logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompa wtryskowa TD pasuje do silnika 1.9 TDI 1Z z klapkowym przepływomierzem?

Kursor 23 Lut 2011 17:48 14400 26
  • #1 9192904
    Kursor
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam,

Mam możliwość zakupienia pewnego samochodu, z grupy vag z silnikiem 1.9 tdi 1z z uszkodzoną pompą wtryskową (właściwie brak w nim pompy). Jest to pierwsze 1Z z klapkowym przepływomierzem i potencjometrycznym nastawnikiem.
    Czy była by możliwość założenia pompy od TD na sznurek bez ingerencji w pompę?
    Osobiście widziałem takie coś VW T4, ale nie mam pojęcia czy to była pompa przełożona żywcem, czy po jakiś modyfikacjach.
    ps. z tego co zauważyłem, sterowanie by-passem turbiny (gdyby pominąć selektor włącz-wyłącz) jest tradycyjne jak w zwykłym td?

Pozdrawiam,
  • #2 9192984
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    A to Polska właśnie.
  • #3 9193063
    Kursor
    Poziom 12  
    Wiedziałem, że takie będzie podejście do sprawy.
  • #4 9193484
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    Jest to możliwe ale czy jest sens przerabiania ??? To jest dopiero pytanie ??? :)
  • #5 9193593
    trans-serwis
    Poziom 39  
    " Sęsu" to nie ma.
  • #6 9193730
    Kursor
    Poziom 12  
    heh. Podobno tej pompy nigdzie dostać nie można, a tych z nowszymi nastawnikami jest na pęczki, ale nie podejdzie. Regeneracja trochę kosztuje, a pompę od td można mieć za parę groszy + pedał gazu + linka i takie tam. Jeśli miało by to działać bez otwierania pompy to widzę w tym sens, a jeśli trzebaa zawieść do pompiarza to gra nie warta świeczki. Takie trochę wstecznictwo:)

Jest to samochód w dobrym stanie technicznym, za niewielkie pieniądze.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli sensu nie ma gdyż to nie bedzie pracować to powiedz i zamknę temat, po co śmiecić.
  • Pomocny post
    #8 9194171
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Będzie działać tylko troche koników pójdzie sie paść na łąkę:D
  • #9 9194362
    Kursor
    Poziom 12  
    No i się sens znalazł:) Jak będzie miał tyle koników co zwykły TD to byłbym zadowolony. Coś za coś. Dobrze by było by moment obrotowy się został:)
  • #10 9194409
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Kursor napisał:
    No i się sens znalazł:) Jak będzie miał tyle koników co zwykły TD to byłbym zadowolony. Coś za coś. Dobrze by było by moment obrotowy się został:)

Taki rzeczy to tylko w Erze, panie...
  • #11 9194807
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    Szacunek dla druciarstwa.A zamiast linki gazu użyj sznurka od snopowiązałki.Zamiast paska alternatora-rajstopy żony.
    Ciekawe co zrobisz z wtryskiwaczami.
  • #12 9194986
    hanti
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    po 1. nie rób wiochy - to nie ma najmniejszego sensu ze względu na koszta
    po 2. 1Z to jeden z najpopularniejszych silników TDI i nie ma problemu z dostaniem do niego pompy, chyba że chodzi o Audi 80 - to tam jest pompa z innym nastawnikiem, ale też jest do zdobycia. Ew. wtyczkę przerobić :P
  • #13 9194991
    Kursor
    Poziom 12  
    Zmianę pompy na całkowicie mechaniczną nazywasz druciarstwem?

Dodano po 45 [sekundy]:

Właśnie chodzi o audi.
  • #14 9195024
    ogur3k
    Poziom 33  
    hanti:
    To nie jest robienie wioski, mówmy szczerze, to jest robienie z siebie kretyna.

Pewnie ma opcję kupna za pół darmo tego "pewnego samochodu, z grupy vag" a wymyśla jakieś niestworzone historie żeby jeszcze parę złotych przyciąć.
  • #15 9195067
    T5
    Admin grupy Samochody
    Kursor napisał:
    Zmianę pompy na całkowicie mechaniczną nazywasz druciarstwem?

Dodano po 45 [sekundy]:

.
    Tak- nazywam druciarstwem.
    Czy w dzisiejszych czasach jest coś niedostępne?
  • #16 9195110
    T5
    Admin grupy Samochody
    Kursor napisał:
    hanti napisał:
    po 1. nie rób wiochy - to nie ma najmniejszego sensu ze względu na koszta
    po 2. 1Z to jeden z najpopularniejszych silników TDI i nie ma problemu z dostaniem do niego pompy, chyba że chodzi o Audi 80 - to tam jest pompa z innym nastawnikiem, ale też jest do zdobycia. Ew. wtyczkę przerobić :P

No nieżle-dostało mi się za swoje:D
    Powodzenia.
  • #18 9195200
    Kursor
    Poziom 12  
    Tak to ta pompa.

Jak taką pompę można dostać bez problemu za 400-600zł to faktycznie jestem druciarzem.
  • #19 9198937
    Mihas66
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Panowie spece od nazywania ludzi druciarzami najpierw pomyślcie a potem mówcie... Wpisz w google faze 1.9 M-TDI... Na forum golf klub ludzie robią silniki 1.9 na mechanicznej pompie w celu podniesienia osiągów, lecz cała fala i tłoko rozdzielacz musi być od TDI do tego kilka modów w pompie aby wydoliła na wtrysk 300bar, przy okazji często wkładają tłoko rozdzielacz 11 czy nawet 12mm i turbinę VNT sterowaną mechaniczne.... Druciarstwo nie?? Owszem i taki zdrutowany golf II z 1.9 M-TDI robi 6 s do setki no ale panowie spece tylko drut tu widzą...
  • #20 9198985
    ogur3k
    Poziom 33  
    Mihas66 napisał:
    Panowie spece od nazywania ludzi druciarzami najpierw pomyślcie a potem mówcie... Wpisz w google faze 1.9 M-TDI... Na forum golf klub ludzie robią silniki 1.9 na mechanicznej pompie w celu podniesienia osiągów, lecz cała fala i tłoko rozdzielacz musi być od TDI do tego kilka modów w pompie aby wydoliła na wtrysk 300bar, przy okazji często wkładają tłoko rozdzielacz 11 czy nawet 12mm i turbinę VNT sterowaną mechaniczne.... Druciarstwo nie?? Owszem i taki zdrutowany golf II z 1.9 M-TDI robi 6 s do setki no ale panowie spece tylko drut tu widzą...

Tjaaaa.....
    Tylko chyba nie wiesz o co chodzi, drogi forumoszukaczu :)
    Podciąganie TD w osiągach do TDI- owszem, można powiedzieć że druciarstwo, niech będzie.
    Ale w tym przypadku, w tym wątku, to takie trochę cofanie się w rozwoju.
    Widzisz różnice?
    Czasy mamy jakie mamy, dawców części setki tysięcy, a tutaj ktoś próbuje jakieś druciarstwo uskuteczniać bo nie może dostać jakiejśtam części.
    To tak, jakby padł Ci komputer sterujący wtryskami, dajmy na to, w Golfie 3 benzynowym. A ty chcesz od razu przerabiać na gaźnik bo, biedactwo, nie możesz dostać kompa.
  • #21 9199138
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Michas66 piszesz o tym jakbyś nie wiadomo ile przerobił takich silników, a moim zdaniem bardzo rzadko trzymasz klucze w ręce.
  • #22 9200224
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    [quote="Mihas66"]...silniki 1.9 na mechanicznej pompie w celu podniesienia osiągów, lecz cała fala i tłoko rozdzielacz musi być od TDI do tego kilka modów w pompie...

opowiadasz niestworzone farmazony kolego.
    M-tdi robią ludzie którzy chcą pominąc kabelki, sterowniki w golfach 2 i 3 wkładając tam TDI zamiast 1.6 czy 1.9D a nie dla osiągów.
  • #23 9203217
    Kursor
    Poziom 12  
    Podsumowanie:

Owy człowiek naopowiadał mi, że tej "starszej" pompy nie można dostać, a jak jakąś udało mu się znaleść to była w gorszym stanie niż jego - co kolwiek to znaczy. Przyjąłem to jako prawdę i stwierdziłem, że skoro to rzeczywiście unikat, igła w stogu siana to czemu nie zastosować alternatywnej pompy, ze starego td. W tym momencie zostałem niemal ukamienowany.

Zanim uzyskałem odpowiedź musiałem dostać op***dol za brak wiedzy i orientacji w rynku części zamiennych, ale odpowiedz uzyskałem:

Jak najbardziej można przełożyć pompę od TD do TDI. Silnik będzie słabszy, ale bedzie pracował. Dać się da, ale nie należy tego robić jeśli pompa jest do dostania na rynku. Taki zabieg jest krokiem wstecz, druciarstwem i "robieniem z siebie kretyna".

Podziekowania dla kolegi hanti za wyprowadzenie mnie z błędu. :) Teraz wiem, że sensu to nie ma.

Pozdrawiam,
    K
  • #24 9203542
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Kolego hanti gdzie kupujesz nowe nastawniki potencjometryczne za 600 zł chętnie kupie kilka szt
  • #25 9205231
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    [quote="Tommi029"]
    Mihas66 napisał:
    ...silniki 1.9 na mechanicznej pompie w celu podniesienia osiągów, lecz cała fala i tłoko rozdzielacz musi być od TDI do tego kilka modów w pompie...

opowiadasz niestworzone farmazony kolego.
    M-tdi robią ludzie którzy chcą pominąc kabelki, sterowniki w golfach 2 i 3 wkładając tam TDI zamiast 1.6 czy 1.9D a nie dla osiągów.

Pominac kabelki, bo te kabelki często sie psuja. Elektronika w dieslach zabrała ich ogromna zaleta, jaka jest prostota w budowie i bezawaryjnośc. Po drugie tak przerobionego diesla mozna łatwo podkręcić samemu, nie wydajac $$$ na program.
  • #26 9205265
    Miracle Woman SM
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Autek na rynku jest jak śledzi w bałtyku.

Dieselki sa proste w budowie tylko trzeba sie znać na metodach ich sterowania.
    Ale skoro TDI istnieje juz z 20 lat a ludzie nadal nie wiedzą z czym sie to je, to niech nie biorą sie za grzebanie w nich.

A kabelek to koszt 50zł i piracki VAG do tego no i stodoła tez byc musi....

To nie sa nowiniki na rynku i tajemna wiedza.
  • #27 9205693
    bieniek1984
    Poziom 11  
    Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki na allegro jest dużo Audi z silnikiem 1Z a wszystkie do 93 roku były z taka pompa jak ty chcesz mieć. Więc zawsze mozna poszukać i kupić taką pompe. Wiadomo, że pewności nie ma co do nastawnika ale nie mówmy ze ona jest ciężka do zdobycia.
    Co do pompy od TD to jest mozliwe ale po co mieć TDI z pompą od TD.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania pompy wtryskowej od silnika TD w silniku 1.9 TDI 1Z z klapkowym przepływomierzem. Użytkownik zastanawia się, czy taka modyfikacja jest sensowna, biorąc pod uwagę dostępność oryginalnych pomp oraz potencjalne problemy z osiągami. Wiele odpowiedzi wskazuje, że choć technicznie jest to możliwe, to nie jest to zalecane, ponieważ silnik będzie słabszy, a modyfikacja może być uznawana za "druciarstwo". Użytkownicy podkreślają, że pompy do silnika 1Z są dostępne na rynku, a przeróbki mogą prowadzić do problemów z niezawodnością. W końcu, autor podsumowuje, że lepiej jest poszukać oryginalnej pompy, niż podejmować ryzyko z modyfikacjami.
REKLAMA