logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Radiotechnika DT-516A - Przebieg sie nie zatrzymuje.

Piotrek9414 09 Lut 2013 18:59 2931 7
REKLAMA
  • #1 11911247
    Piotrek9414
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z moim oscyloskopem(model jak w temacie), gdyż nie dam rady zatrzymać przebiegu na stałe. Dam rade zatrzymać go na chwilę pokrętłem od precyzyjnej regulacji czasu ale jest to bardzo trudne i praktycznie natychmiast zaczyna poruszać się od nowa. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, gdzieś na forum wyczytałem, że starsze oscyloskopy lampowe mają z tym problem, ale nie wiem ile jest w tym prawdy. Może ktoś ma ten sam oscyloskop i podzieli się jego doświadczeniami z nim. Troszkę irytujące jest to gdy chce się przyjrzeć dokładniej przebiegowi ale nie mogę bo on cały czas się porusza. Może to ja coś źle robię bądź czegoś nie wiem i to może być przyczyna, dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam Piotrek9414
  • REKLAMA
  • #2 11911306
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Stała czasowa w oscyloskopie pewnie jest niestabilna.
  • REKLAMA
  • #3 11911454
    Piotrek9414
    Poziom 10  
    Ale co z tym zrobić ?? nie wiem, może pomoże przeczyszczenie potencjometru od precyzyjnej regulacji podstawy czasu ??
  • #4 11911932
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Czy problem nie leży przypadkiem w ustawieniach oscyloskopu ?
    Czy wybrany jest prawidłowo kanał z którego oscyloskop ma być wyzwalany, oraz rodzaj sprzężenia . Do ustawienia progu wyzwalania w tym modelu służą pokrętła poniżej przełącznika podstawy czasu.
  • Pomocny post
    #5 11912638
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    sp6 napisał:
    Stała czasowa w oscyloskopie pewnie jest niestabilna.

Jaka stała czasowa?

Piotrek9414, aby "zatrzymać przebieg" należy użyć pokrętła trigger level, wyzwalanie itp. Wcześniej wybierając źródło wyzwalania z odpowiedniego kanału.
    Jeśli to nie pomaga, uszkodzenia należy zacząć szukać w wzmacniaczu wyzwalania.

Wybierasz po lewej WYZWALANIE, z kanału A lub B lub A+B. Po prawej pokrętłem POZIOM ustawiasz poziom wyzwalania. Oraz przyciskami po prawej u góry, źródło, na WEWNĘTRZNE.
  • REKLAMA
  • #6 11915022
    Piotrek9414
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo panowie !
    Błędem okazała sie moja jeszcze niewielka znajomość urządzenia które posiadam. Rzecz jasna nigdy przy użytkowaniu nie zauważyłem że własnie tym można regulować poziom wyzwalania. Oczywiście w instrukcji pisze.. Moje przeoczenie. Własciwie do ja do końca nie rozumiem tego wyzwalania. Czytałem nieco na ten temat. I tu się własnie pojawia jeszcze jedno pytanie czy moglibyście nieco wytłumaczyć wyzwalanie w oscyloskopach, a dokładniej rodzaje wyzwalania które mam w swoim oscyloskopie : Oscyloskop Radiotechnika DT-516A - Przebieg sie nie zatrzymuje. zaznaczyłem tutaj włączniki od równych rodzajów wyzwalania. Gdyż nie za bardzo wiem jak je stosować w praktyce. Przeczytałem w instrukcji czym sie dany rodzaj różni jednak nie wiem kiedy dany rodzaj stosować?? gdyby ktoś mógł wytłumaczyć byłbym wdzięczny :)
    A i jeszcze nie wiem od czego jest drugie pokrętło nad tym od regulacji poziomu wyzwalania: Oscyloskop Radiotechnika DT-516A - Przebieg sie nie zatrzymuje.
    Czy to jest coś w stylu precyzyjnej regulacji poziomu wyzwalania ?? w instrukcji tego nie mam a na oscyloskopie pisze tylko "HF STAB."
    Jeszcze jedno odnośnie przełącznika rodzaju pracy podstawy czasu(czyli przyciski 46 i 47 "TRIG MODE") czym się różni praca normalnie wyzwalana od pracy automatycznie wyzwalanej. oraz co to jest pojedyńcza podstawa czasu?? (z moich obserwacji wynika, że przebieg oglądamy tylko przez jeden cykl a poźniej znika.. czy bardzo sie mylę??).
    Zauważyłem jeszcze coś bardzo dziwnego(moim zdaniem), otóż gdy mam zatrzymany przebieg i zmieniam intesywność świecenia przebiegu to przegieg zmienia swoją amplitude. Czy to cos z oscyloskopem czy moze z generatorem?? Gdyż generator mam stary rosyjski.

Pozdrawiam Piotrek9414
  • Pomocny post
    #7 11915209
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    W trybie "auto" ślad jest wyświetlany ciągle - jeżeli po zakończeniu poprzedniego okresu podstawy czasu nie nastąpi wyzwolenie po pewnym czasie nastąpi samoczynne uruchomienie generatora podstawy czasu. W trybie normal - ślad / przebieg jest wyświetlany tylko po uzyskaniu synchronizacji.
    W tym modelu pokrętło HF stab. służy do uzyskania synchronizacji przy większych częstotliwościach sygnałów wejściowych.
  • REKLAMA
  • #8 11915270
    Piotrek9414
    Poziom 10  
    Zauważyłem że jak mam ustawioną prace normalną to przebieg pojawia sie tylko gdy zsynchronizuje go pokrętłem od poziomu wyzwalania, w innym przypadku przebieg znika. Dobrze zrozumiałem/zauważyłem??
    A synchronizacje przy 10MHz uzyskałem bez pokrętła HF STAB i przy tej nie zauważyłem żeby coś to pokrętło robiło. Czy to działa przy jeszcze większych?? niestety nie mam takiego sygnału gdyż generator mam do 10MHz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z oscyloskopem Radiotechnika DT-516A, polegający na niemożności zatrzymania przebiegu na stałe. Po kilku odpowiedziach, zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwych ustawień wyzwalania lub uszkodzenia wzmacniacza wyzwalania. Użytkownik powinien użyć pokrętła poziomu wyzwalania oraz wybrać odpowiedni kanał do synchronizacji. W trybie "normal" przebieg jest wyświetlany tylko po uzyskaniu synchronizacji, a w trybie "auto" ślad jest wyświetlany ciągle. Użytkownik zauważył, że w trybie normalnym przebieg znika, gdy nie jest zsynchronizowany. Dodatkowo, wyjaśniono działanie pokrętła HF stab. w kontekście synchronizacji przy wyższych częstotliwościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA