim zdaniem jest coś namieszane z układem przyspieszania kata wtrysku. Objawy są takie ze samochód po lekkim przygazowaniu kopci na granatowo( zbyt wczesny kąt wtrysku ).
    Na pompie z td nie grzebanej kopci normalnie na czarno.
    Czy jeśli przełożę spręzynę wraz z podkladkami ( z układu przyśpieszania kata wtrysku wraz ze wzrostem ciśnienia) z pompy to orginalnej do tej pompy z td założonej w zwykłym dieslu to pompka bedzie działac ok?( ewentualnie ustawic cisneinie za pomoca manometra)
    Moderowany przez Pawel wawa:

Skandaliczna pisownia, brak danych samochodu. Upomnienie.

• REKLAMA
  • #2 7321224
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Pompa od td. powinna chodzić w d. bez żadnych przeróbek.Zmiana sprężyn przestawiacza niedopuszczalna(brak możliwości sprawdzenia przesuwu przestawiacza ze wzrostem prędkości obrotowej<stół probierczy i karta prób>)Ustawienie ciśnienia nic nie daje
  • REKLAMA
  • #3 7322715
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Co mogło być powodem, że na silniku 1.6td jedna pompa od td chodziła ok. Samochód kopcił normalnie, a po założeniu tej pompy zdjętej z diesla( po numerach wychodzi, że pompa z td JR) samochód kopcił na granatowy kolor?
    Może ciśnienie wewnątrz zbyt wysokie?
  • REKLAMA
  • #4 7322817
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Chłopie, do ciężkiej cholery napiszesz w końcu co to za samochód jest? Czy może statek kosmiczny napędzany turbodieslem ?
    Pompy mają korekcję dawki i kąta wtrysku zależną od prędkości obrotowej silnika, ciśnienia doładowania i czasem, a nawet często od temperatury silnika. Nie ma czegoś takiego jak "kopcenie na granatowo" - niebieski dym to spalanie oleju. Przy zbyt wczesnym zapłonie słychać charakterystyczną, twardą pracę silnika. Biały dym -wtryskiwacze leją, późny kąt wtrysku. Czarny - za duża dawka, tak samo zbyt niskie ciśnienie otwarcia wtryskiwaczy.
  • #5 7322847
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Jabcok20 napisał:
    Co mogło być powodem, że na silniku 1.6td jedna pompa od td chodziła ok. Samochód kopcił normalnie, a po założeniu tej pompy zdjętej z diesla( po numerach wychodzi, że pompa z td JR) samochód kopcił na granatowy kolor?
    Może ciśnienie wewnątrz zbyt wysokie?

napisane, ze pompa z td JR więc jesli kotoś chce udzielić odpowiedzi raczej musi sie znać w temacie i wie, ze to vw.

Dodano po 2 [minuty]:

Hm. To czemu po zmianie na drugą pompę przestaje kopcić na granatowo?
  • #7 7323516
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Silnik 1.6td 1V.bodajże 60konny z tzw ekopompą.
    temat raczej już jest nieaktualny;)
    do pompy założyłem inny tłokorozdzielacz (10mm) ciśnienie w pompie ustawiłem manometrem.
    Prawdopodobnie powodem kopcenia było ciśnienie w pompie(dużo zbyt wczesny kąt wtrysku).
    Klekotania nie było z powodu zbyt niskiej dawki paliwa.
  • #8 7325953
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2260
    Ciśnienie w pompie ustawiłem manometrem, ciekawe mnie manometr sluży do sprawdzania ciśnienia.
  • #9 7325995
    Jabcok20
    Poziom 18  
    trans-serwis napisał:
    Ciśnienie w pompie ustawiłem manometrem, ciekawe mnie manometr sluży do sprawdzania ciśnienia.

A niby czym sprawdzić ciśnienie w pompie???

Dodano po 1 [minuty]:

hm. nie zrozumiałem wypowiedzi.
    ciśnienie w pompie sprawdziłem manometrem a ustawiłem za pomocą zaworka regulacji.
    Czepiacie sie szczegółów zamiast podać konkretną odpowiedz na mój problem...
  • #11 7329517
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Nie potraficie pomóc w rozwiązaniu problemu a tylko się cwanicie.
    Ustawiłem ciśnienie w pompie a co za tym idzie dynamiczny kąt wtrysku.
  • #12 7329548
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Cytat:
    A niby czym sprawdzić ciśnienie w pompie???

Ciśnienie w pompie jest zależne od ustawienia ciśnienia na wtryskiwaczach.
  • #13 7329609
    Jabcok20
    Poziom 18  
    No jest no i co. A po co jest podawane w tabeli ciśnienie dla poszczególnych modeli silników td.
    Przecież ta tabela wzoruje sie na wtryskiwaczach i cisnieniu otwarcia 155 bar.
    A to że różne końcówki są montowane o różnej wydajności odbija się na różnicy ciśnienień w poszczególnych typach silników, do tego dochodzi jeszcze budowa pompy i róznica w turbinach no i przypadku silnika 1V różnica w średnicy tłokorozdzielacza.
  • REKLAMA
  • #14 7329632
    robokop
    Albo jestem niedouczony, albo kolega bredzi; opisz proszę gdzie podłączałeś ten manometr i czym regulowałeś dynamiczny kąt wtrysku. Zdjęcia mile widziane.
  • #15 7329653
    Jabcok20
    Poziom 18  
    manometr podłączony przed powrotem do baku.
    dynamiczny kąt wtrysku regulowany za pomoca zaworka do regulacji ciśnienia.
  • #16 7329703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7329739
    robokop
    endriu.kom napisał:

Ciśnienie w pompie jest zależne od ustawienia ciśnienia na wtryskiwaczach.

Nieprawda - jak wyobrażasz sobie np. uszczelnienie dźwigni "gazu" czy wymuszenia zwiększenia kąta wtrysku przy ciśnieniu > 150atm. ? Chodzi o ciśnienie w sekcji przyspieszacza "automatycznego" działającego w funkcji obrotów - bez stołu niewykonalna prawidłowa regulacja.
  • #18 7329760
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2260
    Jabcok20 wyjaśnij dokładniej o czym piszesz, może sie czegoś nauczymy.
    Przecież po to jest to forum.
  • #19 7329832
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Nie nie, samo ciśnienie w pompie jest regulowane np. sprężyna i podkładka to wiem ale kolega tak namieszał, że źle się wysłowiłem.
  • #20 7330630
    Pawel wawa
    Ocena: 4433
    W trosce o zdrowie psychiczne Kolegów a także o jakość napraw wykonywanych w Waszych zakładach nie pozwolę dalej uczyć się Wam w tej szkole. Niniejszym temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak dostosować pompę od silnika TD 1.6 do silnika diesla. Wskazuje na problemy z ciśnieniem i kątem wtrysku, które powodują nieprawidłowe spalanie (kopcenie na granatowo). Odpowiedzi sugerują, że pompa TD powinna działać bez przeróbek, a zmiana sprężyn przestawiacza jest niewskazana. Użytkownik zauważa, że po wymianie pompy na inną, problem z kopceniem ustąpił. W dyskusji poruszane są kwestie ciśnienia w pompie, regulacji kąta wtrysku oraz różnic w działaniu wtryskiwaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA