logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powtarzające się uszkodzenie stopnia końcowego w RADMOR 5412

leszczu 06 Sty 2003 09:48 7500 45
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje powtarzające się uszkodzenie końcówki mocy w Radmorze 5412 i co należy sprawdzić lub wymienić, żeby temu zapobiec?

Najpierw sprawdź i wymień elementy układu stabilizacji prądu spoczynkowego, zaczynając od T501, R501 i C526, bo to najczęściej powoduje wzrost prądu i palenie końcówki [#76655] Przy wyciszonym wzmacniaczu i odłączonych głośnikach zmierz napięcie na wyjściu; nie powinno przekraczać 50 mV, a jeśli jest większe, dobierz pary różnicowe T601/T602 pod względem beta (różnica max ok. 15%) [#78383] Ustaw prąd spoczynkowy na około 10 mA, a na rezystorach emiterowych powinno być kilka do kilkunastu mV, orientacyjnie 20–30 mV łącznie; zbyt duża wartość, np. około 60 mV, grozi ponownym uszkodzeniem [#78427][#77251] Warto też sprawdzić T607 i T608 oraz wszystkie elementy w tej gałęzi, bo układ może gubić parametry dynamicznie i wtedy prąd rośnie przy głośniejszym sygnale [#78490] Dodatkowo trzeba skontrolować obciążenie po stronie kolumn i zwrotnic, bo źle podłączone głośniki lub zwarcie w torze mogły wzbudzać wzmacniacz i wywoływać awarię [#77055][#88154]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 76601
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    witka
    mam problem
    drugi raz trafia do mnie ten amplituner i znowu padła końcówka mocy - oryginał to darlingtony BD 649 i komplementarny do niego BD 650....
    zamieniłem na BDWCxx (większy Ic= 15A).....gościu pograł 1 minutkę przyłożył mu na Scooterze i walnął 1 kanał- całkowite zwarcie !! dwóch tranzystorów mocy!!zadziałało zabezpieczenie
    co jes przyczyną???- zrobić generalny remont?...np. wymiana elektrolitów wszystkich w zasilaczu i wzmacniaczu?...czy może lolumny do kiszki (robione na zlecenie 2x 250W- tak mówi gość)
    co radzicie?? :?
  • REKLAMA
  • #2 76655
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Wymień wszystkie elementy w układzie stabilizacji prądu spoczynkowego.
    Zacznij od T501 i R501 i C526. Niewiem czy w dobry kanał trafiłem.
  • #3 76683
    leszczu
    Serwisant RTV
    witka
    dziekuję za odpowiedź
    zabieram sie do roboty:-))
    narka
  • #4 77055
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Witaj !
    Lepiej podejdź od razu do właściciela tego sprzętu i zobacz co to kolumienki i czy nie ma gdzieś po drodze zwarcia . Miałem też przypadek ,że zwrotnice były źle połączone i końcówka się wzbudzała. Jeśli u ciebie po naprawie jest dobrze to nie ma cudów !
    pozdrawiam
  • #5 77202
    leszczu
    Serwisant RTV
    no heja
    byłem u gościa przoszę ciebie.......klasyczne podłaczenie 2 basówy 4 ohmowe połaczone szeregowo....wraz z jedną szeregowo cewka.....- i do wejścia potem średniotonówka 4 ohmowa +rezystor szeregowo 4 ohmowy/ 5W, +kondensator i to równolegle do wejścia, potem wysokotonówka +kondensator i też równolegle do wejścia.
    o tyle.....
  • REKLAMA
  • #6 77228
    leszczu
    Serwisant RTV
    swoją drogą....ja mam tylko 80W i nie mogę tak przyłożyć jak on- twierdzi że jak dopiero dał kopa to pochodził minutkę...na cichym słuchaniu jest ok
    pozzdrawiam
  • #7 77236
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    sprawdzałeś jaki masz prąd spoczynkowy , czy przy cichym graniu grzeje się radiator , jeżeli nie było znkiekształceń to prawdopodonie to było to ...
  • #8 77240
    picador
    Poziom 33  
    leszczu napisał:
    swoją drogą....ja mam tylko 80W i nie mogę tak przyłożyć jak on- twierdzi że jak dopiero dał kopa to pochodził minutkę...na cichym słuchaniu jest ok
    pozzdrawiam

ja do sprawdzania końcówki dużej mocy mam drut oporowy o zblizonej zezystancji i na nim sprawdzam , tak daje w du..ę , że świeci sie az razi po oczach na dużych końcówkach ,
    kto by wytrzymał podczas testowania takiego wzmacniacza ??
    a jeszcze po podaniu 100Hz do 1KHz 8O , z generatora , to by było :)
    podepnij sobie sygnał 1Khz i zobacz na oscyloskopie jaki masz przebieg na wyjściu , chośby z komputera ... , ja dawno temu zrobiłem sobie CD z generacjami wielu dźwięków , teraz mozna robić cuda ... , wszystko z kompa ...
  • #9 77243
    leszczu
    Serwisant RTV
    własnie......sęk w tym że nie mam generatora muszę pomyśleć o jakimś .... :?
    a jakie powinno być napięcie na rezystorch emiterowych? jakieś 60mV?
  • REKLAMA
  • #10 77247
    leszczu
    Serwisant RTV
    acha......radiator nie nagrzewa się zarówno przy cichym jak i przy głośnym słuchaniu (przy głośnym nie ma czasu - bo jest buum)....
    zniekształceń też brak!!
    prze oddaniem do do właściciela słuchałem u siebie normalnie (warunki blokowe)....i grał cool.......
  • #11 77251
    picador
    Poziom 33  
    takie generacje robiłem kiedyś Cooleditem, ale to stare czasy , są teraz nowe programy i zapis w wielu formatach , tylko problem z oscyloskopem , chyba że masz ...

prawdopodobnie nie zmieniłeś wszystkiego ...

na rezystorach powinno być kilkanaście mV , na obu ok 20-30mV w zależności od typu.
    jeżeli masz 60mV na obu to na pewno za dużo, i znowu pstryk :)
  • #12 77254
    leszczu
    Serwisant RTV
    no hej
    oscyloskop mam... :) zwykły bo zwykły ale jest
    pogrzebię zatem w układzie stbilizacji prądu spoczynkowego
  • #13 77630
    yaurent
    Poziom 23  
    Tsaaaa. To jest jedno z tych uszkodzeń ,gdzie się dłużej siedzi....
    Polecam do wykorzystania w takich sytuacjach płytę CD z testami
    audio . Solidne obciążenie i patrz co się dzieje ze stałym potencjałem
    na wyjściu po nagrzaniu. Sprawdź elektrolit na wyjściu do odcinania składowej stałej -ja już dawno go wymieniłem na bipolara .
    A może któryś z naszych genialnych ceramików (od kompensacji )?
    Dużo by można wymienić ........
  • #14 77710
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: leszczu tomi dal ci gotowa odpowiedz jesli chcesz sie przekonac czy jest poprawna zamien miejscami plytki zobaczysz gdzie bedzie bum :D dodam od siebie wymien wszystko jak leci na plycie w tym kanale tanie i skuteczne i malo czasochlonne :D
  • #15 77719
    picador
    Poziom 33  
    mało profesjonalne takie wymienianie wszystkiego jak leci :!:
  • #16 77742
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: picador naprawiales kiedys radmora? to jak piszesz jak leci to raptem 10 min roboty 5 zl kosztow i nerwy w spokoju zrobilem tych radmorow sporo a porady w stylu wymien to wymien tamto mozna ciagnac jeszcze prze tygodnie i co zmienisz to bum ciekawe co lepsze jesli sie unioslem to przepraszam :wink:
  • #17 77777
    picador
    Poziom 33  
    aj , bo elektroda nie jest raczej do prowadzenia za rękę ale do podpowiedzi :)
  • #18 77869
    yaurent
    Poziom 23  
    I ja dodam trzy grosze .... Zauważyłem ,że takie grupowe wymiany elementów dokonują głównie zarabiający na życie naprawami -jednym słowem ci ,którym zależy na czasie -i rzeczywiście -skuteczne często ,ale nie wydobywające istoty problemu uszkodzenia. Natomiast pasjonaci i dociekliwi zawsze siedzą do oporu i wynajdują ten uszkodzony element ,albo.......piszą do ELEKTRODY ,jako i ja też czyniłem......
    Pozdrowienia dla dłubaczy !
  • #19 77876
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: yaurent wez sobie radmora na stol pasja ci przejdzie po kilku godzinach dlubania albo kilku dniach u kup sobie darlinkow na zapas i to sporo ten radmor jest naprawde wsciekly dla pasjonatow jak napisales w sam raz a te grupowe wymienianie kosztuje akurat w tym przypadku najmniej zreszta czytaj wyzej niech ktos kto z tymi radmorami mial do czynienia mnie poprze :evil:
  • #20 77877
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Zrobiłem tych RADMOR-ów (i "wcześniejszych") kilka/naście i popieram "Krzyśka".W takim sprzęcie który ma jakieś tam już parametry (nie jest to w końcu "jamnik" made in China) liczy się też jakość dżwięku.I cena wyższa o 5 czy 10 zł nie stanowi takiego % udziału naprawy w wartości sprzętu jak w naprawie przytaczanego "jamnika".A i klient nie będzie się pieklił że "sprzęt mu świergoli na jednym kanale.".
  • #21 77887
    yaurent
    Poziom 23  
    Hmmm. Nie musicie być od razu tacy zasadniczy -w zasadzie sam używałem takiej samej metody ,kiedy fascynacja i ciekawość zamieniły się u mnie w złość i szarpałem po kolei jak leci :twisted: -ale ponieważ sam posiadam wymienionego Radmora i wiele przy nim siedziałem ,jak i przy innych podobnych ,to uważam że jest to o niebo lepiej skonstruowany sprzęt od wszelkich WS-ów natomiast należy zadbać od czasu do czasu o styki płytek sterujących z płytą główną. Dobrze jest też podczyścić styki przekaźnika -czasem jest to pierwsza przyczyna wszelkich "dziwolągów" na tym sprzęcie -o przełączniku kolumn nie wspomnę ,bo za bardzo lubię ten sprzęt. Podsumowując -jeżeli by to był mój sprzęt to dłubał bym -jeżeli kogoś ,to do momentu wyczerpania mojej cierpliwości. AMEN
  • REKLAMA
  • #23 77891
    krzysiek
    Poziom 27  
    z tymi stykami to jeszcze sie zgodze ale z ymk przekaznikiem to przesadziles mgim na pomoc :D tez mam radmora w domu i zgadzam sie z toba w ze to jest niezly sprzet a napewno powala na kolana wszelkiej masci technicsy moze wysiada z tzw modna linia wzornicza :D
  • #24 77892
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    A ja"lubie tą linię wzorniczą" (może sentyment).I weź tu wymień w takim sprzęcie tranzystory nieparowane lub byle jakie elektrolity (brane z szuflady jak leci).Toż to woła o pomstę do nieba.Nic dziwnego że po takich "naprawiaczach" (nie obrażając nikogo - nie mam na myśli NIKOGO z ELEKTRODY) klienci mówią (spotykam się z tym) "panie kiedyś to grało,a teraz,to sie chyba już zestarzał..........".
  • #25 78383
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: leszczu
    sprawdź w ten sposób: przy całkowicie wyciszonym i odłączonych głosnikach zrób pomiar na wyjsciach glosnikowych; napiecie nie powinno tam przekraczac 50mV.Gdy bedzie wieksze to musisz dobrac pary roznicowe T601/602 wzgledem beta- nie powinny sie roznic wiecej niz 15%.Po tych zabiegach zapomnisz co to jest usterka w radmorze.
  • #26 78388
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: yaurent

Cytat:
    Sprawdź elektrolit na wyjściu do odcinania składowej stałej -ja już dawno go wymieniłem na bipolara .

A gdzie ty widziales w radmorze te elektrolity
    :?: :?: :?:

Chyba wzmacniacz z dzielona bateria nie wymaga stosowania elektrolitow do odcinania skladowej stalej
  • #27 78415
    yaurent
    Poziom 23  
    Miałem nadzieję ,że zrozumiesz ten oczywisty fakt ,że nie chodzi mi o separację wyjścia od głośników tylko o likwidację tłumienia sprzężenia zwrotnego dla składowej stałej w głównej pętli sprzężenia zwrotnego. Są to z reguły małe elektrolity ,które na skutek pracy bez polaryzacji po jakimś czasie rozformowują się i często tracą pojemność lub zwiększają prąd resztkowy ,do przebicia włącznie (choć rzadko). Na drugi raz będę się chyba precyzyjniej wyrażał -obiecuję.
  • #28 78427
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Sprawdź jeszcze wszystko w obrębie bazy i kolektora T607 i T608. Ustaw prąd spoczynkowy 10mA.
  • #29 78490
    Stereo
    Poziom 13  
    Posłuchaj fachowca! Jak już wcześniej ktoś pisał masz pewnie problem z układem regulacji prądu spoczynkowego!
    Aby nie uwalić kolejnych tranzystorów mocy włącz w obwód kolektora szeregowo rezystor kilkuomowy np: 4,7ohm dla obydwu tranzystorów.- w tym uwzglednij kolektory tranzystorów sterujących te końcowe aby równiez były włączone przed rezystor. Teraz możesz dowiedzieć sie wszystkiego i usunąc usterke bez wymiany zbytnich elementów w profesjonalny sposób.
    Najpierw odłącz glosniki od wyjscia, nastepnie przy max. sciszeniu bez sygnalu na koncowce sprawdz spadek nap. na rezystorach dolaczonych- przedewszystkim musza byc jednakowe. - w ten sposob mozesz bardzo precyzyjnie ustawic prad spoczynkowy dokonujac na nich pomiaru.
    Jezeli nap. sa rowne i wartosc tych napiec odpowiednio ze wzoru na prawo Ohma wskazuje na prawidłowy prad spoczynkowy dla stanu jalowego to jest ok 20mA (raczej nie mniej lepiej lekko wiecej), to nastepnie bez obciazenia wysteruj koncowke nawet max. i sprawdz co sie dzieje na tych rezystorach! Jezeli napiecie zmienia sie na nich w sposob drastyczny (troche ma prawo do ok 1V zaleznie od rezystorów)to jest uszkodzony uklad ustawiania pradu spoczynkowego a dokladniej gubi swoje parametry przy pracy dynamicznej wzmacniacza co powoduje gwaltowny wzrost produ i uszkodzenie.
    Wiecej nie moge juz powiedziec bo to jest zalezne juz od konstrukcji indywidualnego modelu, ale mysle ze po przedstawieniu zjawiska jest latwiej je zwalczyc- czasami w takim przypadku jest winny kondensator wlaczony pomiedzy bazy tranzystorów konca komplementarnego lub inne elementy pelniace te funkcje lub wlaczone troche w inny sposob.
    Powodzenia
    P.S. pozdrawiam uparciuchow, sam przewaznie znacznie szybciej naprawiam sprzet bez wymiany zbednych elementow czemu jestem przeciwny!!!
  • #30 79215
    leszczu
    Serwisant RTV
    witam
    no jestem pod wrażeniem:-)))))
    dzięki serdeczne za tak liczne wypowiedzi i sugestie..
    w weekend zabieram się do roboty :wink:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem powtarzającego się uszkodzenia stopnia końcowego mocy w amplitunerze RADMOR 5412, gdzie oryginalne tranzystory darlington BD649 i BD650 były zastępowane tranzystorami BDWCxx o większym prądzie kolektora (Ic=15A). Uszkodzenia następowały po krótkim czasie pracy, często przy podłączeniu do kolumn o specyficznej konfiguracji impedancji i zwrotnicach. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli i regulacji prądu spoczynkowego, który powinien wynosić około 20-30 mV spadku napięcia na rezystorach emiterowych, co odpowiada prądowi około 10-20 mA. Zalecano wymianę elementów układu stabilizacji prądu spoczynkowego (np. tranzystory T501, T601/602, rezystory R501, R506, kondensatory C526, C503) oraz sprawdzenie styków i przekaźników. Poruszono temat wpływu jakości i parametrów zastosowanych tranzystorów mocy, zwracając uwagę na ich częstotliwość graniczną (fT) i obecność diody zabezpieczającej na złączu CE, co ma znaczenie dla ochrony przed uszkodzeniami przy nagłym odłączeniu głośników. Dyskutowano również o wpływie zwrotnic kolumn i ich impedancji na stabilność wzmacniacza. Sugerowano stosowanie filtrów przeciw wzbudzaniu (elementy R, L, C) na wyjściu oraz wymianę elektrolitów, choć w układzie z dzieloną baterią zasilania elektrolity do odcinania składowej stałej mogą nie występować. Wskazano na konieczność testów z obciążeniem i pomiarów oscyloskopowych sygnału wyjściowego. Ostatecznie po zastosowaniu się do zaleceń i wymianie odpowiednich elementów wzmacniacz działa poprawnie, jednak zaleca się ostrożność przy maksymalnym wysterowaniu ze względu na ograniczoną moc 2x35W. W dyskusji podkreślono wartość dokładnej diagnostyki i naprawy zamiast rutynowej wymiany wszystkich elementów oraz doceniono solidną konstrukcję RADMOR 5412 w porównaniu do innych wzmacniaczy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA