logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilność Windows na Celeron 1 GHz, 128 MB RAM, ECS I6P, Radeon VE

wojteklt 02 Lip 2004 21:26 1605 12
REKLAMA
  • #1 723343
    wojteklt
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Posiadam komp. z Celeronem 1 GHz, 128 MB RAM, płyta ECS I6P.. (niestety nie znam dokładnie tego oznaczenia), karta grafiki Radeon VE.

Komputer długo działał bez problemów. Jednak nagle zaczeły sie pojawiać komunikaty ze taki lub inny program (przewaznie systemowe w rodzaju 'rundll') wykonał niedozwoloną operację i nastąpi jego zamkniecie. Komunikaty te pojawiały się coraz częściej. W końcu juz nawet 'explorer' zaczął się zawieszać. Podejrzewałem wirusa więc przeskanowałem dysk antywirusem z onet.pl Owszem - były wirusy, ale po ich usunieciu problem nie zniknął. Zdecydowałem się na reinstalacje systemu. W miejsce win98 (wyd.II) zainstalowałem (po sformatowaniu dysku + "fdisk /mbr") bezproblemowo wydanie pierwsze (akurat drugiego wydania nie miałem na CD). Komputer pracował normalnie - system sie nie zawieszał. Jednak gra Warcraft nie chciała sie uruchomić (przedtem działała normalnie) - pokazywał sie tylko filmik na początku a potem ... ciemność. Postanowiłem znowu zmienić OS na Windows XP tym razem - jednak instalacja nie udała się (błędy). Przymierzyłem się więc do Win ME: instalacja przebiegała normalnie, ale po dojsciu do etapu wykrywania urządzeń plug and play, tworzenia panelu sterowania itp. komp. zaczynał pokazywać komunikaty "program taki a taki wykonał nieprawidłową operację" (przeplatane niebieskimi ekranikami informującymi że jakiś plik VXD ma być a go nie ma itp) i cała polka sie zaczynała. Win ME nie zainstalowałem. Postanowiłem więc wrócić do Win98 wyd.I Po sformatowaniu dysku (+ fdisk /mbr - dla pewności) zacząłem instalować. Tym razem sytuacja była dokładnie taka jak przy Win ME: problemy od momentu wykrywania urządzeń. Jednak po wielu restartach ukończyłem instalację. Wczytałem sterowniki radeona. Myślałem że będzie juz ok - ale nie. Już nie mogłem ukończyć instalacji Warcrafta, instalator się zawieszał. I tak pozostało: jest windows, ale niestabilny, programy niektóre się instalują, niektóre nie.

Czy ktoś może wie, gdzie może leżeć przyczyna takiego zachowania komputera?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 723577
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    a tryb awaryjny się odpala?? Możnaby wtedy sprawdzić czy dysk ma Bady :). Jeżeli wieszał się przy wykrywaniu urządzeń może to być wina jakiegoś urządzenia :). Ale to małoprawdopodobne ;)
    Pozdrawiam
  • #4 724309
    wojteklt
    Poziom 12  
    Tryb awaryjny odpala tylko nie pamietam czy się wieszało coś.

Jak sprawdzić owe "bady" ?
  • #5 724328
    gleszek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witaj. Jeżeli masz dostęp do innego komputera podmień pamięć operacyjną. W większości przypadków z którymi się zetknąłem przyczyną wieszania się komputera była wadliwie działąjąca pamięć lub po dołożeniu pamięci kości nie współdziałały prawidłowo. Jeżeli rozszerzałeś pamięć zacznij od wyjęcia dołożonej kostki. W necie znajdziesz wiele programów testujących. Co do HDD najłatwiej sprawdzić go robiąc defragmentację dysku lub format całego dysku bądź partycji. Pozdrawiam - napisz jakie masz efekty.
  • #6 724431
    zxcf
    Poziom 13  
    U mnie była identyczna sytuacja (zwisy, niebieski ekran, itp.) na 98. Przeinstalowałem na ME (nie bez problemów, udało się za x razem) i dało się coś z komputerem robić, chociaż czasem również pojawiały się błędy, z upływem czasu coraz częściej. Po różnych zabiegach (również antywirusowych) ustaliłem że winny jest procesor. U mnie najgorsza sytuacja byla w momencie startu kompa, gdy już sie trochę proc zagrzał pracował w miare, na początku kilka razy trzeba było wciskać reset. Później odłączyłem wentylator z proca i tak jeszcze popracowałem z 3 miechy. Następnie proc nadawał się tylko do wymiany. Był to amd 266, kupiłem na allegro amd 330 i po wymianie śmiga do dzisiaj (już nie u mnie). Ale w twoim przypadku mogą to być również kości pamięci, tak jak sugerował kolega przede mną. Ja opisałem swój identyczny z twoim problem.
  • REKLAMA
  • #7 724606
    Edc
    Poziom 2  
    1.bios ustaw na default (może coś przez przypadek zmieniłeś i nie pamiętasz),
    2.podmień pamięci (pewnie masz SDRAMy - niektóre po prostu dostają "bad-ów") albo ściągnij jakiś programik do testowania pamięci (np GoldMemo) i dobrze przetestuj kosci

pozdr.
    E.
  • #8 725013
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6521
    Obejrzyj kondensatory na płycie głównej, jeśli dostały przebicia mogą być podobne objawy ale stawian na RAM lub przegrzewający się procesor lub kartę graficzną. Padający dysk raczej nie daje blue-screenów a powoduje "cięcie" się systemu.
  • REKLAMA
  • #9 725052
    byszek
    Poziom 12  
    rozbierz obudowę weż odkurzacz ,pędzel i wszystko wyczyść.rozbierz zasilacz i jak wyżej
  • #10 725163
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Sprawdz dysk twardy programem producenta dysku.
    Ja kupiłem dysk seagate barracuda 80GB i po zainstalowaniu win98 działy się cuda niestworzone. Sciągnałem program do sprawdzania dysku.
    Instalujesz go a potem tworzysz nim dyskietke lub 2 dyskietki z których
    startujesz komputer (tak samo jak z dyskietki startowej win98)
    Program mielił dysk 5 godzin, i znalazł błędy , poszedłem do sklepa i dostałem inny.
    Druga możliwość to pamieci są uszkodzone lub róznych producentów sie
    nie lubią , wszystkie muszą (powinny) być takie same.
    Do testowania pamieci również są programy , uzywałem takiego kiedyś z ciekawości ale nie pamietam nazwy.
  • #11 725198
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    byszek napisał:
    rozbierz obudowę weż odkurzacz ,pędzel i wszystko wyczyść.rozbierz zasilacz i jak wyżej

A może czas najwyższy na nowy zasilacz - i nie jakiś naprawiany tylko nowy z długą gwarancją.(2 - 3 lata) Sypiące się pamięci , procesory , dyski to w 99% wina niestabilnych napięć zasilania, a to po 2 latach to standard w kompach
  • #12 725593
    wojteklt
    Poziom 12  
    Po zastąpieniu istniejącego w moim komp. modułu pamięci 128 MB, modułem 64 MB z innego komputera, wszystko działa NORMALNIE (oczywiscie poza tym ze jest 2x mniejsza pamięć :)

Wielkie dzieki kolegom za informacje!
  • #13 725755
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    zasilacze to żadko robią takie problemy - zazwyczaj cyk i nie działa....
    jak widać to pamieć ale dla pewnosci sprawdz tez innymi modulami bo u mnie mimo dzialania na sdramie(i to tez 64 bo 128 wieszal) winna okazala sie plyta glowna - miala wadliwy kontroler ramu....
    nameczylem sie w serwisie rowniez nie chcieli wymienic az w koncu trafili na ten sam problem to sie zdziwili...

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Celeron 1 GHz, 128 MB RAM, płytą ECS I6P i kartą graficzną Radeon VE zaczął wykazywać niestabilność systemu Windows 98, objawiającą się częstymi komunikatami o błędach programów systemowych i zawieszaniem się eksploratora. Po wykryciu i usunięciu wirusów problem nie ustąpił. Reinstalacja systemu Windows 98 (wydanie pierwsze) poprawiła stabilność, lecz pojawiły się problemy z uruchomieniem gry Warcraft. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzona pamięć RAM, błędy na dysku twardym, uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej, przegrzewanie procesora lub karty graficznej oraz niestabilne napięcia zasilania. Zalecano testowanie pamięci RAM programami diagnostycznymi (np. GoldMemo), sprawdzenie dysku twardego narzędziami producenta dysku, czyszczenie komputera i zasilacza, ustawienie BIOS-u na domyślne wartości oraz wymianę modułów pamięci na sprawne. Po zastąpieniu modułu 128 MB RAM modułem 64 MB z innego komputera system działał stabilnie, co potwierdziło uszkodzenie pamięci jako główną przyczynę problemów. Wskazano również, że wadliwy kontroler pamięci na płycie głównej może powodować podobne objawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA