logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

raz na dobę reset komputer pracuje około 8 godzin dziennie

andrze_ 11 Gru 2009 13:34 2194 17
REKLAMA
  • #1 7374173
    andrze_
    Poziom 10  
    Witam
    Mam MS Windowsa XP SP2 , program który chroni - antywirus , firewall.
    Próbowałem już przeskanować dysk online w mks , combofix też nic ,
    Komputer dell gx260 slim (2Ghz i 512 ramu)
    Odmontowałem kartę grafiki (GX 2 MX) bo może ona jest uszkodzona lecz to nie to.
    Czy może to być wina dysku hdd (40gb maxtor 3,5 cala - wersja slim) ? lub płyty

Zauważyłem dziś przy oględzinach płyty głównej coś wylało się czarna płyn/masa ze środka :

ale dziwne , że akurat wieczorem są resety a nie po włączeniu i pracy przez parę godzin.
  • REKLAMA
  • #2 7374206
    Transboy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Wg mnie to może być wina temperatury. Komputer po prostu osiąga max ustawioną temperaturę i się resetuje...
  • #3 7374211
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Po pierwsze przydałaby się dokładniejsza konfiguracja komputera (model, moc zasilacza itd.). Po drugie, z cewki (to co jest na zdjęciu to cewka) raczej na pewno nic się nie może wylać :). Jest to najpewniej masa, jaką zalewa się cewki, i nie jest to nic, czym można by się było przejmować.

Jeżeli chodzi o te dziwne resety - jeżeli komputer działa kilka godzin ok, ale o konkretnej porze dnia się wiesza, to ja bym podejrzewał, że coś jest nie tak z instalacją elektryczną. Wieczorem zazwyczaj się zwiększa pobór prądu (ludzie włączają światła, przychodzą do domu itp.), możliwe, że się sieć przeciąża i na chwile spada napięcie, lub się pojawiają jakieś przebicia itp. i pewnie tak na to reaguje zasilacz (resetuje kompa). Jak podasz nieco dokładniejszą konfigurację to może coś jeszcze się uda dodać...
  • REKLAMA
  • #4 7374227
    andrze_
    Poziom 10  
    właśnie zapomniałem napisać , 3dmarkiem testowałem 3 razy po rząd i się nie zresetował.
    Jakieś gry uruchomiłem i nic , zero resetu.
    konfiguracja zasilacza 160W PS-5161-1D1 (made in china)
    być może jakiś wirusek się w systemie zamieszkał i ani system antiviruseowy nie może go znależć.
    Któregoś dnia na linuxie z płyty cd popracuje , może to dysk nawala ... lub instalacja elektryczna tak jak piszesz...
  • REKLAMA
  • #5 7374239
    XaFFaX
    Poziom 20  
    160W??? Lepiej to dobrze sprawdź, bo jeżeli faktycznie tak jest, to jest to cud, że w ogóle działa ten komputer ;).
  • #6 7374248
    andrze_
    Poziom 10  
    to jest wersja slim gx 260 taki jest fabrycznie montowany
  • #7 7374329
    Piotrek6984
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Proponowałbym wyczyścić środek komputera- radiatory (od procesora, chipsetu...), sprawdzić czy wszystkie wentylatory obracają się swobodnie [przy włączonym PC], czy nie ma żadnego oporu w ich ruchu. Wg mnie, zasilacz jest za słaby, takiej mocy miałem na 14 letnim komputerze z procesorem 100 MHz :)
  • #8 7374371
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Jeżeli jest to Dell, to może być problem z montażem, jednak ja bym spróbował podłączyć normalny zasilacz do tego komputera, coś z przedziału 350+W i wtedy zobaczyć czy wszystko działa. Może ktoś ze znajomych ma wolny takowy, żeby można było pożyczyć i przetestować. Tak jak powiedział przedmówca - zasilacze o takiej mocy były montowane w komputerach 10 lat temu :).
  • #9 7374653
    andrze_
    Poziom 10  
    po pierwsze , tak jak pisałem to jest wersja slim ( ma cd od notebooka ) po drugie jeśli miałem 14 lat temu taki zasilacz to na pewno nie było kabelka do P IV (zasilanie procka) na płycie.Dodatkowo ATX ;)
    A na poważnie , wystarczy spojrzeć na allegro ile takich komputerów się sprzedaje...i to z zasilaczem 160W
    Podłączyłem pod listwę zasilającą , poczekam jeszcze około 2 godzin (kiedy jest największe pobór mocy w dzielnicy) i zobaczę czy to był problem elektryczny - zasilania został rozwiązany

a komp jest 3x mniejszy od typowego pc-ta
  • REKLAMA
  • #10 7374841
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Prawdę mówiąc w takim wypadku proponowałbym i tak wymianę obudowy + zasilacz 'normalny' :). Zupełnie nie wiem, jak to może działać na takim zasilaczu, jak (o ile się nie mylę) P4 bierze parędziesiąt watów mocy (sam procesor)+HDD+napęd optyczny+cała reszta to ja nie widzę szans na zmieszczenie się w 160W... Dziwne to trochę jest dla mnie, ale ok, jak tak sprzedają to znaczy, że jakoś ma to prawo działać.

Tak czy inaczej ja proponuje sprawdzić czy lepszy/normalny zasilacz nie pomoże. Jeżeli nie można go wepchnąć do obudowy, to proponuje na 'otwartej' obudowie wszystko wpiąć (parę godzin komputer może tak pochodzić) i jak będzie ok, to przyczyna jest znaleziona, jeżeli nie, to albo inny problem ze sprzętem, albo to co wspominałem wcześniej - problemy z instalacją elektryczną.
  • #12 7374947
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ujmę to tak - Kolega prosi o pomoc co do rozwiązania problemu, daję mu potencjalny powód nie działania komputera i możliwą próbę rozwiązania. Jeżeli Kolega odrzuca moje rozwiązanie - proszę bardzo. Powiem tylko tyle, że nawet jeżeli nie jest to problem samej mocy wymaganej (może te kompy Della działają jakoś magicznie i nie wymagają więcej), to może być tak, że zasilacz po prostu uległ uszkodzeniu, więc i tak warto go sprawdzić (=podmienić tymczasowo na inny). Jak Kolega nie chce tego zrobić - jego wola. Tylko po co w takim razie pisać posty na forum?
  • #13 7375011
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Owszem również proponuje na chwile podłączyć i potestować z innym firmowym zasilaczem. Jednak do tego komputera w zupełności wystarczy zasilacz 160W, jeśli on przy obciążeniu bierze 100-120W to max. Tego typu komputery mają dobrany odpowiedni zasilacz i on na pewno wystarcza.
    Zmierz również MIERNIKIEM napięcia z tego zasilacza, oraz napięcie w sieci w momencie resetu komputera.
    Odczytaj też temperatury płyty, procesora, procesora graficznego.
  • #14 7375088
    andrze_
    Poziom 10  
    do:XaFFaX
    Myślisz , że akurat zasilacz della ma zegarek i po 18 sobie reset robi ? wątpię
    to najwyraźniej kwestia listwy zasilającej .
  • #15 7376367
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Widzę, że ciężko się dogadać, bo nie wiesz kompletnie o co chodzi. A wpadłeś może na pomysł, że zasilacz ma małą tolerancję np. na wahania napięcia sieciowego? I dlatego może doprowadzać do resetów (stąd po 18, bo tak jak zresztą mówiłem, może to ze względu na złej jakości sieć energetyczną i na innym zasilaczu MOŻE tego nie być, nie spróbujesz nie będziesz wiedział)? A jak się na wszystkim znasz, to po co piszesz na forum? Sam rozwiąż problem. Poza tym za wiele informacji nie podałeś (chociażby co do konfiguracji komputera, dokładnego opisu pracy kiedy następuje reset itp.), więc i nie można postawić precyzyjnej diagnozy.
  • #16 7376743
    andrze_
    Poziom 10  
    dziś o 22:32 nastąpił reset (raz na dobę)
    włączone programy - winamp , firefox , gg , kerio , avast.
    płyta główna : Dell OptiPlax GX260 (Chip I845)
    procek 2000Mhz , grafa 64mb zintegrowana , zasilacz jak parę postów wyżej.
    W poniedziałek pożyczę zasilacz (400W) i zobaczę , czy rzeczywiście problem tkwi w zasilaniu czy też w systemie lub w dysku (na razie sprawdziłem HD tune nie ma bed sektorów) , jeszcze odłączone hdd i na linuxsie jeden dzień będę pracował.
    pozdrawiam

nie jestem elektronikiem , także w kwestii jak wyżej napisałeś jest prawdą.
    Ale wiem , że komputery nie raz i dla elektronika amatora są " magiczne "
    A forum widać jest tylko dla profesjonalnych elektroników
  • #17 7376943
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Bywają również "magiczne" dla zawodowców. I nie mówię również, że moje rozwiązanie jest trafne, i wszystko będzie działało na nowym zasilaczu. Podaje tylko (tak jak wspominałem) możliwe rozwiązanie bazując na dostępnych informacjach. Jeżeli to nie zadziała - trzeba szukać gdzie indziej. Chodzi mi o to, że po prostu trzeba próbować i jedną z tych prób jest wymiana zasilacza i przetestowanie działania komputera wtedy. Nie zadziała - moim zdaniem (autentycznie wtedy nic innego już mi nie przychodzi do głowy, biorąc pod uwagę to, że komputer się wiesza tylko o "określonej godzinie") tylko pozostaje problem z siecią energetyczną. Jeżeli tak będzie i to będzie tak poważna wada, że lepszy zasilacz tego nie poprawi (mało prawdopodobne o tyle, że inne sprzęty w domu też by musiały na to reagować, a jak rozumiem innych problemów nie ma) to wtedy mamy do czynienia z "magią". W takim wypadku ostatnia rzecz (przynajmniej na razie), jaka mi przychodzi do głowy to podłączyć komputer w innym miejscu w domu, bo to gniazdko najwyraźniej ma jakiś "problem", jak to nic nie zmieni, to chyba pozostaje tylko seans z wróżką ;)...
  • #18 7605755
    andrze_
    Poziom 10  
    Okazało się, że mimo podłączonego mocniejszego zasilacza (350W)
    i tak komputer się resetował.
    Pomogło format c:\ , po wgraniu systemu , komputer chodzi stabilnie .
    To taka informacja w czym tkwił problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem Dell GX260, który resetuje się codziennie o tej samej porze, mimo że działa przez kilka godzin bez problemów. Komputer jest wyposażony w system Windows XP SP2, zasilacz 160W oraz kartę graficzną GX 2 MX. Użytkownik zauważył wyciek czarnej substancji z cewki na płycie głównej, co może sugerować uszkodzenie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie temperatury, zasilacza oraz instalacji elektrycznej, ponieważ reset może być spowodowany spadkiem napięcia w sieci. Po wymianie zasilacza na mocniejszy (350W) oraz formacie dysku, problem z resetami został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA