logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - problem z kanałami i zamiennikami BDP 285/281

8ghost7 01 Gru 2005 21:52 4920 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie tranzystory można wstawić zamiast BDP285/BDP281 w Radmorze 5412 i co sprawdzić, gdy wzmacniacz nie gra, świeci zabezpieczenie i jeden kanał pokazuje złą moc?

BDP285 i BDP281 to tranzystory NPN, a jako zamienniki można zastosować 2N6292, BD243C albo BD911 [#2046024] Jeśli wyjąłeś je z układu zasilania, wskaźniki mocy będą na zero, więc włóż je z powrotem i sprawdź napięcia na wyjściu zasilacza: +42 V oraz +18 V na W501 [#2046491] Gdy napięcia są złe, sprawdź tranzystory T510–T515 oraz diodę Zenera D509, bo to one zasilają cały wzmacniacz poza końcówkami mocy [#2046630][#2047072] Sama wymiana końcówek mocy może nie pomóc, jeśli uszkodzone są tranzystory sterujące albo elementy w zasilaczu [#2046491] Jeśli masz podejrzany kanał, wyjmij jego bezpieczniki — przy sprawnym drugim kanale zabezpieczenie powinno puścić i dobry kanał powinien zacząć grać [#2046491]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2045182
    8ghost7
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ludzie pomocy mam radmorka 5412 wymieniałem końcówy i wszystko co się da robiłem co trzeba no i go odpalam a tu zonk na wskaźniku mocy kanał prawy sięświeci jak choinka a lewy tylko 1 diodka na poczatku prubowałem wszystkieg podejżewam jeszcze bdp 285 i 281 bo jak wyciągne je to diody są na zero pomużcie please możecie pisać nawet na gg pod 8843657 pa pozdro

Dodano po 54 [minuty]:

a tak poza to wogule mi niegrają obie końcówy zabezpieczenie ise niewyłącza i ma mdoła bd 285 i 281 nigdzie nieidzie dostac bo już takich nieprodukują co moge wstawić wzamian za nie ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2046024
    anmaad
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witaj! Oba tranzystory to NPN.Zamiast ich możesz użyć:
    -2N6292
    -bd243c
    -BD911 ( ten też da sie użyć.Pozdrawiam.
  • #3 2046448
    8ghost7
    Poziom 12  
    wielkie dzięki jużpędze do sklepu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2046491
    frogi4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Jesli wyciagnąłeś tranzystory z układu zasilania to nie dziwota ze diody sie nie swieciły:D. Wsadz je na miejsce i sprawdz czy napiecia na wyjsciu ukladu zasilania są prawidłowe tj, +42 i +18V. Wymiana koncówek mocy czasami nic nie daje jesli poleciały tranzystory sterujące. Te na małych płytkach ustawionych pionowo.
    Sprawdz czy nie masz napiecia stalego na wyjsciu wzmacniacza, ale trzeba sprawdzić przed przekaźnikiem.
    Mozesz tez wyjac bezpieczniki z podejrzanego kanału i jesli drugi jest sprawny, zabezpieczenie powinno puscic i dobry kanał powinien grac.
  • #5 2046542
    8ghost7
    Poziom 12  
    wyjołem oba i gadzina niechce puścićza cholere chyba jednak będzie coś nie tak z tym napięciem teraz tylko t osprawdze tylko że niejestem pewny jeden kabelek podłączyć do 4w501 a drugi pod obudowe czy jak ??

Dodano po 11 [minuty]:

sorka poprawa puszcza pomyliłem bezpieczniki teraz zrobie te płytki :)

Dodano po 14 [minuty]:

heyka no i jestem spowrotem napięcia przemierzyłem ;/ zamiast 18v to mam 12,2 maxymalnie mam popsute patencjometry oba bo na drugim mam 57V i nieda się sterować :( mam nadzieje ze niesą drogie :) thx wam
  • Pomocny post
    #6 2046630
    frogi4
    Poziom 14  
    Nie popsute potencjometry a pewnie uwaliłeś cały układ zasilania wyciagajac te tranzystory. Musisz sprawdzac tranzystory na tej płytce i pewnie tez dioda zenerka poszla do krainy wiecznych łowów. Jak to zrobisz i napiecia beda ok napisz lub tez jesli cos nie bedzie szlo

Dodano po 14 [minuty]:
  • #7 2046891
    8ghost7
    Poziom 12  
    łącznie z końcówkami ?? czy tylko te dwa?
  • Pomocny post
    #8 2047072
    frogi4
    Poziom 14  
    Narazie wskrześ układ zasilania czyli do sprawdzenia tranzystory od t510 do t515 i dioda zenera D509. Te napiecia zasilaja cały wzmacniacz procz koncówek mocy.Koncówki mocy są zasilane z innych odczepów transformatora. Jak nie uporzadkujesz tych napiec to zapominj ze wzmacniacz bedzie działać nawet przy sprawnych koncówkach
  • REKLAMA
  • #9 2047732
    8ghost7
    Poziom 12  
    witam spowrotem wymienilem te dwa tranzystorki b obyły padnięte wziołem sie do regulacji napięcia udało mi siewyregulowaćna 42 ale warunek musiałbyćtaki że ten pierwszy pot.. był na minimum a jeśli go dam na max (ten pierwszy co ma mieć 18) to na tym drugim mam 60 v a na pierwszym mam 12,7 na dodatek zaczoł mi się jarać rezystor z inngo bloku r3079 z bloku obok on jest chyba od radia diode sprawdzałem niby dobra tranzystory nowe hmmm ... może kturyś kondensator jest walnięty ?? a i jak mieże napięcie na bezpiecznikach tych z tyłu to mają po 42v chyba dobrze wole spytać co dalej ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2048123
    frogi4
    Poziom 14  
    Ale które wymieniłes?Czy wszystkie sprawdziłes ze sprawne?Sprawdz T513, bo kazdy z tych potencjometrow reguluje niezaleznie inny układ.Co prawda jest mininalny wpływ ale przy sprawnyum układzie nie w takim stopniu jak przedstawiles. Rezystor ktory sie dymi to w przyszlosci potencjalny problem z UL7523, ale moze tylko dlatego ze napiecie 60V to troche za duzo jak na ten scalaczek.
  • #11 2048533
    8ghost7
    Poziom 12  
    jasne masz racje doszedłem do wszystkiego wymienilem diody d512 i d510 a wcześniej te rezystorki co miałem sprawdzić napięcie udało mi sie wyregulować mam 42 ale mam siadnięty jeszcze jeden kondensator obok pot.. 220uf 16v wymienie go i powinno byćwporzo z zasilaniem a ten rezystorek to wina tego wysokiego napięcia ale to pikuś jużzrobione zajme sięjeszcze tym 18 v bo ona zamiast 18 ma 13 ale to wina chyba tego kondensatorka wkażdym bąc razie sprubuje to zrobić jak zrobie zasilanie to dam znać a jak narazie ot wielkie dzięki :)

Dodano po 3 [minuty]:

za pomoc dodałem wam pare skromnych punktów mam nadzieję ze się przydadzą:D ale temat jeszcze niezamknięty :D
  • #12 2049088
    8ghost7
    Poziom 12  
    moze to uporządkuje żeby było bardziej jasne :D sprawdziłem to co mipoleciłes :) dioda niby ok ale tranzystory były popsute więc je wymieniłem i na dodatek wymieniłem te drugie diody bo były popsute i napięcie jest dobre poza tym 18v bo jest 13 :D ale to zrobie tak to powinno brzmieć:D pozdro i thx jak narazie :)
  • #13 2050614
    8ghost7
    Poziom 12  
    wymieniłem i dalej nic :( wymieniłem tranzystorki obok no i sie napięcie podnisło ale niechce zejsc poniżej 22v normalie sie idzie zastrzelić ale pokombinuje narazie niemam kesz na częsci :( w poniedziałek znów sie zacznie :) sęk w tym co tam jest nietak ;/
  • #14 2092833
    8ghost7
    Poziom 12  
    witam all.... temat zamykam fura śmiga jak concord :D jakby ktoś miał kłopot niech pisze na gg 8843657 cya for all

Moderowany przez tomaszo:

Ostrzezenie za pisanie postow jeden pod drugim. Nastepnym razem bedzie za to przynajmniej blokada pisania na miesiac, jesli nie BAN.

• #15 2103741
    jasszczur
    Poziom 11  
    mam małe pytanko zwiazane z tego typu radmorkiem. mianowicie wie ktoś jakie natężenie ma na wyjściu jego trafo? nie chce go spalić przy mierzeniu a nie mam żadnych opisów do niego.
  • #16 2105064
    8ghost7
    Poziom 12  
    hmm co do trafo to zobacze jutro i napisze CI ale jesli trafo niebuczy ani nic z tych żeczy to niespalisz go a jak cos to porozpinaj zasilanie i będzie wiadomo czego wina :) pozdro

Dodano po 6 [minuty]:

a i jak jużto niemierzy sie napięcia na trafo tylko na W501 - 3 i 4 na 3 powinno być+18 a na 4 +42 jak cos to wyreguluj jak cos to pisz na gg8843657odpisze napewno pa
  • #17 2134613
    8ghost7
    Poziom 12  
    ludzie mały problem ... jak załącze mojego kochanego wymiatacza i dam mu bas i więcej głosu to wali w głosniki jak poryty ino słychac jakies trzaski i stuki .. nieiwem czeg ot omoże byćwina wymieniłem połowe płyty bo mialem dużo częsci popsutych ;/ moze to przedwzmacniacz??
  • #18 2136744
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    tak ajest wąłsnie lipa.. jak skopcisz stabilizator od 42V i pujdzie 52V na preamp to on tez polegnie.. jak on polegnie to to 52V pojawi sie na kejsciu końcówki mocy... i zgadnij?? :) co sie stanie.. więc najlepiej jezeli coś manewrójesz przy tym zasilaczy to odłącz od niego odbiorniki wszytkie bo popalisz se pół wzmaka....:/ a ze trzeszczy to znaczy wlasnie dobite (moze nie skopcone, ale napewno naruszone) tranztory wejsciowe w końcówce mocy.. albo cios z preampem
  • #19 2152660
    8ghost7
    Poziom 12  
    wszysciutko juz spoxsik i nic niebyło popsute ;p wyregulowałem dokładnie napięcia i wszysciutko zaczeło grac normalnie Very Happy tylko musze sobie drugi kanałzrobic jeszcze ale dzięk iza info jak kiedys cos takiego bedzie tfu tfu to będe wiedziałza co sie wziąsc pozdrawiam pa ...

---------------------------
    witam tak z ciekawosci pytam bo niewiem co to jest ten preamp?? o kturym wyżej jest mowa ...

----------------------------

mam problem zepsuł mi się drugi kanał ;/ i teraz pali mi bezpieczniki i tranzystory na b6 ;/ co mam zrobic ?? napięcia są wporzo bo sprawdzałem a zabezpieczenie mi sie włacza ;/ ... popoooocyyyyyyy!!!!

____
    Scalilem. Prosze nie pisac postu pod postem!
    tom
  • #20 2152702
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    preamp to przedwzmacniacz.i właśnie od niego bym zaczął naprawe tego kanału.sprawdż czy daje dobry sygnał a nie jakies napięcie stałe.potem odłącz tranzystory końcowe i zabezpieczenie już sie uspokoi.następnie sprawdż te tranzystory jak i całą reszte na płycie sterującej,wpinanej pionowo.dla porównania napięć masz dobry kanał.
  • #21 2152855
    8ghost7
    Poziom 12  
    hmmm skoro od przedwzmacniacza zacza mam to pewnie d owymiany będe miatranzystory bc 413 b czy mje moge zastąpic bo raz dostałem bc 413 c i mi charczało jakby miałzepsuty głonik co prawda b to niskoszumne ale nigdzie ich niema potem zrobiew te sterowanie ;/ ja te płytki wyciągne i bezpieczniki to zabezpieczenie jest spokojne końcówki terz są dobre może jeszcze posprawdzam diody wszystkie czy niejest jakas uszkodzona i jak cos to powymieniam teraz tylko niech sklep otworząbo mająinwentaryzacje to im go połowe wykupie chyba :D dzieki za podpowiedz jak cos to sie jeszcze odezwe pa pozdro :)
  • #22 2154508
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    B to klas wzmocnienia.. a nie oznaczenie niskoszumności..
  • #23 2154575
    8ghost7
    Poziom 12  
    nawet w ksiązce pisze ze tranzystory bc 413 b są niskoszumne ;/ moge zeskanowac i pokazac ;p i w dodatku a - do stopni wejsciowych małej częstotliwosci b - niskoszumne c- stopnie wejsciowe i sterujące d - stopnie sterujące i wejsciowe sredniej mocy :D pozdro
  • #24 2154762
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    nio! to jest zastosowanie.. w praktyce różnica jest jak podałem....
  • #25 2154896
    8ghost7
    Poziom 12  
    noo spoko :)
  • #26 2154941
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    ale powiem ze naprzykład w serii BDW literki oznaczają maksymalne napiecie C-E :D
  • #27 2157845
    8ghost7
    Poziom 12  
    a tak wogule to jakimi tranzystorami moge zastąpic te bc 413 b ?? bo mam jakies tam inne jeszcze ale niepamietam jakie to ;/ ??
  • #28 2158281
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    BC239,2N5827 takimi
  • #29 2158623
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    8ghost7 napisał:
    nawet w ksiązce pisze ze tranzystory bc 413 b są niskoszumne ;/ moge zeskanowac i pokazac ;p i w dodatku a - do stopni wejsciowych małej częstotliwosci b - niskoszumne c- stopnie wejsciowe i sterujące d - stopnie sterujące i wejsciowe sredniej mocy :D pozdro

