logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty przedwzmacniacz do gitary elektrycznej do samodzielnego montażu

toommm 04 Lip 2004 23:54 2116 10
REKLAMA
  • #1 726364
    toommm
    Poziom 11  
    Proszę, niech ktś zaproponuje jakiś prościuteńki przedwzmacniacz do gitary elektrycznej. Taki żebym go mógł zmontować w 10 minut :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 726613
    toommm
    Poziom 11  
    Już to widziałem na stronie autora, ale jest mały problem- pisze on, że impedencja wejścia powinna wynosić od 1-3MOhm, a ja niezbyt wiem jak to zmierzyć :?
  • REKLAMA
  • #4 726625
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Nierób tego. Przetwornik w gitarze to jest cewka i niewymaga przedwzmacniacza o dużej ipedencji wejsciowej. Po co walczyć z brumem.
  • #5 726633
    toommm
    Poziom 11  
    a czy to by pasowało? A, i jeszcze jedno jaka jest wartość kondensatora 0,1 (jednostka)
    Załączniki:
    • Prosty przedwzmacniacz do gitary elektrycznej do samodzielnego montażu Przedwzmacniacz%20TG50%20BC109[1].jpg (12.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 726663
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Tranzystora TG50 już dzisiaj niekupisz. Ponadto jest bardzo kiepściutki tranzystor.
  • #7 726730
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Ten pierwszy schemat jest bardzo dobry do wbudowania w gitarę ,nie ma żadnego problemu z brumem jeśli jest to zaekranowane.Rezystor R2 można zablokować do masy kondensatotrem 680n jeśli wzmocnienie jest za małe.Impedancji wejściowej nie trzeba mierzyć ,wynosi ona tyle ile ma R1 ,czyli w tym wypadku 3Meg.W praktyce powinna być od 1-3Meg ,czyli tak jak jest może zostać.A przetwornik jest cewką o dużej impedancji i wymaga wzmacniacza o właśnie dużej impedancji wejściowej.Cała zmora z brumem właśnie na tym polega że jest duża impedancja ,duża czułość wzmacniacza i kilka metrów kabla ,nawet jak nie brumi bo ma dobry ekran to szuranie po podłodze kablem słychać.Jeśli zamontujesz to w gitarze to sygnał na kablu masz kilka razy większy ,impedancję na wyjściu nie kilkadziesiąt Kohm tylko najwyżej kilka i robi się mało szumu ,brumu i kabel nie mikrofonuje.Jakość kabla też ma już mniejsze znaczenie.Sam mam w gitarze od lat podobny układ ale w układzie wtórnika bo przetworniki są silne i wzmocnienie nie jest potrzebne.Jeszcze 1 korzyść :kabel ma pojemność kilka nF ,zależnie od długości i jakości.Traci się przez to wysokie tony.W tym wypadku problem jest z głowy jak impedancja na wyjściu gitary jest mała.Tranzystor daj 2SK31 albo BF256 lub BF245.Lepiej posłuchaj Tremolo.Ten układ jest szczególnie polecany do przetworników single coil które dają słaby sygnał ale w humbackerach też nie zaszkodzi (maja większą impedancję) pod warunkiem że ich silny sygnał nie przesteruje tego preampa (dlatego mam wtórnik).
  • #8 726800
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    problemem do znalezienia bedzie J201 - na razie u mnie to chodzi na BF245B - w układzie wtórnika źródłowego - takie cos stoi na wejściu Ibanez Distortion. Zamiast SK jest omówiony BF245B - układ wyglada podobnie - ale nie ma rezystora w obwodzie drenu (prosto do zasilania +) a sygnał wychodzi ze źródła. Rezystanje dobralem na bramce około 500k w źródle 22k . Brum niestety jest i trzeba ekranować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 730215
    toommm
    Poziom 11  
    zmontowałem to i nic. Zero reakcji, nic nie przedwzmacnia. Tylko brumi :cry: Na wyjściu mam tylko 1 mV
  • #10 731106
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    z czym to współpracuje? z jaką końcówką? jakie ona ma wzmocnienie, parametry? Na buczenie pomoze ekran.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 738268
    toommm
    Poziom 11  
    To końcówka 4x50w. Na wejściu regulowana od 100mV do 1V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego przedwzmacniacza do gitary elektrycznej, który można samodzielnie zmontować szybko i łatwo. Proponowany układ oparty jest na tranzystorze J-FET (np. J201 lub BF245B) w konfiguracji wtórnika źródłowego, zapewniającej wysoką impedancję wejściową (1-3 MΩ), co jest istotne dla przetworników gitarowych będących cewkami o dużej impedancji. Układ można zmieścić nawet we wtyczce gitarowej. Wzmacniacz eliminuje problem brumu poprzez ekranowanie i skrócenie kabla sygnałowego, a także odpowiedni dobór rezystorów i kondensatorów (np. kondensator 0,1 µF). W praktyce impedancję wejściową ustala rezystor R1 (np. 3 MΩ). Problemy z brumem i niskim poziomem sygnału mogą wynikać z niewłaściwego montażu lub braku ekranowania. Wzmacniacz współpracuje z końcówką mocy o mocy 4x50 W, której wejście wymaga sygnału o poziomie 100 mV do 1 V. Tranzystor TG50 jest niezalecany ze względu na trudności z dostępnością i niską jakość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA