logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP400-60HLN - czy spuchnięty kondensator powoduje zwarcie?

wigand 11 Mar 2010 18:53 5404 6
  • #1 7815504
    wigand
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z zasilaczem Fortron model FSP400-60HLN, po włączeniu od razu wywala korki i dwa bezpieczniki 10A w listwie.
    Zasilacz ma spuchnięty jeden kondensator elektrolityczny (jak na zdjęciu).
    Jak bardzo prawdopodobne jest by zwarcie było spowodowane tym kondensatorem, nie ukrywam ze jakieś bardziej skomplikowana diagnostyka czy naprawa raczej mnie przerasta.
    Spuchnięty kondensator elektrolityczny jest w koszulce termokurczliwej jako jedyny, a reszta elementów bez widocznych uszkodzeń.

• #2 7815582
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Zwarcie może robić uszkodzony tranzystor w aPFC.
    Spuchnięty kondensator to oddzielna sprawa.
  • #3 7816404
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Witam.
    Można tylko potwierdzić słowa szanownego kolegi WojtasJD, a ze swej strony tylko dopowiem, że ta cewka na zdjęciu również będzie do przewinięcia i tak przynajmniej na to wygląda.

Jednym słowem biorąc pod uwagę słowa kolegi wigand:
    „...nie ukrywam ze jakieś bardziej skomplikowana diagnostyka czy naprawa raczej mnie przerasta.”
    skłaniam się raczej do jego słów w tym cytacie, a naprawa raczej na tym się nie skończy... :cry:
  • #4 7824206
    wigand
    Poziom 10  
    Właśnie uważnie się przyjrzałem i tranzystor bezpośrednio za ta cewką na miniaturce zdjęcia w odpowiedzi TONI_2003 jest pęknięty na pół ;) i nie ma denka.

Pytanie czy symbole na tym elemencie nie są wybite na części, której już nie ma i czy każdy taki zasilacz tj. FSP400-60HLN ma montowane identyczne półprzewodniki.

Toni czemu uważasz, że z ta cewka jest coś nie tak, i czy chodzi o jej kolor i potencjalne przegrzanie uzwojenia?

Koledzy nie muszą mięć w rekach sprzętu żeby typować uszkodzone elementy, brawo :) ...
  • #5 7824661
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Na razie wylutuj prawy radiator z elementami na nim i zrób dobre zdjęcie.
  • #6 7825150
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Oczywiście sam sobie odpowiedziałeś na swe zapytanie skierowane do mnie...
    Oczywiście w realu może to wyglądać lepiej, ale i tak zapewne nie będziesz mógł i miał możliwość tego sprawdzić, a może to jednak stanowić zwarcie bo izolacja jednak wygląda na uszkodzoną.
    Po odlutowaniu zrób jak najlepsze zdjęcia całego zasilacza i dla nas do naprawy jak i dla wieczności. :D
  • #7 7825298
    wigand
    Poziom 10  
    TONI_2003 no właśnie przyglądałem się temu uzwojeniu, wydaje się, że ono ma taki rudawy kolor. Poza tym pod nim jest takie przyschnięte coś, i nie widać po tym by coś tam się przepalało. Wydaje się, że po to to jest nanoszone by łatwiej namierzyć przepalone elementy :) .

Radiatory wylutowane oto zdjęcia, wraz z symbolami elementów.

Fortron FSP400-60HLN - czy spuchnięty kondensator powoduje zwarcie? Fortron FSP400-60HLN - czy spuchnięty kondensator powoduje zwarcie? Fortron FSP400-60HLN - czy spuchnięty kondensator powoduje zwarcie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem Fortron FSP400-60HLN, który powoduje wybijanie bezpieczników po włączeniu. Zasilacz ma spuchnięty kondensator elektrolityczny, co może sugerować zwarcie. Uczestnicy dyskusji wskazują, że uszkodzony tranzystor w obwodzie PFC również może być przyczyną problemu. Dodatkowo, zwracają uwagę na możliwe uszkodzenia cewki oraz konieczność dalszej diagnostyki, w tym wylutowania radiatorów i wykonania zdjęć uszkodzonych elementów. Wskazują na trudności w naprawie, co może przerastać umiejętności użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA