Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop DT6620 problem z wyzwalaniem.

Arutim 04 Gru 2009 09:38 2122 8
  • #1 04 Gru 2009 09:38
    Arutim
    Poziom 20  

    Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem oscyloskopu DT6620.
    Oscyloskop ten dostałem jako uszkodzony - pomierzyłem w nim napięcia i część usterek usunąłem - przelutowałem płytke toru Y dzięki czemu mam w ogóle obraz - powymieniałem hermetyczne potencjometry - dzięki czemu działa mi regulacja w Y oraz reszta - natomiast utknąłem przy wyzwalaniu;
    Jak podaję sygnał z kalibratora i ustawię generator podstawy czasu na 2ms, mode auto to mam przebieg który 'płynie' i teraz gdy kręcę potencjometrem LEVEL aż zapali się dioda, to gdy ona się zapali obraz znika, dzieje się to dla ustawień;
    wejście kanał A, B, podstawa wybrana A, Tryb Auto /Normal [w trybie normal w ogóle nie ma obrazu] podstawa czasu 2ms, trigger wyzwalany DC/AC bez różnicy [znaczy nic się nie zmienia]
    Podmieniałem już potencjometr od level - ale na nic się to zdało - nie mam pojęcia czy czegoś sam nie uszkodziłem - bo szczerze mówiąc wydaje mi się że to działało... ale głowy uciąć sobie nie dam...

    0 8
  • #2 04 Gru 2009 10:39
    zbychmg
    Poziom 28  

    Wygląda na to, że sygnał wyzwalający zamiast uruchamiać generator podstawy czasu w momencie zapalenia diody, blokuje go. Musiałbyś innym oscyl. sprawdzić jak wygląda przebieg podstawy czasu bez wyzwalania (wolnobieżny) i jak wygląda po pojawieniu się impulsu wyzwalajacego.
    Jeśli masz schemat, to zlokalizuj element podający impuls na generator i element zapalający diodę sygnalizującą wyzwalanie. Sprawdź też czy bez synchronizacji przebieg czasowy na ekranie odzwierciedla rzeczywisty przebieg podawany na wejście, spróbuj z inną częstotliwością przebiegu na wejściu

    0
  • #3 04 Gru 2009 11:06
    Arutim
    Poziom 20  

    Sęk w tym że nie mam na stanie innego oscyloskopu - ale postaram się zatargać ten malutki oscyloskop do znajomego i tam to zmierzyć.
    Bez synchronizacji przebieg jest okej - testowałem generatorem - sinus jest ładny prostokąt zresztą też. Nie ma znaczenia częstotliwość sygnału którą mu podaje, może to być 1khz jak i 10khz.. zauważyłem natomiast pewną rzecz, że potencjometrem kalibracji przy podstawie czasu jestem w stanie doprowadzić do takiego stanu w którym praktycznie przebieg stoi nie ruchomo na ekranie...

    0
  • #4 04 Gru 2009 12:40
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak dla mnie coś źle złożyłeś po naprawie -złącze, urwany przewód, nie kontakt na przełączniku .
    Jeśli chodzi o synchro to jakimkolwiek oscyloskopem "śledzisz" sygnał z wy. przedwzmacniacza Y w kier układu synchro ( jeśli już coś padło to BFW10/ 11).

    0
  • #5 04 Gru 2009 21:04
    Arutim
    Poziom 20  

    Złączki wszystkie sprawdziłem raz jeszcze - wszystkie są tak jak nacięcia ;)
    Żadne przewody nie wiszą i nic nie jest urwane - wszystkie przełączniki zalane kontaktem - generalnie większość sprawdzona i działa poprawnie, a przynajmniej zgodnie z oczekiwaniami.

    Hmm właśnie wpadłem na genialny pomysł - bo ten oscyloskop może się synchronizwować z A i B - podałem sygnał z generatora na kanał pierwszy i wybrałem wyzwalanie B, i po wybraniu mode - trig - i pokręcenie potkiem od LVL - synchronizuje się ładnie choć sinusoida troszkę drży i rozjaśnia się i ściemnia obraz... [tryb pracy wyzwalania auto, na normal znika obraz] ale z A za ciorta nie chce się zsynchronizować. Niby mam tą oryginalną serwisówkę na papierze ale szczerze mówiąc gubię się troszkę w niej...

    A mam takie pytanie - może być przyczyną tego fakt że nie wymieniłem wszystkich hermetycznych potencjometrów ? tj. zostały te od:
    kalibracji napięcia wejściowego kanału 1 i 2, oraz ten od kalibracji generatora podstawy czasu?

    0
  • #6 05 Gru 2009 07:52
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Te potencjometry nie mają nic wspólnego z objawem.
    Kiedyś walczyłem z jednym DT kilka godzin - też z synchronizacją ( powód odwrotnie wpięta jedna wtyczka).
    Innym razem był zaśniedziały któryś przełącznik ( mimo iż był po kontakcie z "kontaktem").
    Pozostaje zdobyć jakikolwiek oscyloskop i szukać.

    0
  • #7 05 Gru 2009 10:57
    Arutim
    Poziom 20  

    Pomijając na razie układ synchro - bo ten nie chce się synchronizować w ogóle z przebiegiem o f=50kHz i który będę dłubał jak dorwę jakiś inny oscyloskop niż przenośną zabaweczkę Voltcraft'a GDM705;
    To mam jeszcze problem z trybem XY pierwszy obrazek - podany sinus z generatora, drugi obrazek wejście X spięte do masy. Nie ma kropki tylko jest linia ;/

    Oscyloskop DT6620 problem z wyzwalaniem. Oscyloskop DT6620 problem z wyzwalaniem.

    0
  • Pomocny post
    #8 05 Gru 2009 11:14
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Odepnij z wejścia przewód BNC.
    Dzielnik ustaw na 5V.
    Coś to zmieniło?

    0
  • #9 05 Gru 2009 11:18
    Arutim
    Poziom 20  

    Nie. Żadnych zmian

    Edit.
    Przyczyną braku synchronizacji najprawdopodobniej była zamieniona jedna złączka przy płytce wzmacniacza bloku Y, dziwne bo była włożona zgodnie ze 'znacznikami' - włożenie jej odwrotnie usunęło usterkę. Jeżeli chodzi kreskę w trybie XY to nie mam pojęcia co ją powoduje i nie bardzo chce mi się to wnikać bo nie mam miejsca żeby ciągle trzymać rozłożony oscyloskop ;)

    Dziękuje wszystkim za pomoc.

    0
  Szukaj w 5mln produktów