ta rubryka z zastosowaniem ma literki a,b,c,d a tranzystor bc413 (niekoniecznie o wzmocnieniu B) ma w tej rubryce literke b oznaczajaca ze jest niskoszumowy. mam ta sama ksiazke,czasem jeszcze tam zagladam szukajac czegos,ale generalnie to przewodnik po wyrobach nieistniejacych juz polskich fabryk.

naucz sie czytac katalogi....

ogolnie bc413 byly niskoszumowe jak na tamte czasy,a nastepujaca po tym oznaczeniu literka oznaczala klase wzmocnienia: A,B,C,albo cyfry rzymskie I,II,III,albo cyfry arabskie 8,10,16....
  • #30 2164824
    8ghost7
    Poziom 12  
    wielkie dzięki :) i pozdro :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wzmacniacza Radmor 5412, w którym po wymianie końcówek mocy i tranzystorów BDP 285/281 pojawiły się nieprawidłowości w działaniu kanałów – prawy kanał świecił na wskaźniku mocy intensywnie, a lewy tylko słabo. W trakcie diagnozy okazało się, że napięcia zasilania były nieprawidłowe (zamiast +18V było około 12-13V, a inne napięcia również odbiegały od normy), co wskazywało na uszkodzenie układu zasilania, w tym tranzystorów sterujących (T510-T515) oraz diody zenera D509. Wymieniono również diody D510, D512 oraz kondensatory elektrolityczne (np. 220µF 16V) i rezystory, co pozwoliło na poprawę stabilizacji napięć. Wskazano, że uszkodzenia mogły wynikać z wyciągania tranzystorów z układu zasilania bez odłączania odbiorników, co mogło spowodować przeciążenia i uszkodzenia elementów.

W kwestii zamienników dla trudno dostępnych tranzystorów BDP 285/281 zaproponowano użycie tranzystorów NPN: 2N6292, BD243C, BD911. Dla tranzystorów BC413B, stosowanych w przedwzmacniaczu (preamp), zasugerowano zamienniki BC239 lub 2N5827. Podkreślono, że przedwzmacniacz jest kluczowy dla prawidłowego działania kanałów i uszkodzenia w nim mogą powodować zwarcia i aktywację zabezpieczeń.

Dodatkowo omówiono problem z przegrzewającym się rezystorem R3079, który może wskazywać na problemy z układem UL7523. Wskazano, że przy regulacji napięć należy zwracać uwagę na potencjometry regulacyjne i ich wpływ na napięcia wyjściowe. W przypadku problemów z zabezpieczeniem i bezpiecznikami zalecano odłączenie tranzystorów końcowych i sprawdzenie sygnałów z przedwzmacniacza oraz elementów na płytce sterującej.

Na zakończenie autor potwierdził, że po wymianie i regulacji elementów wzmacniacz działa poprawnie. W dyskusji pojawiły się także pytania o parametry transformatora i kwestie związane z oznaczeniami tranzystorów oraz ich klasą wzmocnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA